Wat is een data hub?

Een data hub is verantwoordelijk voor het vindbaar maken en uitwisselen van data. Het is de plaats waar alle informatie samenkomt. Een data hub is echter geen klant-en-klaar product wat je kunt uitpakken, installeren en mee aan de slag gaat. Het is meer een architectuur die je met verschillende producten moet invullen.

Er zijn wel producten die aangeduid worden als data hub, maar vaak dekken die niet de complete lading die wij als Axians aan het begrip geven.

 

Het data-integratieplatform van Axians stelt je in staat om data beheersbaar, schaalbaar, eenduidig, snel en veilig te ontsluiten en te distribueren naar zowel interne als externe afnemers.

Een data hub kun je het best vergelijken met Schiphol, één van de grotere luchtvaart-hubs in de wereld. Deze luchtvaart-hub heeft een soortgelijke functie voor de luchtvaart als jouw data hub heeft voor jouw datavoorziening en dataplatform. We leggen het hieronder uit.

Schiphol als metafoor voor een data hub!

Routering en doorstroming

Bij Schiphol staat net zoals bij een data hub routering en doorstroming centraal, alleen gaat het dan niet om data maar om mensen en goederen. Als hub verbindt Schiphol diverse bestemmingen met elkaar, zodat reizigers in staat zijn om van bestemming A naar bestemming B te reizen. Net zoals een data hub diverse applicaties met elkaar verbindt door data van de ene applicatie naar de andere applicatie te brengen.

Verrijken en aggregeren

Reizigers afkomstig uit verschillende landen en vliegtuigen komen in Schiphol uiteindelijk samen om vervolgens gezamenlijk in eenzelfde vliegtuig naar eenzelfde eindbestemming af te reizen. Dit is vergelijkbaar met het samenbrengen (oftewel verrijken of aggregeren) van data uit verschillende databronnen door een data hub en het doorsturen van deze verrijkte of geaggregeerde data naar andere applicaties.

Security en auditing

In Schiphol is de beveiliging net zoals bij een data hub gecentraliseerd. Voordat je daadwerkelijk in mag stappen, moet je door de douane en bagagecheck. En vlak voordat je het vliegtuig instapt, wordt nogmaals gecontroleerd of je een ticket hebt voor die vlucht en of jij ook bent wie je zegt dat je bent. Daarbij wordt dit ook direct geregistreerd, zodat men weet dat jij aan boord bent gegaan van het vliegtuig. Dit is te vergelijken met de databeveiliging (wie mag welke data opvragen) en auditing (wie heeft wanneer welke informatie waarom opgevraagd). Databeveiliging en auditing zijn twee belangrijke aspecten van data governance in een data hub.

Caching en messaging

Schiphol richt zich in principe op een zo goed mogelijke doorstroom, maar kan niet voorkomen dat er af en toe wachttijden ontstaan door vertragingen of niet volledig op elkaar aansluitende vluchten. Daarom is er ruimte voor tijdelijk opvang van reizigers in de vorm van wachtruimten, winkels en eetgelegenheden waar reizigers hun tijd kunnen doorbrengen totdat hun volgende vliegtuig gereed is. Dit is vergelijkbaar met de tijdelijke opslag in een data hub als onderdeel van caching of messaging voor als een systeem tijdelijk niet beschikbaar is om data te ontvangen. Zodra het doelsysteem beschikbaar is, wordt de data dan alsnog afgeleverd.

Transformatie

Schiphol is geschikt voor allerlei typen en formaten vliegtuigen. De vliegtuigslurf (of aviobrug) kan zodanig aangepast worden dat er een goede en veilige verbinding met elk type vliegtuig gemaakt kan worden. Dit is vergelijkbaar met de transformatiefunctionaliteit in de data hub die de modellen, formaten en transport protocollen van verschillende systemen aan elkaar aanpast.

Beheren en beheersen

In plaats van dat ieder vliegveld een directe verbinding heeft met ieder ander vliegveld, waardoor je een explosie aan vluchtverkeer zou krijgen, zorgt een hub ervoor dat het aantal vluchten beperkt en beheersbaar wordt. Hetzelfde doet de data hub met betrekking tot het aantal data flows. Deze worden aanzienlijk verminderd in aantal waardoor deze beter te beheren en beheersen zijn.

Data discovery

De vluchtinformatieborden geven een overzicht van welke vluchten er beschikbaar zijn en waar je moet zijn om er gebruik van te maken. Net zoals dat de data discovery functie van een data hub inzichtelijk maakt welke databronnen er zijn en waar je moet zijn en wat je moet doen om deze te kunnen gebruiken.

Ontdek onze oplossingen

Wij staan klaar om jouw organisatie te helpen bij het kiezen van een data hub die past bij jouw integratiebehoeften. 

 

  • Neptune

    Het integratieplatform om digitale wendbaarheid te versnellen en te vergroten. Met Nepune kun je snel en veilig data ontsluiten en uitwisselen met andere partijen. Daarmee realiseer je de gewenste gebruikersbeleving en efficiency.
    Neptune
  • Maestro

    Maestro is een op Azure gebaseerd BI en IoT platform voor smart asset management en predictive maintenance
    Ontdek Maestro

Onze succesverhalen

Contact

Ook benieuwd welke voordelen een data hub oplevert voor jouw organisatie? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!