Neem contact op
Bel mij terug

De moderne data-architectuur

Was data twintig jaar geleden vooral nog nuttig voor verslaggeving, inmiddels is het de brandstof waar menig bedrijf op loopt. Data moet steeds sneller, in grotere volumes op meer plekken beschikbaar zijn voor complexere analyses en dat stelt hoge eisen aan de onderliggende data-architectuur. Veel bedrijven merken dat de grenzen van hun data warehouse oplossing bereikt zijn en zoeken een manier om te migreren naar een geïntegreerd dataplatform dat flexibel kan meegroeien met zowel de bedrijfsambities als de technologische ontwikkelingen.

Axians helpt je met het ontwerpen en realiseren van zo’n moderne data-architectuur. Passend in de gekozen cloud strategie, met maximale schaalbaarheid en tegen beheersbare kosten.

Data integratie 3.0

Een modern dataplatform onderscheidt zich op twee belangrijke punten van een traditioneel data warehouse. Allereerst moet het ‘designed for the cloud’ zijn en optimaal gebruik maken van alle functionele en technische mogelijkheden van het gebruikte cloud platform. Daarnaast wordt er datavirtualisatie toegepast voor het minimaliseren van datareplicatie en maximale ontkoppeling van data en logica. De combinatie van een cloud platform en datavirtualisatie maakt het mogelijk veel sneller nieuwe databronnen aan te sluiten en dataservices in te richten, ook voor real time data. Via datavirtualisatie kun je data in allerlei formaten aanbieden, zonder dat die data steeds gedupliceerd moet worden. Het onderliggende cloud platform zorgt ook bij grote datavolumes voor de gewenste performance. Resources kunnen ieder moment worden op- of afgeschaald.

Snowflake

Je organisatie heeft misschien al een cloud strategie en het lijkt een logische stap om je bestaande data warehouse ook te migreren naar de cloud. Het perfecte moment om oude denkwijzen los te laten en een ingrijpende architectuurverandering door te voeren. Cloud platformen brengen mogelijkheden binnen bereik waar we vroeger alleen van konden dromen. Een mooi voorbeeld daarvan is Snowflake, een analytische database ontwikkeld voor de cloud, met implementaties op Microsoft Azure en AWS. Met Snowflake krijg je de beschikking over een zeer schaalbare MPP-database die ANSI SQL ondersteunt en nauwelijks beheer nodig heeft. Een enorm krachtige combinatie met de functionaliteit van bijvoorbeeld Microsoft Azure. En schaalbaar van kleine implementaties tot bedrijfsbrede, gedistribueerde data-architecturen.

Snowflake Axians

Ontkoppeling met datavirtualisatie

Bij de migratie naar de cloud moet je wel opletten om niet in oude valkuilen te trappen. Het is niet wenselijk in het nieuwe dataplatform weer allerlei architectuurlagen te creëren waartussen data wordt gerepliceerd. Dat maakt het ontwikkelproces immers complex en inflexibel. Daarnaast is het van belang data en logica goed te scheiden, vanwege flexibiliteit en data governance eisen. Dit is waar datavirtualisatie om de hoek komt kijken. Door data niet fysiek te integreren, maar virtueel, wordt het veel eenvoudiger om snel dataservices te ontwikkelen en te testen, in willekeurig welk formaat. Van datasets voor data science en self service BI, tot complete API-bibliotheken. Bovendien biedt een datavirtualisatieplatform je uitstekende mogelijkheden voor data lineage, autorisatie en on-the-fly anonimisatie van data.

Referentiearchitectuur

Bij het ontwerpen van nieuwe data-architecturen maakt Axians gebruik van een referentiearchitectuur, uitgewerkt voor Microsoft Azure in combinatie met Snowflake en het Denodo datavirtualisatieplatform. Deze referentiearchitectuur is gemaakt om mee te kunnen bewegen met de snelle technologische ontwikkelingen. Voor iedere functionele architectuurcomponent wordt steeds de beste technologische fit gezocht, bij voorkeur als een ‘service’ die alleen geconfigureerd hoeft te worden. Als er nieuwe functionaliteit beschikbaar komt, bepaal je hoe die technologie het dataplatform kan verbeteren of verrijken. De referentiearchitectuur biedt eindeloze mogelijkheden en functies die je met een druk op de knop kunt activeren en uitproberen. Je kunt nieuwe toepassingen bovendien eenvoudig op- en afschalen. Zo kun je makkelijk, in een vroeg stadium, ontdekken of een toepassing of technologie ook echt bruikbaar is.

Data-architectuur Axians

Snel aan de slag

Het ontwerpen van een nieuwe data-architectuur hoeft geen weken of maanden te duren. Met behulp van de referentiearchitectuur kunnen we, samen met je team, in drie workshops invulling geven aan een dataplatform dat past bij je organisatie, ambitie en applicatielandschap. Met de flexibiliteit van de referentiearchitectuur, het cloud platform en datavirtualisatie helpen we je vervolgens om in snelle, kort cyclische stappen te starten met de bouw van jouw dataplatform in de cloud.

Proof of concept

We kunnen de verschillende componenten van de architectuur (en in de toekomst ook nieuwe mogelijkheden) eenvoudig met je uitproberen in een representatieve proof of concept. Het cloud platform geeft ons alle ruimte om tegen lage kosten te bepalen of nieuwe functionaliteit van waarde is voor je architectuur. Vooraf denken we natuurlijk wel goed na wat je wil bereiken met het toevoegen van een component, want er komt bijna dagelijks nieuwe functionaliteit beschikbaar en het is niet zinvol om alles uit te proberen. Door goed de samenhang van de architectuur te bewaken, voorkomen we dat initiatieven verzanden in allerlei losse experimenten zonder duidelijk einddoel en rode draad.

Hoe je bedrijf slimmer kan worden

 • Snel inspelen op nieuwe kansen
 • Big data visualisatie & analytics
 • Data als motor van je bedrijf
Smart Analytics
 • Ontwikkel één virtuele datahub
 • Stop met datareplicatie
 • Ontsluit data 10 tot 100x sneller
Data Virtualisatie
 • Moderniseer je architectuur
 • Migreer naar de cloud
 • Maximale schaalbaarheid
Data Architectuur
 • Het verhaal achter de cijfers
 • Driver based forecasting
 • What if scenario's doornemen
Smart Finance

Ook een datagedreven organisatie worden?

Volg een webinarofNeem contact op