BI staat voor Business Intelligence en wordt toegepast om effectief te sturen op resultaat binnen een organisatie. Met behulp van BI wordt data omgezet tot betrouwbare informatie, waarmee je betere beslissingen neemt op basis van nauwkeurige feiten. In plaats van sturing op onderbuikgevoel, geeft BI een betrouwbaar overzicht van alle facetten in je bedrijfsvoering en inzicht in waar eventuele optimalisaties noodzakelijk of wenselijk zijn.

De voordelen van een BI platform

Data bevindt zich op allerlei plekken binnen een organisatie en in verschillende systemen zoals ERP, AFAS, CRM, etc. Het kan een crime zijn om alle informatie uit diverse bronnen geïntegreerd inzichtelijk te maken voor de organisatie. Met een BI-platform maak je het eenvoudiger om alle soorten data op geautomatiseerde wijze te verzamelen, verwerken, analyseren en als informatie te presenteren. Het biedt je de gereedschappen om eenvoudig alle informatie naar boven te halen, te ordenen, inzichtelijk te maken en om te zetten in heldere rapportages & dashboards met duidelijke, overzichtelijke visualisaties van de gehele bedrijfsvoering. In één oogopslag heb je zicht op de belangrijkste KPI’s en zorg je ervoor dat de relevante sturingsinformatie toegankelijk wordt voor iedereen binnen de organisatie: van financieel manager en HR manager tot aan de Sales Manager en Marketing Manager.

Een BI platform versnelt het datagedreven werken binnen organisaties. Maar er bestaat geen kant-en-klaar BI platform. Elke organisatie heeft zijn eigen kenmerken. En daarom kiezen organisaties er soms voor een eigen BI platform te ontwikkelen. Ben je er bewust van dat dit om een grote investering vraagt. In tijd, geld, benodigde expertise en capaciteit. Ook als het BI platform eenmaal staat, heb je verschillende data-experts nodig die datagedreven oplossingen kunnen ontwikkelen, om zo ook daadwerkelijk waarde uit je data te halen. Beschikken jouw medewerkers over de benodigde kennis of zijn zij bereid zich hierin te scholen? De realiteit leert dat de meeste organisaties hier nog talent voor moeten aantrekken. Een grote uitdaging, aangezien deze mensen in deze krappe arbeidsmarkt lastig te werven zijn en zij bovendien een hoog prijskaartje hebben.

Aan de slag met een BI platform?

Ga je zelf aan de slag met de ontwikkeling van een BI platform en ben je benieuwd wat Axians met Maestro hierin voor je kan betekenen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag verder met de eerste stappen.