Wie datagedreven wil werken, moet ook steeds meer aandacht besteden aan het beheren van data. Welke data is er beschikbaar? Wat betekent die data? Zijn alle betekenissen consistent? Hoe betrouwbaar is de data? Wie mag welke data gebruiken? Hoe gaan we om met privacygevoelige data? Vragen die je alleen kunt beantwoorden als er duidelijke spelregels zijn voor het beheren en gebruiken van alle data die beschikbaar is. Spelregels die we samenvatten met de term data governance.

Wie data governance op de juiste manier interpreteert, implementeert en omarmt, legt een sterke basis onder datagedreven werken. Axians helpt je om goed te begrijpen wat data governance is en hoe je stap voor stap een goed beleid implementeert. En hoe je dat hand in hand laat gaan met de realisatie van een nieuwe data-architectuur. Met een aanpak die past bij jouw organisatie. Waarbij alle stappen met elkaar samenhangen.

Een van de grootste afbreukrisico’s bij het implementeren van data governance is dat je te groots en meeslepend begint zonder je goed te beseffen wat de gevolgen zijn. Met enthousiaste plannen die bij voorbaat gedoemd zijn om te mislukken, omdat je organisatie nog niet in staat is al die nieuwe regels en afspraken goed te implementeren. Data governance goed implementeren is een flink verandertraject en daarom helpen de consultants van Axians je om daarin kleine, realistische stappen te zetten die passen bij de organisatie en de mensen.

En we helpen je om goede data governance structuur in je organisatie te creëren. Daarbij gaat het om beleid en spelregels, maar vooral ook om bewustzijn en verantwoordelijkheid van individuele medewerkers. Het goed beleggen van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden – op zowel strategisch, tactisch als operationeel niveau – is een onmisbaar element om data governance en datamanagement succesvol te maken.

Data governance problemen oplossen

Veel bedrijven hebben de neiging data governance problemen stuk voor stuk op te lossen. Helaas werkt dat niet, omdat ze met elkaar samenhangen en alleen een integrale aanpak op de lange termijn zal werken. Problemen rondom datakwaliteit, master data management, data privacy en metadata voeren allemaal terug tot dezelfde oorsprong: het ontbreken van een goed data governance beleid. Met een weloverwogen aanpak en een duidelijke set aan spelregels. Wij helpen je graag om dat beleid te ontwikkelen!

Data governance uitdagingen

Datakwaliteit

Het komt nogal eens voor dat data vervuild, incompleet of verouderd is. Of data is opgeslagen in verschillende formaten, waardoor het combineren van data onmogelijk is. Of medewerkers geven op dezelfde vraag de meest uiteenlopende en zelfs tegengestelde antwoorden, omdat ze op een andere manier naar de data kijken. Foutieve, incomplete of niet tijdige informatie maakt het onmogelijk om valide conclusies te trekken. Goed data governance beleid bevat maatregelen voor het analyseren en verbeteren van de datakwaliteit.

Master data management

Het is niet te voorkomen dat gegevens op verschillende plekken worden vastgelegd en bewerkt. Klanten, patiënten, medewerkers of leveranciers hebben allemaal op diverse manieren interactie met de organisatie. Daarbij wordt informatie bewerkt door verschillende organisatieonderdelen in verschillende systemen en applicaties. Maar ook data over bijvoorbeeld producten, diensten, grondstoffen en productiemiddelen zoals machines wordt op allerlei plekken vastgelegd. Goed beheer van één set aan master data is een essentieel onderdeel van data governance.

Privacy

De AVG verplicht organisaties om nauwkeurig te registreren welke privacygevoelige data wordt vastgelegd, waarvoor deze data wordt gebruikt, wie over deze data beschikt en wie de data inziet. Vaak is dan de eerste reflex: ‘we doen maar niets met onze data, dan kunnen we ook niks fout doen’.

Voldoen aan de eisen van de AVG, zonder daarbij analytische ‘slagkracht’ kwijt te raken, is telkens een spanningsveld. Maar ondanks dat niet alles meer kan zijn er diverse methodieken en mechanismen beschikbaar om binnen de wet te kunnen (blijven)  werken met persoonsgegevens. Lees er alles over in onze whitepaper ‘De AVG en Data Analytics’.

Metadata

Als de ‘context’ van data ontbreekt, weet je niet welke data waar is vastgelegd, wat data betekent, hoe je data interpreteert en wat je met die data kunt en mag. Stel je kijkt naar je omzet. Is dat dan de omzet van de webshops en de fysieke winkels? Is het inclusief of exclusief BTW? En over welke periode gaat het eigenlijk? Goed data governance beleid zorgt ervoor dat definities en context op een begrijpelijke manier beschikbaar zijn voor de gebruikers van data.

We delen graag onze kennis met jou

Dankzij onze jarenlange kennis op het gebied van data governance weten we precies wat wel en niet werkt. Die kennis delen we graag met je in onze blogartikelen, webinars, whitepapers en e-books.

Partners

Met onderstaande partners werken wij intensief samen op het gebied van data governance.

Contact_met_klant

Contact

Heb je een vraag? Wil je met ons van gedachten wisselen? Heb je behoefte aan onafhankelijke experts die je concrete adviezen geven voor jouw specifieke situatie? Aarzel niet en neem contact met ons op!