Neem contact op
Bel mij terug

Data Governance

“Hoe betrouwbaar is mijn informatie?”

De toenemende reikwijdte, het grotere  belang en de continu groeiende impact van analytics gecombineerd met de toename van externe databronnen geven het bewaken, beheren en verbeteren van de data(kwaliteit) steeds vaker de aandacht die het verdient. We krijgen steeds meer informatie tot onze beschikking, maar wat weten we eigenlijk over deze informatie. Waar komt deze vandaan, wie is de eigenaar en hoe betrouwbaar is mijn informatie? Grip krijgen op de betrouwbaarheid van informatie noemen we Data Governance.

Data Lineage, waar komt mijn data vandaan?

Data Governance is een belangrijk deel van onze architectuur. Hierin is rekening gehouden met het kunnen ‘tracken’ van de data, van bron tot aan rapport. Wat is de oorsprong van de data waar ik in mijn Self Service BI omgeving mee aan de slag ga of welke transformaties vinden er plaats voordat deze het rapport bereikt? Data Lineage noemen we dat.

MoreThan

Wie is de eigenaar van de data?

Het belangrijkste onderdeel van Data Governance is duidelijk krijgen wie de eigenaar van de data is. Vaak is dit binnen organisaties niet duidelijk, waardoor het ook moeilijk is om definities en betrouwbaarheid van de data te achterhalen. Dit zijn immers zaken die de eigenaar moet kunnen aangeven.

DataOwner

Axians DIA

Een cruciaal onderdeel is natuurlijk het op orde hebben van de documentatie. Door gebruik te maken van de door ons zelf ontwikkelde Data Integration Accelerator (DIA) worden de ontwikkelaars verplicht te starten met het ontwerp in een modelleertool, waarna de SQL- en het ETL-proces kunnen worden gegenereerd. Hierdoor is documentatie over het proces altijd aanwezig en up-to-date. Zonder bijgewerkt model worden immers geen aanpassingen doorgevoerd.

Lees meer

DataLab

Data & ETL Manager

De data-omvang wordt steeds groter en gebruikers willen het liefst real-time kunnen beschikken over data. Doorlopende back-ups, laadfouten door ‘vreemde’ data en snel groeiende hoeveelheden data vergroten het risico dat er iets misgaat met laadprocessen. En gaat er iets mis dan kan het soms uren duren om de informatievoorziening weer op orde te krijgen.

Daarvoor heeft Axians de Data & ETL Manager ontwikkeld. Het beheren en configureren van uw laadprocessen is hiermee simpel, zonder in te leveren aan kracht!

Lees meer

Referentie: Vektis

“We hebben de mogelijkheid om meer met onze data te doen en beschikken over de kennis en tools om nieuwe analysekansen te benutten.”
Harry Wiltenburg, ICT Manager 

Lees Meer

Vektis logo home (1)

Blog: Zonder Data Governance is Big Data waardeloos

Het verbeteren, bewaken en borgen van de kwaliteit van kritische masterdata, ook wel Data Governance genoemd, dient een onderdeel te zijn van elk Big Data initiatief. Want zonder kwalitatief hoogwaardige masterdata ben je ‘Lost at Sea!’. In deze blog gaan we in op de accuraatheid van beschikbare data, cruciaal voor een 360 graden klantbeeld.

Lees meer

Blog Data Governance small

Whitepaper Datawarehouse

Het fundament van betere business beslissingen

In deze datawarehouse whitepaper laten we zien hoe organisaties een goede informatiearchitectuur op kunnen zetten. Een stevig fundament voor betere business beslissingen. In de whitepaper geven we onder andere antwoord op vragen als:

  • Wat is een datawarehouse?
  • Wat heb je concreet aan een datawarehouse?
  • De evolutie van het datawarehouse?
  • Onze visie ten aanzien van datawarehousing?
  • Hoe zet je een goed datawarehouse op?

Whitepaper Datawarehouse

Vraag whitepaper aan