Automatiseer jouw examenproces van A tot Z

Door onze rijke ervaring en in nauwe samenwerkingen met onderwijsorganisaties, hebben wij dé examenwerkplek ontwikkeld. Vanuit één centraal portaal ontwikkel je digitale toets- en examenprocessen: van de aanvraag en de planning tot de archivering en recording. Je legt alle stappen, opties voor (externe) toetsing en klachtenafhandeling eenvoudig vast. Dit biedt jou de mogelijkheid om examenwerkplekken volledig georkestreerd en naar eigen inzicht op te zetten. Door een slimme combinatie van automatisering en schaalbare bouwblokken, ontzorgen wij jouw IT-afdeling en docenten.  Naast de inrichting van workflows, monitoren wij de examenwerkplekken 24/7. De opstarttijd, sessieduur, verstoring en actuele end to end gebruikerservaring zijn direct zichtbaar in één dashboard.

Met onze examenwerkplek focus jij je op kernactiviteiten: zorgen dat studenten zich met de juiste snelheid ontwikkelen en hun opleiding succesvol afronden. Je bent verzekert dat examens transparant en volgens alle regels verlopen. Hierdoor borg je de examenkennis binnen de organisatie in de toekomst en ben je flexibel genoeg om in te spelen op nieuwe digitale ontwikkelingen in de onderwijswereld.

 • Software as a Service (SaaS), inclusief support: planbare on-site ondersteuning en structurele support op afstand.
 • Pay-per-use: wij factureren onze examenwerkplek per examen, per student.
 • Summatief en formatief toetsen: de eenvoud van ons self-service portaal maakt hoogfrequent en individueel informatief toetsen makkelijker.
 • Tijds- en plaatsonafhankelijk: ons self-service portaal, de livebeelden en opnames van examens benader je vanaf iedere locatie en op elk gewenst tijdstip.
 • Low-end hardware: dit zorgt voor optimale video- en geluidsprestaties op bijvoorbeeld Chromebooks en andere low-end hardware.
 • Hetzelfde beveiligingsniveau als een examenwerkplek op de campus: denk hierbij aan workspace control, encryptie, antivirus en volledige opnames van alle examensessies.
 • Voldoet aan wettelijke eisen voor examens: onze technologie sluit naadloos aan bij het NIHO en alle relevante regels en richtlijnen, zoals de AVG en de Nieuwe Archiefwet.

Dit zijn de uitdagingen waar jouw onderwijsorganisatie tegenaan loopt

End-to-end toezicht

Elk jaar weer dienen onderwijsinstellingen integrale toets- en examenprocessen op te zetten. Dit is een terugkerende uitdaging, omdat deze processen niet geautomatiseerd vastgelegd zijn. Tevens stellen onderwijsinspecties hoge eisen aan de processen en controleren streng. Studenten dienen aan uiteenlopende verplichtingen te voldoen om hun diploma te behalen, waarbij het rechtmatig beoordelen essentieel is.

 

In het verleden signaleerde inspecties regelmatig afwijkingen, waardoor zij examens afkeurden. Dit heeft naast imagoschade en een financiële impact voor scholen, ook een enorm effect op de loopbaan van studenten. Om deze reden is het noodzakelijk dat jij als onderwijsinstelling maximale controle uitoefent en rapporteert over alle facetten van toets- en examenprocessen.

Technische resources

Het faciliteren en inrichten van dynamische toets- en examenprocessen vraagt veel inspanning, overallocatie van resources en een continue kennisontwikkeling. Doordat het aantal digitale toetsen en -examens meer en meer groeien, zorgt dit op specifieke momenten voor extreme piekbelastingen. Op deze momenten zijn de eisen en verwachtingen van zowel docenten als studenten onverminderd hoog. Zij zitten simpel gezegd niet te wachten op storingen of downtimes, waardoor toetsen of examens stil liggen: onacceptabel. Gebeurt dit wel, dan is het voor IT-afdelingen bijna onmogelijk om alle (tijdelijke) werkplekken continu handmatig op- en af te schalen in haar eigen infrastructuur.

Fraudepreventie

Wij horen steeds vaker dat er meerdere meldingen zijn gemaakt van bijvoorbeeld gelekte examens. Hierdoor dienen onderwijsinstellingen voor misschien wel honderden studenten nieuwe examens te plannen. Fraude is dus een reëel risico binnen examenprocessen, waardoor instellingen continu investeren in veilige examentrajecten. Toch lukt het studenten nog steeds om delen van examens in handen te krijgen. Mits je de processen goed inricht, is dit risico aanzienlijk kleiner bij digitale examens dan bij fysieke. Daarbij komt ook nog kijken dat de doelgroep in deze tijd zeer digitaal onderlegd is, waardoor beveiliging, fraudedetectie en -preventie veel aandacht en kennis vereisen. Bovendien heb jij als onderwijsinstelling de wettelijke plicht om zorgvuldig met persoonlijk gevoelige gegevens om te gaan. Hierdoor dien je hogere eisen te stellen aan de waarborging van de security-inrichting van examenwerkplekken.

Naadloze gebruikerservaring als standaard

Naast organisatorische- en technische uitdagingen wil je dat docenten, studenten of IT-afdelingen geen extra werk hebben bij toets- of examenprocessen. Je wilt de doorlooptijd juist verkorten. Dit is een belangrijke eis om tot een breed standaard te komen, zoals een naadloze gebruikerservaring. Het is essentieel dat docenten beschikken over een intuïtief portaal met een dashboard, waarin zij met digitale (basis)vaardigheden eenvoudig examenomgevingen samenstellen. Parallel hieraan wensen studenten stabiele examenwerkplekken met een optimale gebruikerservaring. Daarbij dien je IT-afdelingen te verlossen van achterliggende-, repeterende-, en tijdrovende werkprocessen.

Axians sfeerbeeld, studenten aan het samenwerken

Wat levert de eXamenwerkplek jou op?

 • Software as a Service (SaaS), inclusief support: dankzij ons self-service portaal ervaren gebruikers alle eenvoud van een SaaS-oplossing. Planbare on-site ondersteuning en structurele support op afstand zijn bij de prijs inbegrepen.
 • Pay-per-use: wij factureren onze examenwerkplek per examen, per student.
 • Summatief en formatief toetsen: de eenvoud van ons self-service portaal maakt het aanvragen en organiseren van toetsen sneller en eenvoudiger.
 • Tijds- en plaatsonafhankelijk: ons self-service portaal, de livebeelden en opnames van examens benader je vanaf iedere locatie en op elk gewenst tijdstip.
 • Combinatie van virtuele applicaties en -desktops: hierdoor log je sneller in en je voegt alle nodige applicaties eenvoudig toe aan de configuraties van examenwerkplekken.
 • Low-end hardware: dit zorgt voor optimale video- en geluidsprestaties op bijvoorbeeld Chromebooks en andere low-end hardware.
 • Hetzelfde beveiligingsniveau als een examenwerkplek op de campus: ons self-service portaal is door zogenaamde ‘ethical hackers’ getest, volgt de strengste standaarden op van ‘backend-beveiliging’ en werkt optioneel met ‘twee-factor’ authenticatie.
 • Mogelijkheid tot integratie in bestaande systemen: ons self-service portaal is wendbaar en open opgezet, waardoor je het koppelt met alle informatiebronnen.
 • Voldoet aan wettelijke eisen voor examens: onze technologie sluit naadloos aan bij het NIHO en alle relevante regels en richtlijnen, zoals AVG en de Nieuwe Archiefwet.
Axians sfeerbeeld, studenten aan het studeren

Ontwikkeld in samenwerking met Ivanti, Microsoft Azure en Citrix

Ivanti automation is hét fundament voor workflows en de werkplekken zijn ingericht op basis van Ivanti workspace control. Deze processen zijn volledig geautomatiseerd, waardoor IT-afdelingen geen extra werkzaamheden hebben. De benodigde resources zijn áltijd beschikbaar en oneindig schaalbaar.

Workflows doorlopen alle noodzakelijke stappen. Vlak voor examens beginnen, starten de relevante examenomgevingen automatisch op. Via Citrix loggen studenten veilig in op hun werkplek met bijvoorbeeld ‘twee-factor’ authenticatie, die tegelijkertijd de juiste settings invoert. Zoals wel of geen spellingscontrole, copy- paste-functie of toegang tot specifieke applicaties of websites.

In samenwerking met onze partners waarborgen wij een betrouwbaar, veilig en gepersonaliseerd examenproces.

Axians sfeerbeeld, student aan het studeren in bibliotheek

Waarom jij kiest voor Axians?

 • Jarenlang actief in de nationale én internationale onderwijsmarkt: wij kennen de uitdagingen van onderwijsinstellingen als geen ander. Onze dienstverlening is afgestemd op de unieke onderwijs- en researchbehoeften van deze instellingen.
 • Specifiek onderwijsteam met vaste Axians medewerkers: ons team werkt voor universiteiten, HBO’s, ROC’s en AOC’s die ze door en door kennen. Voor jou betekent dit dat je een aantal vaste contactpersonen in huis hebt voor verschillende zaken.
 • Hoge kwaliteit: wij werken volgens vastgelegde processen en procedures, waardoor je verzekerd bent van een hoge kwaliteit. Tegelijkertijd zijn we flexibel genoeg om daarvan af te wijken zodra dit nodig is.
 • Innovatieve speler: we zijn ‘Cisco datacenter partner of the year’ en hebben de ‘dutch IT channel award’ gewonnen voor ‘Internet of Things (IoT)’- innovatie.
 • Hoogste partnershipstatus: op zowel het gebied van netwerk- en datacenter als op cloud- en automatiserings- en orkestratiegebied, zijn wij een vaste partner van onderwijsondersteunende organisaties. Denk hierbij aan SURF en KennisNet.
 • 24x7x365: de eXamenwerkplek-oplossing bewaken wij continu vanuit onze service organisatie in Nederland, waar wij ISO 27001 en ISO 20000 gecertificeerd zijn.
 • Service integrator: wij hebben de dienstverlening van een service provider met de kennis en expertise van een system integrator.

Interessante artikelen

Wij zijn er om onze kennis met jou te delen! Lees hier de laatste whitepapers, blogartikelen en meer.

Meer weten over onze eXamenwerkplek?

Wil je zelf aan de slag met digitaal examineren? Vul onderstaand formulier in en wij bekijken vrijblijvend samen met jou de mogelijkheden voor je organisatie.