Growers United is een coöperatie van telers van kasgroenten, tomaat, paprika, aubergine en komkommers. Met als motto ‘Good food in good hands’ maken zij zich hard voor de beste en veiligste producten, die op een zo duurzaam mogelijke manier geteeld worden. Ook de aandacht voor toekomstige leden en uitdagingen staan centraal in de aanpak van de coöperatie. En dat werpt z’n vruchten – of zullen we zeggen, groenten – af! Gedurende de jaren is Growers United uitgegroeid tot een van de grotere spelers in teelt, verpakken en verkoop van kasgroenten in Europa. Peter Waleboer, Manager ICT & BI bij Growers United, vertelt over de rol van ICT binnen hun organisatie en hoe dit hen helpt hun missie na te streven. Bekijk de video en lees de case hieronder!

Automatisering speelt hedendaags een cruciale rol binnen een organisatie zoals Growers United. Daar weet Peter als leidinggevende van het team dat verantwoordelijk is voor ICT alles van. Maar dit was niet altijd zo het geval. “Voorheen, zoals bij veel groeiende organisaties het geval is, deden we heel veel in Excel, Access en op zichzelf staande applicaties. Dat resulteerde in een erg gefragmenteerd applicatielandschap”, vertelt Peter. Tegelijkertijd hanteert de organisatie een best of breed strategie. “Wij streven altijd naar de beste applicaties voor onze werkplekken, de Kleinpak, onze QESH afdeling. We hoeven daardoor geen concessies te doen in functionaliteit. Des te belangrijker is daarom dat we een goede integratielaag en stabiele interfaces hebben.”

Start van een partnership

Om dat te bewerkstelligen gingen Growers United en Axians in 2019 de samenwerking aan. “Na een marktverkenning destijds hebben wij heel bewust voor Axians gekozen als partner om de volgende fase van digitalisering mee in te gaan. Zij hadden een hele duidelijke visie en adviesvorming voor zowel de implementatie van het ERP Navision, Business Central, als voor het opzetten van de hele integratielaag in Azure.”

En die visie past perfect bij de plannen van de telerscoöperatie. “Binnen Growers United proberen we zoveel mogelijk te automatiseren. ICT en data is een ongelooflijk fundament voor onze business. Niet alleen in onze office omgeving, maar ook binnen onze verpakkingslocaties, zoeken we continu naar een optimale inzet van automatisering en digitalisering. De hele supply chain proberen we zo efficiënt mogelijk in te richten. Zo hebben we samen met Axians het berichtenverkeer voor onze productielijnen geoptimaliseerd, om de efficiëntie van onze processen te verhogen. Daarbij staat de stabiliteit van ons IT landschap voorop: een proces dat spaak loopt heeft grote gevolgen voor de verwerking van onze groenten.”

Als ik zie hoe het ICT-team met beperkte middelen en beperkte bemensing toch een behoorlijke IT-dienstverlening heeft opgezet, ben ik daar echt heel trots op.

Peter Waleboer

Manager ICT & BI bij Growers United

Al deze innovaties hebben op den duur gezorgd voor een hele andere kijk op IT binnen de organisatie. “We zijn gekomen van een kleine organisatie waarin ICT misschien wel onderbelicht was en niet zo volwassen. Inmiddels zijn we aardig aan de weg aan het timmeren en zien we ook dat het binnen ieder proces en iedere afdeling tot de haarvaten in zit. Tegenwoordig kijken we eerst kritisch naar de data: wat is de waarheid en beleven we die ook op die manier? Dat leeft nu binnen de hele organisatie. Iedereen is bewuster van de mogelijkheden en onmogelijkheden van ICT. Mede daardoor is ICT ook een nadrukkelijk onderdeel van de strategische roadmap geworden.”

Van conservatief naar innovatief

Dat Growers United zo bewust bezig is met de rol van automatisering en ICT is niet altijd vanzelfsprekend binnen de branche. “De AGF branche is op sommige vlakken nog redelijk conservatief, hoewel je binnen de branche ook versnelling en mooie ontwikkelingen ziet. Maar ik zie wel een achterstand bij een aantal OT-leveranciers op het gebied van data en ontsluiting ervan. Daardoor is het bijvoorbeeld een uitdaging om data van een sorteermachine op een goede manier te ontsluiten en te matchen met onze datamodellen. Daar moeten samen met de business soms harde keuzes in gemaakt worden.”

Want met het juiste gedachtegoed en passende tooling is er veel winst te behalen. Sinds de introductie van het ERP systeem en de integratielaag samen met Axians, ervaart Peter veel voordelen. “Onze processen zijn robuuster en stabieler ten opzichte van vroeger. Omdat onze data nu zo onlosmakelijk verbonden is aan elkaar, hebben we veel beter inzicht en zien we bijvoorbeeld snel als er storingen plaatsvinden. En het fundament wat er staat leent zich ook uitstekend voor onze toekomstplannen. Doordat we zo duidelijk zicht hebben op hoe de informatiestromen lopen, is het onboarden en offboarden van dienstverlening en applicaties een stuk eenvoudiger.”

Een blik op de toekomst

Dat is maar goed ook, want voor Peter zijn de plannen op het gebied van IT en automatisering nog lang niet klaar. Daarbij wordt ook gekeken naar processen buiten de organisatie zelf. “Wat steeds belangrijker wordt is ketenintegratie, zowel naar de voorkant als naar de achterkant. Het berichtenverkeer wat daar heen en weer gaat moet solide en betrouwbaar zijn. We zijn daarom in gesprek met leveranciers en klanten om te kijken waar we kunnen koppelen. Daar is de integratielaag van Axians en een goed ERP noodzakelijk in. We willen meer zien en meer begrijpen wat er bij onze klanten speelt en wanneer we processen kunnen vereenvoudigen bij onze leveranciers.”

Dat ligt in lijn met zijn grootste tip aan andere, soortgelijke organisaties. “Data is key, in alle opzichten. Zorg dat je binnen je organisatie in consensus naar dezelfde waarheid kijkt, dus bouw en definieer je datamodellen. Of het nou goed gedefinieerde KPI’s binnen de Kleinpak zijn, of een duurzaamheidsdashboard of een mooi tabular model voor je urenregistraties. Dat is echt een stevig fundament voor verdere digitalisering.”

De kracht van samenwerking

Bij het optimaliseren van je ICT-dienstverlening is duurzame samenwerking cruciaal, zowel intern als extern. “Als ik kijk naar de afgelopen jaren, ben ik erg trots op mijn team. Zij hebben in de afgelopen jaren hard gewerkt om met beperkte middelen toch een volwaardige ICT dienstverlening op te tuigen, wat ervoor heeft gezorgd dat ICT en data het fundament vormt voor alle ambities die we in de toekomst willen volbrengen.” Maar ook met partners is het belangrijk om met elkaar in contact te blijven en elkaar te challengen. “Gedurende de jaren hebben we samen met Axians een goede werkmodus kunnen vinden tussen een balans van run en stabiliteit. En anderzijds een blik vooruit over wat we kunnen verbeteren en hoe kijken we naar de toekomst toe. Dat is een hele fijne samenwerking.”

Ook aan de slag?

Wil je net als Growers United aan de slag met het optimaliseren van je applicatielandschap? Wij helpen je op weg met het verbeteren van je systemen en data integratie. Neem contact met ons op via:

E pieter.mentrop@axians.com
T +31 6 25015194