Energietransitie door digitalisering

Binnen de utiliteiten sector zijn er grote kansen de komende jaren. Vooral in de richting van een slimme, geconnecteerde en vooral schone toekomst. Aan de ene kant is energie de motor van onze economie en doorgaans bepalend voor onze kwaliteit van leven die we graag nog lang willen waarborgen. Aan de andere kant verbruiken we steeds meer energie om dezelfde kwaliteit van leven, elke dag opnieuw, neer te zetten. Daarom verglazen we Nederland, ofwel, we zijn enorm goed gefaciliteerd met verbindingen zodat we iedereen in onze samenleving de mogelijkheid geven om digitaal inclusief te zijn, sneller te leren en comfort te creëren. Maar we worden ook gedwongen na te denken over alternatieve vormen van energiegebruik. Al jaren staat ons energienetwerk onder druk door de enorme toename aan zonnepanelen, door de snelle opkomst van elektrische auto’s en nog meer door de enorme hoeveelheid verbonden apparaten bij mensen thuis.

Daar ontstaan grote vraagstukken. Want hoe maken we met elkaar transitie naar andere manieren van energievoorziening en -consumptie, die toch betrouwbaar en betaalbaar zijn, en wat kan digitalisering daarin betekenen?

Hoe helpt digitalisering de energietransitie te versnellen?
Digitalisering geeft mogelijkheden om richting nieuwe businessmodellen en diensten te bewegen, dat is een kans voor zowel consumenten als bedrijven en utiliteiten. Denk daarbij aan verdienmodellen rondom het opwekken van zonne-energie. Duidelijk is dat de voorzieningen voor het opladen van elektrische auto’s daardoor ook al een enorme vlucht heeft genomen.

Digitale tools en technologieën zorgen er ook steeds meer voor dat we stabiliteit kunnen realiseren. Zo is het door simulaties, in de vorm van een digital twin of gamificatie, steeds beter te voorspellen wanneer er pieken verwacht worden in onze netwerken. Daarmee kunnen we dan ook de inkoop op de internationale markt steeds slimmer maken en het transport tijdig faciliteren. Het werken met data en het actief en veilig uitwisselen van data zorgt steeds meer voor een toekomstbestendige integrale voorziening van energie, connectiviteit en andere vormen binnen deze sector.

Van consument tot energiebedrijf; nieuwe flexibele digitale infrastructuren zijn niet alleen wenselijk maar vooral ook noodzakelijk voor onze comfort vandaag en leefbaarheid op de lange termijn. Daarom zijn de grootste thema’s binnen VINCI Energies; energietransitie en digitale transformatie!

Bij Axians zijn deze intelligente technologieën beschikbaar, zelfs in de vorm van een ‘as a Service’ dienstverlening. Wij blijven meegroeien met de veranderende behoeftes binnen jouw organisatie, zodat de IT-afdeling ruimte krijgt voor innovatie en weer kan doen wat er echt toe doet. Dat doen we door een intensieve samenwerking met onze opdrachtgevers en partners aan te gaan, want alleen dan leren we elkaar goed kennen.

Axians is een veelzijdig specialist in digitale transformatie en werkt graag voor ambitieuze opdrachtgevers die een ICT partner zoeken bij het digitaliseren van de organisatie!

Axians referenten binnen het marktsegment Utiliteiten
Referenten

Een greep uit onze ambitieuze opdrachtgevers

Schoon drinkwater en groene, hernieuwbare energie  zijn slechts enkele zaken waar onze toonaangevende opdrachtgevers in het marktsegment Utiliteiten zich dagelijks mee bezig houden. Met hoogwaardige ICT oplossingen en dienstverlening helpen wij hen zorg te dragen voor een schone en milieubewuste toekomst.

Contact_met_klant

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je een project? Een vraag? Interesse in een van onze oplossingen of wil je een klacht met ons delen? Je kunt ons een bericht sturen via onderstaand contactformulier. We nemen zo snel mogelijk contact  op. Laat je gegevens achter zodat wij je verzoek goed kunnen adresseren en beantwoorden.