Naar zero-trust voor veilig digitaal onderwijs, toetsen en samenwerken

Voor digitaal en hybride onderwijs, het verwerken van data en – vooral – digitaal toetsen is de veiligheid van je data en infrastructuur essentieel. Net als bij veel andere IT, zoals online samenwerken, werkplek en datacenter, verschuift bij cyber security in het onderwijs de manier van denken. De meeste onderwijsinstellingen hebben inmiddels vastgesteld dat cyber security zo complex, snel en veeleisend is geworden dat het niet meer veilig is om beveiliging, monitoring en response bij incidenten in-huis met eigen personeel te willen doen. Zij besluiten beheer en beveiliging veelal uit te besteden. Security is bovendien deel geworden van iedere IT-beslissing en daarmee niet meer beperkt tot het beveiligen van toegang tot het netwerk. SaaS-applicaties, cloud-infrastructuur en BYOD maken deel uit van een uitdijend landschap waar je als onderwijsinstelling verantwoordelijkheid voor draagt. Een vergrijzend personeelsbestand en een extreem krappe arbeidsmarkt maken dit extra uitdagend.

Digitaal toetsen, hybride lessen, BYOD, SaaS en samenwerken in de cloud zijn de standaardpraktijk in het hedendaagse onderwijs. De tijden dat het campusnetwerk een kasteel was, waar we een dikke muur en een slotgracht van beveiliging omheen legden liggen dus ver achter ons. Maar hoe houd je een infrastructuur veilig die zich grotendeels buiten je directe invloedssfeer bevindt? Hoe zorg je voor databeveiliging, grip op privacy, veilig gebruikersgedrag en real-time inzichten in wat er met je data gebeurt?

De volgende stap in cyber security is de stap naar zero-trust security: het opnieuw authentiseren van iedere interactie met je apps en data. Daarnaast komt er steeds meer nadruk te liggen op het detecteren van en het reageren op aanvallen en inbreuken. Snel ontdekken wat er mis is en snel maatregelen nemen vraagt niet alleen om nieuwe technologie, maar ook om nieuwe processen.

Nova College kiest met Axians om endpoints te beveiligen met SentinelOne

Voor het Nova College, een grote mbo-instelling met diverse locaties in Noord-Holland, heeft Axians in de afgelopen jaren meerdere netwerk- en securitydiensten geïmplementeerd. Een van de recente beveiligsoplossingen waar de onderwijsinstelling in samenwerking met Axians voor heeft gekozen, is het verhogen van de beveiliging van de endpoints door deze te voorzien van een SentinelOne EDR-agent. “De keuze voor SentinelOne als onze beveiligingsoplossing was eigenlijk redelijk eenvoudig: wij wilden graag software hebben die de intelligentie had om een werkstation of een laptop te scannen en zelfstandig te bepalen of programma’s goedaardig of kwaadaardig zijn. Hierdoor hebben mensen de vrijheid om zelf programma’s te installeren, maar krijgen ze wel de beveiliging die nodig is”, aldus Rob van Bruggen, Manager Informatievoorziening.

Bekijk de bijbehorende video
onderwijs

Cyber Security voor het Onderwijs bij Axians

Axians is, dankzij sterke partnerships met alle vooraanstaande aanbieders van beveiligings- en monitoringoplossingen, de natuurlijke partner voor onderwijsinstellingen op het gebied van cyber security. Op veel gebieden, zoals voor het veilig digitaal examineren, werken we ook intensief samen met SURF. We helpen onderwijsinstellingen niet alleen met het preventief beveiligen van ieder aspect van hun infrastructuur, data, systemen en applicatielandschap. We zijn via langdurige partnerships intensief betrokken en verantwoordelijk voor het continu updaten, aanpassen en verbeteren van de beveiliging en het trainen en ondersteunen van medewerkers. Cyber security is ook de kern van de Axians eXamenwerkplek, die we onder andere bij Saxion implementeerden en onderhouden.

De laatste artikelen binnen Cyber Security voor het Onderwijs

19 februari 2021 Enterprise Networks Onderwijs

Tilburg University kiest Axians als Network & Security partner

Tilburg University heeft de levering van netwerkcomponenten en bijbehorende services en support voor de komende vijf jaar aan Axians gegund.
Lees meer
29 juni 2020 Cyber Security Onderwijs

Axians helpt Cyberworkplace met cybersecurity opleiding

Stichting Cyberworkplace leidt jongeren kosteloos op tot securityspecialisten en ethische hackers. Axians biedt hen gastdocenten en stageplaatsen aan.
Lees meer
Contact_met_klant

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Cyber Security voor jouw organisatie? Stuur ons geheel vrijblijvend een bericht via onderstaand contactformulier.