Neem contact op
Bel mij terug

Data Architectuur

“Het hart van uw Big Data & Analytics omgeving”

Vrijwel elke organisatie ziet – overigens terecht – een enorme schat aan waarde in data. Big Data en Analytics staat hoog op de agenda om optimaal te profiteren van de mogelijkheden die data kan bieden. Er wordt volop geïnvesteerd in Self Service BI toepassingen en Data Science. Wat echter niet vergeten moet worden is dat een goed fundament cruciaal is voor het succes van al deze activiteiten.

Data is essentieel voor veel afnemers en afnemende applicaties binnen uw organisatie. Naast dat de data van belang is voor Business Intelligence gebruikers, Data Scientists en analisten die met Self Service BI aan de slag gaan, is deze data een belangrijk onderdeel van veel operationele applicaties. Denk hierbij aan het automatisch bepalen van verkoopprijzen, voorraadhoogtes etc. Maar ook applicatie van een call center agent die uw klanten het juiste advies moet geven, is afhankelijk van deze data.

Uiteraard komt het voor dat gebruikers ook ‘eigen’ data toevoegen aan hun analyses, echter voor de data die bedrijfsbreed gebruikt wordt, is het belangrijk dat deze voor iedereen met dezelfde kwaliteit beschikbaar is.

Data Architectuur

Meer dan alleen een Datawarehouse

Binnen Business Intelligence projecten is het Datawarehouse het belangrijkste en vaak het enige onderdeel van het Data Fundament. Om alle mogelijkheden van analytics te benutten, is dit echter niet voldoende. Ook data die niet vooraf gestructureerd is (Hadoop) en de mogelijkheid om data real-time te verwerken (real-time analytics) zijn onderdeel van dit fundament.

MoreThan

Data Governance: wie is de eigenaar van de data?

De toenemende reikwijdte, het grotere  belang en de continu groeiende impact van analytics gecombineerd met de toename van externe databronnen geven het bewaken, beheren en verbeteren van de data(kwaliteit) steeds vaker de aandacht die het verdient. Dit proces vatten we samen met de term Data Governance.

DataGovernance

Waar te beginnen?

Moet eerste het fundament in orde zijn voor we met analytics aan de slag gaan? Of kan dit ook achteraf. Het is nadrukkelijk niet altijd nodig om het fundament eerst compleet en volledig in te richten voordat met analytics begonnen kan worden. Het is wel essentieel om de aandacht voor het fundament vanaf het begin te benadrukken. Dit voorkomt het ontstaan van een ‘spaghetti’ architectuur, die onbeheersbaar is. In onze Datawarehouse whitepaper gaan we hier dieper op in en krijgt u handvatten om een ‘spaghetti’ architectuur te voorkomen.

Fundament

Referentie: Sundio Group

Samen met Axians is een Datawarehouse en BI-omgeving opgezet. In het datawarehouse wordt data uit het reserveringssysteem, het financiële systeem en de webapplicatie verzamelt. De analyse en presentatie van deze data vindt plaats in de BI-laag. Door capaciteit, verkochte volumes en marges tegen elkaar af te zetten, kan Sundio Group vraag en aanbod optimaal op elkaar afstemmen en steeds de beste marges realiseren.

Lees meer

 

Sundio logo rij

Datawarehouse whitepaper

In deze whitepaper laat Axians zien hoe organisaties een goede informatiearchitectuur op kunnen zetten. Een stevig fundament voor betere business beslissingen. Onderwerpen die in de whitepaper uitgebreid besproken worden zijn:

  • De evolutie van het datawarehouse
  • Onze visie ten aanzien van datawarehousing
  • Hoe zet je een goed datawarehouse op?

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld gaan we concreet in op de rol van het datawarehouse binnen een grote reisorganisatie. Kortom, een uitstekend vertrekpunt voor organisaties die hun data architectuur verder willen verbeteren en meer waarde uit data willen halen.

Whitepaper Datawarehouse

Vraag whitepaper aan