Regie over je data

Om organisaties goed te laten functioneren moeten doelstellingen, processen, technologie en mensen goed op elkaar worden afgestemd. De uitwisseling en het bijeenbrengen van data – data integratie – speelt hierin een belangrijke rol. Met het steeds meer beschikbaar komen van data, hebben ook steeds meer organisaties moeite om de kwaliteit van hun informatievoorziening te waarborgen. En dat terwijl juist die data een enorm belangrijke rol speelt in de digitale transformatie waarin veel organisaties zich bevinden.

Data integratie is geen doel op zichzelf, maar heeft vaak tot doel om mensen, organisaties, systemen en apparaten zonder beperkingen en op een veilige manier te laten samenwerken; interoperabiliteit noemen we dat. 

 

Als gebruiker zie je het vaak niet, maar er is bijna geen oplossing of proces meer te bedenken waar een vorm van data integratie geen rol speelt. Integratie vormt het fundament van een effectieve en efficiënte informatievoorziening. Net zoals bij gebouwen, moet het fundament van een informatievoorziening sterk genoeg zijn om de zaken die daar bovenop gebouwd worden te kunnen dragen.

Hierbij kun je denken aan datawarehouses, artificial intelligence, machine learning, IoT, workflow en apps. Bij Axians moet een integratieoplossing daarom ook enterprise ready zijn. Containertechnologie speelt hierbij een steeds belangrijkere rol. 

Wij onderscheiden vijf typen integraties

Dataconsolidatie

Dataconsolidatie heeft als doel om data uit verschillende databronnen samen te brengen in een geïntegreerde data store. Het doel is vaak om het aantal storage locaties te verminderen. De data wordt vervolgens vaak ook gecombineerdgenormaliseerd, opgeschoond en gestandaardiseerd. Dit type integratie vormt vaak de basis voor data warehouses. 

Datareplicatie

Bij datareplicatie wordt data vanuit het ene naar het andere systeem gekopieerd. Vaak is het event gedreven (de uitwisseling wordt getriggerd door een bepaalde gebeurtenis in een applicatie). Data kan zowel door de target opgevraagd worden (pull-mechanisme) of door de bron aangeboden worden (push-mechanisme).

Commando's

Commando’s zijn enigszins afwijkend, omdat ze meer taak- dan datageoriënteerd zijn. Vaak zijn commandoook transactioneel en is de response vaak niet meer dan een bevestiging van het correct uitvoeren van het commando. Een commando leidt in principe altijd tot het aanmaken, wijzigen of verwijderen van data in een bron. 

Data query's

Bij data query’s gaat het om het opvragen van data, inclusief eventuele calculaties. Het berekenen van een hypotheek bijvoorbeeld is ook een data query. In tegenstelling tot commandohebben data queryechter nooit een wijziging tot gevolg in de data.  

Data streaming

Hierbij gaat het om het verwerken van een continue stroom van data, vaak onvoorspelbaar en vaak afkomstig uit diverse bronnen. Vaak wordt er ook de mogelijkheid geboden om op deze datastroom in te prikken om deze in real-time te analyseren om zo bepaalde gebeurtenissen te detecteren (event processing).

Ontdek onze oplossingen voor data integratie

Met behulp van producten en diensten van onze gerenommeerde leveranciers,  aangevuld met onze eigen aanpak, expertise(branch specifieke) add-ons en human touch zijn wij in staat om jouw data integratiebehoeften op een enterprise ready manier te realiseren!  

  • Data hub

    Het snel en veilig ontsluiten van data maakt het mogelijk om nieuwe technologieën, business modellen en kansen te benutten.
    Meer weten
  • Containers

    Snel applicaties bouwen en in gebruik nemen zonder zorgen over de onderliggende infrastructuur.
    Meer weten

Contact

Ook benieuwd wat data integratie oplevert voor jouw organisatie? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!