Axians Data Analytics infographic - tweede deel

Collectie, preparatie en verrijking van data

Intelligente applicaties hebben gegevens (data) nodig om goed te kunnen functioneren. Deze gegevens worden verzameld uit een diversiteit aan gegevensbronnen, zoals apparaten, mensen, machines, documenten en (legacy) systemen.

We slaan de data op in bijvoorbeeld een datalake, deltalake of datawarehouse. Dat kan on-premise, in de cloud of in een hybride vorm. De verzamelde gegevens worden vervolgens voorbereid, geaggregeerd en/of verrijkt om een efficiënte en effectieve verwerking mogelijk te maken. Dit gebeurt zowel in real-time (streaming) als in batch.  Data kan bijvoorbeeld verrijkt worden met  IoT data. Via ETL of ELT-processen wordt data met elkaar geïntegreerd om een basis te vormen voor de volgende stap.

Een modern dataplatform is geschikt  voor opslag en analyse van alle typen data uit alle mogelijke bronnen, en voorziet bovendien in de governance van deze data.

dataplatform

Dataplatform

Een dataplatform bestaat uit meerdere, geïntegreerde componenten. Verschillende datastores die passen bij de data die je wilt opslaan en analyseren. Per datastore bepaal je welke concepten en technologieën je inzet om bijvoorbeeld nieuwe use cases te ondersteunen of grote datasets te verwerken. Het dataplatform wordt één logisch geheel door de verschillende datastores bij elkaar te brengen via één uniform dataloket voor dataconsumptie. Bij Axians houden we ons dagelijks bezig met het ontwerpen en realiseren van dataplatformen voor grote organisaties in uiteenlopende branches.

Waar en hoe bewaar je alle data?

Data Lake

Een data lake krijgt steeds meer een vaste plek binnen dataplatformen. In een data lake wordt data opgeslagen zonder dat vooraf de structuur bekend hoeft te zijn. Ook worden binnen een data lake vaak meerdere lagen aangebracht zoals bijvoorbeeld een ruwe data laag, een geschoonde data laag en/of een reporting laag. Deze data is door de data afnemers benaderbaar voor diverse toepassingen.

Datawarehouse

Als belangrijke component binnen een dataplatform, verzamelt, valideert, combineert en structureert een datawarehouse gegevens afkomstig uit diverse operationele systemen binnen en buiten je organisatie. Het datawarehouse is de bron van informatie voor het maken van analyses, (management)rapportages en dashboards.

 

Datavirtualisatie

Door datavirtualisatie toe te passen, kun je data uit bronsystemen of datastores in je dataplatform beschikbaar stellen voor gebruik door alleen business logica toe te passen, zonder de data fysiek te repliceren. Zo ontstaat een enorme flexibiliteit en een veel eenvoudiger architectuur. Het beheer van je platform wordt eenvoudiger en nieuwe data kan veel sneller toegevoegd en geleverd worden.

Oplossingen

Lees hier alles over onze oplossingen op het gebied van datacollectie.

 • Maestro

  Jouw data, jouw knoppen, jouw dataplatform. Om te mixen als een Maestro. Zodat er nieuwe stromingen ontstaan, met het beste van Business Intelligence en IoT.
  LEES MEER
 • Data Governance

  Met een helder databeleid kun je de juiste data vinden, weet je waarvoor je die mag gebruiken, bij wie je moet zijn voor vragen en wat de kwaliteit van die data is.
  LEES MEER
 • Data-architectuur

  Axians helpt je met het ontwerpen en realiseren van een moderne data-architectuur. Passend in je gekozen cloud strategie, met maximale schaalbaarheid en tegen beheersbare kosten.
  LEES MEER
 • Datavirtualisatie

  Ontsluit met een druk op de knop al je gegevensbronnen, zonder replicatie van data. Zodat je sneller, beter en goedkoper kunt inspelen op nieuwe informatiebehoeften.
  LEES MEER
Royal Eijkelkamp

Royal Eijkelkamp vergroot relevantie voor wereldwijde klanten met toekomstvast dataplatform

Data is een wezenlijk onderdeel van de strategie van Royal Eijkelkamp. Data efficiënt omzetten naar informatie en kennis draagt immers direct bij aan de slagkracht van de organisatie. Naast de behoefte aan een stabiel en flexibel dataplatform, bestaat de bredere strategische behoefte om als gehele organisatie datagedreven te opereren. Pas dan haal je de echt waarde uit data. Ontdek hoe Royal Eijkelkamp de winnende mix van IT, processen en cultuur realiseert.

Interessante artikelen

Dankzij onze jarenlange kennis op het gebied van datacollectie weten we precies wat wel en niet werkt bij het ontwerpen van een dataplatform. Die kennis delen we graag met je in onze blogartikelen, webinars, whitepapers, e-books en tijdens onze events.

Contact_met_klant

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je meer weten over onze oplossingen op het gebied van datacollectie? Heb je een vraagstuk over data governance of wil je advies bij de ontwikkeling van een data-architectuur? Of wil je gewoon vrijblijvend met ons van gedachten wisselen over jouw datagedreven organisatie? Je kunt ons een bericht sturen via onderstaand contactformulier. We nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.