Het ontwerpen en implementeren van zo’n moderne, flexibele data-architectuur

Datavolumes groeien explosief, data ligt verspreid over een steeds complexer IT-landschap en iedereen in je bedrijf vraagt inmiddels om data, steeds vaker in real time vorm. Gebruikerseisen liggen veel hoger met de opkomst van self service BI en data science, en data moet in veel meer vormen beschikbaar worden gesteld: API’s, apps, files etc. Bovendien moet data meer en meer gedeeld worden met klanten, ketenpartners en andere externe partijen, en tussen systemen onderling. Terwijl de eisen op het gebied van data governance, security en privacy zijn aangescherpt. Ontwikkelingen die enorm hoge eisen stellen aan de manier waarop data in je bedrijf wordt verzameld, opgeslagen, gerangschikt, geïntegreerd en gebruikt door systemen en gebruikers. Kort gezegd: aan de data-architectuur.

Dat vereist een frisse blik op het fenomeen data-architectuur, waarbij een aantal vastgeroeste principes en werkwijzen losgelaten wordt. Er kan immers geen sprake meer zijn van een traditionele, in beton gegoten architectuur, als je voortdurend wilt meebewegen met de technologische ontwikkelingen en nieuwe gebruikerseisen. Je zoekt een architectuur die past bij de gekozen (cloud) strategie, met maximale flexibiliteit en schaalbaarheid, en tegen beheersbare kosten. Met hun diepgaande kennis van data & analytics platformen, concepten als en de nieuwste (cloud) technologieën, helpen de consultants van Axians je graag bij het ontwerpen en implementeren van zo’n moderne, flexibele data-architectuur.

Het ontwerpen van een nieuwe data-architectuur

Het ontwerpen van een nieuwe data-architectuur hoeft geen weken of maanden te duren. Met behulp van onze referentiearchitectuur kunnen we, samen met jouw team, snel invulling geven aan een architectuur die past bij jullie organisatie, ambitie en applicatielandschap en een aanpak die gedragen wordt binnen je hele organisatie. Allereerst inventariseren we de databehoeften en dataconsumptieprocessen, de eisen en wensen en de mogelijke risico’s en uitdagingen. Daarna geven we invulling aan alle componenten van de doelarchitectuur, functioneel en technisch. En als laatste werken we de belangrijkste use cases uit, om vervolgens een stappenplan te maken voor de implementatie.

Onze succesverhalen

Over onze business

Ontkoppelen

‘Ontkoppelbaar’ is een kernbegrip bij de data-architecturen die wij ontwerpen. Iedere architectuurcomponent moet, op ieder moment, eenvoudig vervangen kunnen worden door een component die past bij de informatiebehoefte en eisen van dat moment. Dat gaat verder dan het kunnen vervangen van een informatieproduct of een stuk dataverwerking. We ontwerpen de architectuur zo, dat je in de toekomst ook een volledige storage-component kan vervangen of zelfs in staat bent om te switchen naar een ander cloud-platform.

Servicegebaseerd

De Axians referentiearchitectuur is gemaakt om mee te kunnen bewegen met de technologische ont­wikkelingen. Voor iedere functionele architectuur­component wordt steeds de beste technologische fit gezocht, bij voorkeur als een ‘service’ die alleen geconfigureerd hoeft te worden. Iedere keer als er nieuwe technische func­tionaliteit beschikbaar komt, bekijk je hoe die tech­nologie je data-oplossingen kan verbeteren of verrijken.

Proof of concent

Een moderne (cloud) data-architectuur geeft je eindeloze mogelijkheden en functies die je met een druk op de knop kunt activeren en uitproberen. Je kunt nieuwe toepassingen bovendien eenvoudig op- en afschalen. Zo kun je makkelijk, in een vroeg stadium, ontdekken of een toepassing of technologie ook echt bruikbaar is. Axians helpt je om nieuwe mogelijk­heden uit te proberen in een represen­tatieve proof of concept om te bepalen of nieuwe functionaliteit van waarde is voor jouw architectuur.

 

Contact_met_klant

Hoe kunnen wij je helpen?

Heb je een vraag over jouw data-architectuur? Wil je met ons van gedachten wisselen? Heb je behoefte aan onafhankelijke experts die je concrete adviezen geven voor jouw specifieke situatie? Aarzel niet en neem contact met ons op!