Neem contact op
Bel mij terug

Universiteit Twente (UT) werkt al jaren samen met Axians op het vlak van business intelligence. Recent is de SAP Business Intelligence software van de UT succesvol opnieuw ingericht en geïnstalleerd. Hiervoor werkt Axians nauw samen met SAP en SURF. Gilbert van den Dobbelsteen, Teamleider Systeemontwikkeling Universiteit Twente: “Axians doorgrondt de specifieke BI-behoefte van een universiteit. Het BI-niveau van de Universiteit Twente is enorm verbeterd.”

Gilbert: “In 2009 heeft Axians ons datawarehouse ingericht. Een flexibel en redelijk eenvoudig uit te breiden systeem dat wij vervolgens zelf hebben uitgebouwd. Vorig jaar hebben we de overstap gemaakt van BusinessObjects 3 naar BusinessObjects 4. De omgeving was niet stabiel en Axians werd gevraagd om advies. Het advies van Axians was om die bestaande omgeving niet door te lichten, maar compleet opnieuw in te richten en de initiële principes voor ons datawarehouse, zoals ooit door Axians gestart, weer op te pakken en in te zetten.”

OnderwijsAnalytics Campuslicentie

“Onderwijsinstellingen zoals de UT worden steeds afhankelijker van hun informatievoorziening, voor zowel de processen als strategische beslissingen. Axians biedt onderwijsinstellingen via SURF een speciale Campuslicentie aan en de UT maakt daarvan gebruik. Axians biedt de nieuwe OnderwijsAnalytics Campuslicentievorm met alle toegevoegde waarde. Hiermee beschikken wij tegen zeer aantrekkelijke tarieven over state-of-the-art Business Intelligence software van SAP. Axians is onze partner voor de optimale inhoudelijke benutting van onze Campuslicentie. Ik ben heel blij dat zij het uitserveren van de Campuslicentie inhoudelijk begeleiden. Zo houden we alles wat bij ons speelt op het gebied van BI in één hand”, aldus Van den Dobbelsteen.

De campuslicentie voor SAP BusinessObjects is een unieke samenwerking tussen SAP, SURF en Axians. Met Axians als leverancier van SAP Business Intelligence software krijgt een onderwijsinstelling een solide BI-partner die niet alleen licenties levert, maar ook een hele set van aanvullende diensten als training, consultancy, beheer, Nederlandstalige en dedicated Servicedesk, SLA-mogelijkheden, performance management en advies.

Specifieke BI-behoefte universiteit

Welke BI-behoefte heeft een universiteit eigenlijk? Gilbert: “Het bedrijfsleven koerst met BI doorgaans op real-time data. Dat je bijvoorbeeld vandaag wilt weten wat er gisteren verkocht is. Wij daarentegen werken met processen die jaren lopen. Een student volgen wij niet per dag, maar over een veel langere periode. Het real-time karakter speelt dus nauwelijks een rol en onze processen verlopen langzamer. Ook is onze BI-behoefte meer gekoppeld aan specifieke momenten in het jaar, onze zogeheten planning- en control-cyclus, met een verschil in tijd in de financiële cyclus en de onderwijscyclus. Daarom zoeken wij in een BI-oplossing het gemak om dit onderscheid flexibel te kunnen maken. Nou, met BusinessObjects is dit geen enkel probleem.”

Kwaliteit boven kwantiteit

“Ons datawarehouse is niet enorm groot, Het gaat niet om de kwantiteit, maar de kwaliteit van die gegevens. Denk aan cijfermatige studieresultaten van een student. Het is eenvoudigweg ondenkbaar dat daar een fout in optreedt. Met BusinessObjects hebben we een BI-oplossing waarmee we goed kunnen afstemmen met alle achterliggende processen én onze onderwijsprocessen. Je kunt er bijvoorbeeld gemakkelijk rapporten mee verspreiden of mensen autoriseren om rapporten in te zien. Wij hebben hier op de UT vrij veel zelfbouwers, collega’s die zelf rapporten maken. Zij hebben door hun technische achtergrond vaak een meer dan gemiddelde affiniteit met BI en de mogelijkheden daarvan. Dit jaar hebben wij ook onze onderwijsrapportages voor het management vernieuwd. We genereren nu 16 tot 20 rapporten voor het bestuur van een behoorlijke omvang waarbij je op universiteitsniveau kunt kijken, maar ook op faculteitsniveau en opleidingsniveau. Zoals de hoogte van het studierendement, de hoeveelheid uitval en waar bijvoorbeeld de instroom vandaan komt. Een speerpunt op de UT is internationalisering. De trend daarin kunnen we met BusinessObjects heel goed volgen op basis van een recent geïntroduceerd dashboard.”

Axians: unieke partner in de Nederlandse onderwijsmarkt

Kortom, de combinatie van Axians als Full-Service BI partner met daaronder de samenwerking met SURF voor een Campuslicentiemodel maakt Axians uniek in de Nederlandse onderwijsmarkt op het vlak van BI. Gilbert: “Axians is innovatief en houdt tegelijkertijd de bewezen basisprincipes van BI in het oog. Een voor het onderwijs goede combinatie.”

Meer informatie?

Bent u benieuwd hoe SAP BusinessObjects kan helpen uw informatievoorziening kan verbeteren? Wilt u een afspraak maken voor een vrijblijvend gesprek? Of in contact komen met onze referenten? Neem gerust contact met ons op via 088 – 597 55 00 of info.bi.nl@axians.com. We helpen u graag!