Neem contact op
Bel mij terug

Zelfbediening met Microsoft BI

Datum: 12 november 2015
Auteur:
Youri Menlibar, Business Intelligence Consultant

Het is een niet te stoppen maatschappelijke ontwikkeling, we worden als mens steeds autonomer en door technologische ontwikkeling steeds meer in staat gesteld om onszelf te bedienen. Denk hierbij aan de komst van smartphones en apps, zelfbedieningsloketten bij bioscopen en allerlei online overheidsdiensten. Deze ontwikkeling heeft ook impact op menig organisatie waar het Business Intelligence (BI) betreft. Steeds meer ziet men zich voor de uitdaging om een steeds groter wordende groep kenniswerkers in staat te stellen een proactieve bijdrage te leveren aan het verbeteren van bedrijfsresultaten. De term Self-Service BI is daarin erg actueel en met de komst van PowerBI zet Microsoft hier zwaar op in. In mijn blog ga ik dieper in op Microsoft PowerBI en bespreek ik aan de hand van het concept van een self-service restaurant de mogelijkheden om binnen de self-service filosofie – waarin je iedereen zo vrij en zelfstandig mogelijk wil laten – te werken met verschillende niveaus van autonomie.

PowerView

Als CIO of IT manager wil je graag goed omgaan met het nieuwe fenomeen: Self-Service BI. Jij bent tenslotte de restaurantmanager die garant staat voor de kwaliteit van wat er aan informatie wordt voorgeschoteld in jouw organisatie! Neem de IKEA. Bij IKEA kun je als bezoeker – naast het feit dat je er alles voor je huis kan kopen – een maaltijd nuttigen. In het IKEA restaurant staat alles netjes voor je klaar. Je hoeft alleen maar iets te kiezen waar je op dat moment zin in hebt. In BI vertaalt dit zich door naar een eindgebruiker die een vooraf gedefinieerd rapport krijgt. In dit rapport kan de eindgebruiker een grafiek aanpassen door een andere dwarsdoorsnede te kiezen of een nieuwe grafiek toevoegen met een gewenste weergave die tevens bewaard kan worden. PowerBI voorziet hierin met de PowerView technologie. Met PowerView kan een gebruiker zelf de inhoud en vorm van de grafiek bepalen. Het filteren van data en het wijzigen van inzicht in een grafiek is ook mogelijk en werkt zeer gebruikersvriendelijk.

Microsoft BI (1)
Eenvoudig een grafiek aanpassen

PowerPivot

Bij een wok restaurant stel je zelf je gerecht samen door wat ingrediënten te kiezen en een saus naar keuze toe te voegen. In de self-service filosofie zijn dit power users die een vooraf gebouwd data model kunnen verrijken met extra berekeningen, hiërarchieën en KPI´s welke dan vervolgens kunnen worden geanalyseerd. Daarnaast kan de power user rapporten maken en beschikbaar stellen aan collega’s. De kok bereidt dus de maaltijd en de gebruiker giet hier zijn eigen saus over. PowerBI voorziet hierin met PowerPivot. PowerPivot stelt gebruikers in staat om extra velden aan het datamodel toe te voegen en hiërarchieën te definiëren die als drill down methode in PowerView kunnen worden gebruikt.  Daarnaast kunnen KPI´s worden toegevoegd.

Microsoft BI (2)
Zelf een datamodel aanvullen

PowerQuery

In Nederland ontstaat er steeds meer vraag naar het zelf kunnen bereiden van een maaltijd in een restaurant. De kok wordt hierbij een entertainer en faciliteert een leuke avond voor een select gezelschap. Het juiste gereedschap en goed geselecteerde ingrediënten kunnen zo leiden tot een heerlijke zelfgemaakte maaltijd. PowerBI voorziet hierin met PowerQuery. Met PowerQuery kan je databronnen ontsluiten, data aan elkaar koppelen en zo nodig transformeren. Dit kan vervolgens in een PowerPivot datamodel verder verrijkt worden en zo weer ter beschikking worden gesteld aan PowerView visualisaties.

Zelfbediening met Microsoft BI (3)
Haal zelf gegevens op uit een diversiteit aan databronnen

Power BI Desktop

PowerBI is aanwezig in Microsoft Excel, maar is ook standalone beschikbaar, zonder afhankelijkheid van je Excel versie dus. Om hier gebruik van te maken is de PowerBI Desktop tool gratis te downloaden. Op dit moment geeft deze tool zelfs meer mogelijkheden dan Excel biedt op het gebied van visualisaties.

Microsoft BI (4)
Power BI Desktop tool

Nieuwe inzichten zonder tussenkomst van IT specialisten

De traditionele BI-omgeving, die vaak gevoed wordt door een datawarehouse en waar IT de gevraagde informatiebehoeften ontwikkelt, kan prima blijven bestaan naast een Self-Service BI omgeving. In de Self-Service BI omgeving kunnen nieuwe inzichten worden ontwikkeld zonder tussenkomst van IT specialisten. Deze nieuwe inzichten kunnen vervolgens worden getoetst en daarna voor een breder publiek beschikbaar worden gesteld.

Self-Service BI is niet meer weg te denken, dat is een feit. De uitdaging ligt in hoe je dit in je organisatie implementeert en waar de meer lastige vragen moeten worden beantwoord. Bijvoorbeeld hoe er omgegaan kan worden met het spanningsveld tussen Self-Service BI en Data Governance, het zogenaamde Managed Self-Service BI. Graag helpen ervaren consultants van Axians bij het begeleiden van dit traject.

Meer weten?

Vraag onze Business Intelligence whitepaper aan of neem direct contact met mij op voor meer informatie over Microsoft BI.

Whitepaper Business Intelligence