Internet of Things (IoT) is niet meer weg te denken uit ons leven. Sinds de komst van het internet zijn mensen meer dan ooit met elkaar verbonden. Dit geldt ook voor machines en apparaten. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van sensoren die machines en apparaten slimmer maken. En omdat deze verbonden zijn met het internet, kunnen machines en apparaten ook communiceren met elkaar. Of met de gebruikers. Eigenlijk met alle partijen die met de machines en apparaten verbonden zijn.  Het is duidelijk dat het verbinden van machines en apparaten met het internet bedrijven veel kan opleveren. Want alle machines en apparaten die verbonden zijn met het internet produceren ook data die erg nuttig kan zijn. 

Zo krijg je inzicht in het huidige gebruik ervan, maar er is nog zoveel meer mogelijk met de data. Je kunt de data gebruiken om voorspellingen te doen, bijvoorbeeld over wanneer er machineonderhoud nodig is. Je kunt de data verrijken met data uit andere machines of systemen om bijvoorbeeld productieprocessen te optimaliseren, de kwaliteit van de output te verhogen of om klantervaringen te verbeteren. Kortom, met het toepassen van IoT kun je jouw bedrijfsprocessen slimmer, sneller en efficiënter inrichten en zelfs nieuwe businessmodellen ontwikkelen.  

Maar hoe laat je IoT data optimaal voor je werken?  

Kies voor een IoT-platform in plaats van puntoplossing

Het belangrijkste verschil tussen een IoT-platform en een puntoplossing ligt in de schaalbaarheid en de flexibiliteit. Een puntoplossing is ontwikkeld om één probleem aan te pakken. Heb je een ander vraagstuk, dan begint ook een nieuwe zoektocht naar behoeften, leveranciers, oplossingen, etc. En al snel zullen meerdere puntoplossingen beheerd moeten worden met alle complexiteit van dien.

Een IoT-platform daarentegen verbindt als ‘orchestrator’ alle data van machines, apparaten, sensoren en bedrijfsapplicaties. Het biedt een robuuste basis om flexibel in te spelen op meerdere en uiteenlopende use cases. Dit betekent: geen zoektocht naar nieuwe leveranciers, geen extra uitgaven, geen extra complexiteit.

Man en vrouw in industriële setting

‘Maar we zoeken iets waarmee we snel aan de slag kunnen’. We willen allemaal een snelle time-to-value. Dit kan met een puntoplossing, maar óók met een IoT-platform. Zo heeft Maestro, het IoT platform van Axians, een zeer korte implementatietijd door de Plug & Play opzet. Maar los daarvan, het belangrijkste is om te zoeken naar een oplossing die de time-to-value op lange termijn kan maximaliseren. Wij adviseren altijd een overzichtelijk groeipad. En met een IoT-platform als robuuste basis ben je ervan verzekerd dat je data keer op keer voor je kan laten werken.

Verbind OT data met IT data

Man en vrouw in industriële setting kijken naar data

Veel productiebedrijven beschikken bijvoorbeeld over veel operationele data, vaak los van elkaar opgeslagen in de OT omgeving omdat de data uit verschillende bronnen komen. Maar er zijn ook verschillen in structuur en ritme. Wil je hier waardevolle informatie uit kunnen halen om productieprocessen te optimaliseren, dan zal de data gestructureerd, gecombineerd en in samenhang geanalyseerd moeten worden. Vanwege de analytische beperkingen van OT omgevingen is het lastig operationele data bruikbaar in te zetten. Laat staan deze te verrijken met tactische- en strategische data uit de IT omgeving. Terwijl dit voor een integrale kijk op de processen binnen een productiebedrijf wel wenselijk is. Een groot voordeel en onderscheidend kenmerk van een IoT-platform zoals Maestro, is dat je snel en eenvoudig alle soorten operationele, tactische en strategische data uit meerdere bronnen en systemen kunt verzamelen, ontsluiten, verrijken en verwerken voor (geavanceerde) data-analyses.

Nieuwsgierig geworden? Neem contact op!

Ben je benieuwd wat een IoT-platform voor jouw organisatie kan betekenen en wil je vrijblijvend van gedachten wisselen? Onze experts adviseren je graag over de vergaande mogelijkheden. Vul onderstaand formulier in en zij nemen spoedig contact met je op!