Ondanks dat het technologisch hetzelfde lijkt, verschillen de uitgangspunten en de belangen van IT en OT. Waar IT zich richt op de beschikbaarheid en veiligheid van gegevens en informatie (data), richt OT zich op de beschikbaarheid en snelheid van machines in het productieproces. IT en OT zijn weliswaar twee gescheiden werelden, maar de waarde van IT gegevens voor het succes van OT processen zorgt ervoor dat deze twee werelden dichter tot elkaar komen. Nuttige data is immers de sleutel tot een betere productiviteit, duurzame productie en doorbraken in kwaliteit en efficiëntie.

 

Krachten bundelen in een productieorganisatie door slimme inzet van data

De aanvoer en prijzen van grondstoffen, personeelstekorten en energieprijsstijgingen hebben grote invloed op de marges en kwaliteit van producten. In deze situatie is een goede en complete informatievoorziening noodzakelijk. Want met een totaalbeeld van alle activiteiten in de fabriek en op kantoor, kun je direct actie ondernemen en doelgericht verbeteringen realiseren.

Datagedreven werken binnen de OT omgeving

Datagedreven werken begint met een integrale blik op de organisatie aan de hand van strategische-, tactische- en operationele datastromen. Productiebedrijven beschikken over heel veel operationele data: bestaande en bruikbare machinedata uit systemen zoals MES/SCADA en PLC, vaak aangevuld met sensordata door de toepassing van IoT in de fabriek. Deze operationele data wordt vaak los van elkaar opgeslagen in een OT omgeving, omdat ze uit verschillende bronnen komen maar ook verschillen in structuur en ritme. Wil je hier waardevolle informatie uit kunnen halen om productieprocessen te optimaliseren, dan zal de data gestructureerd, gecombineerd en in samenhang geanalyseerd moeten worden. En daar zit vaak de crux: het is lastig in de praktijk om operationele data bruikbaar in te zetten vanwege de analytische beperkingen van OT omgevingen. Laat staan deze te verrijken met tactische- en strategische data uit de IT omgeving, wat voor een volledige context wél wenselijk is.

Schematisch overzicht datastroom

Lees het succesverhaal van IJB Groep

Data analyse zorgt voor een optimale betonproductie bij IJB Groep

Ontdek hoe Axians met de inzet van Data Analytics en Data Science ervoor zorgt dat de IJB Groep grip heeft op het productieproces en de levertijden, een lagere footprint realiseert door efficiënter gebruik van grondstoffen en de productie- en onderhoudskosten reduceert.

Lees IJB's verhaal

6 uitdagingen én kansen voor productiebedrijven

Datagedreven werken in de OT omgeving zorgt ervoor dat jouw operatie een  geoliede machine wordt. Maar hoe begin je daarmee? Want het integreren van IT in de OT omgeving is begrijpelijk spannend. Je wilt de operatie niet blootstellen aan gevaren van buitenaf, je wilt de kosten in controle houden en de infrastructuur moet ook op orde zijn. Dus waar moet je allemaal op letten bij de integratie van IT en OT? Onze experts vertellen je graag welke stappen je moet nemen om tot een goed draaiende operatie te komen met OT en IT Data. Lees meer in het e-book!

Kennis

Dankzij onze jarenlange kennis  weten we precies wat wel en niet werkt. Die kennis delen we graag met je in onze blogartikelen, brochures en factsheets.

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je onderzoeken hoe je OT en IT verantwoord kan verbinden om machines, productielijnen en (operationele) bedrijfsprocessen slimmer te maken? Neem vrijblijvend contact met ons op, zodat we samen kunnen sparren over jouw situatie.