Neem contact op
Bel mij terug

SQL Server 2019, nog even niet…

Door Reitse Eskens, Support Specialist BI

Vorige maand heb ik mijn blog serie rondom Powershell afgerond. Stiekem had ik gehoopt om deze maand een enthousiast blog te kunnen schrijven over de release van SQL Server 2019 met alle mooie nieuwe zaken die hierin zitten. Want de CTP edities (testversies) zijn al meer dan een half jaar in omloop en dan zou je verwachten dat ook het release candidate stadium wel gepasseerd zou zijn.

Helaas is dat nog niet het geval. SQL Server 2019 bevindt zich nog in het CTP 2.4 en dat zou de laatste moeten zijn voordat release candidate 1 vrij zou moeten komen.

Wat zijn CTP en RTM versies?

Als u niet bekend bent met deze termen, dan een korte uitleg. Microsoft gebruikt een cycli om nieuwe software vrij te geven. De eerste versies die voor de fanaten beschikbaar komen zijn de CTP versies. Dit staat voor Community Technology Preview en is een manier om de SQL Server community kennis te laten maken met de nieuwe features, deze te laten testen en de feedback te verwerken. De eerste CTP’s bevatten vaak nog bugs die door de community opgevangen en gerapporteerd worden. Hoe verder we komen in de nummering, hoe meer nieuwe features geïntroduceerd worden. Soms verdwijnen features ook weer omdat ze niet stabiel zijn of gewoonweg (nog) niet goed werken. Een CTP versie mag niet gezien worden als een eindproduct.

Als de CTP’s langs geweest zijn komt de RTM versie, de Release To Manufacture. Deze versies zouden een versie moeten zijn die ook daadwerkelijk een release zou moeten krijgen.

Mocht u een CTP versie willen installeren, bedenk dat dat een upgrade niet mogelijk is. Wilt u daarna een nieuwere CTP proberen of een RTM, dan moet de CTP eerst gedeïnstalleerd worden voordat de andere versie geïnstalleerd kan worden. Binnen RTM versies lukt een upgrade vaak wel.

Een van de nieuwe zaken die Microsoft nu doet is niet meer alleen zelf de documentatie schrijven. Via Github wordt de SQL Server community gestimuleerd om documentatie te bewerken en aan te vullen.

Voor nu is het nog wachten op een nieuwe release van SQL Server. Voor gebruik in uw testomgeving zou ik zelf wachten tot cumulatieve update (CU) 2 of 3. Voor uw productie omgeving waar u normaal wellicht wachtte tot SP1 zult u nu moeten wachten op CU 12 of hoger. Service Packs worden niet meer uitgebracht, Microsoft stelt nu dat ze maandelijks een cumulatieve update uitbrengen waardoor servicepacks niet meer nodig zijn.

Management Studio en Azure Data Studio

De komende periode verwacht ik ook dat Management Studio aangepast wordt naar het beheer van de database en dat voor het opvragen van data gebruik gemaakt moet worden van Azure Data Studio. Deze editor is op veel gebieden flexibeler en deelt een deel van de codebase met Visual Studio Code. Het is even wennen maar ik raad u zeker aan om deze editor eens te proberen. Een nieuwe feature in ADS is het gebruik van Jupyter notebooks. Deze integreren weer naadloos met de Python en R services die in de nieuwste releases van SQL Server aangeboden worden.

In het onderstaande screenshot heb ik een query geschreven en uitgevoerd (een code blok) en daaronder een tekstblok geplaatst met toelichting.

Uiteraard kan ook een Python script uitgevoerd worden:

SQL Server 2008 end of life!

Vergeet u overigens niet dat SQL Server 2008R2 bijna end of life is? Nog een paar maanden en alle support van Microsoft stopt. Dat houdt niet in dat de database niet meer werkt, maar wel dat beveiligingslekken niet meer gedicht worden. In deze tijd van GDPR een risico wat u niet zou moeten lopen. Via https://www.tickcounter.com/countdown/1055664/sql-server-2008-end-of-life kunt u een countdowntimer vinden tot het einde van deze editie.

Mocht je misschien vragen hebben of aanvullingen hebben, we horen ze graag! Laat het ons weten via info.bi.nl@axians.com. Alvast bedankt!