Je bedrijf groeit, en werknemers en goede ideeën en onverwachtse uitdagingen komen en gaan. Het is dan ook van onschatbare waarde als de software, die alles draaiende houdt, de motor van je bedrijf, stabiel blijft. Kortom: als je nooit meer hoeft te switchen van ERP systeem. In dit blog laten we zien hoe het mogelijk is om nooit meer te switchen van ERP systeem én tegelijkertijd innovatie te behouden!

Waarom switchen bedrijven zo vaak van ERP systeem?

Vroeger kochten bedrijven een ERP systeem voor een bedrag tussen de 50.000 en 300.000 euro (afhankelijk van de bedrijfsgrootte). Zo’n systeem werd na zo’n zeven à acht jaar afgeschreven en weer vervangen door een nieuw systeem. Deze systemen werden lokaal op een server geplaatst, wat veel onderhoud door consultants vereiste en wat leidde tot aanzienlijke kosten voor updates en integraties met andere systemen. Bedrijven vermeden daarom vaak updates vanwege de tijd en het geld wat het kostte. Terwijl als er dan een probleem was dat echt opgelost moest worden, dat niet direct kon omdat er eerst een upgrade moest plaatsvinden. Hierdoor zat je dan min of meer vast. Het vermijden van updates resulteerde in verouderde systemen die uiteindelijk volledig vervangen moesten worden, waardoor opnieuw moest worden geïmplementeerd. Met andere woorden, dit was een kostbare cyclus.

Het antwoord op elke vraag: de cloud!

Gelukkig hoeven bedrijven niet langer om de zoveel jaar te wisselen van ERP systeem. In tegenstelling tot vroeger zijn er tegenwoordig ERP systemen die volledig beschikbaar zijn in de cloud. In plaats van een aanzienlijke eenmalige investering betalen bedrijven nu een maandabonnement. Hierdoor zijn de hoge aanschafkosten verleden tijd. Bovendien worden deze cloud-gebaseerde systemen maandelijks automatisch bijgewerkt. Zo ben je altijd up-to-date met de nieuwste versie.
Door deze continue updates, bestaande uit zowel maandelijkse standaardupdates als vier keer per jaar grote zogeheten ‘masterupdates’, blijft het ERP systeem altijd in de nieuwste omgeving opereren. Zo ontstaat er nooit de behoefte of noodzaak om na een paar jaar een geheel nieuw ERP systeem aan te schaffen. Dit betekent dat bedrijven niet gebukt gaan onder hoge investeringskosten en tegelijkertijd altijd toegang hebben tot de nieuwste functionaliteiten. Dit alles wordt mogelijk gemaakt door de SaaS/Cloud oplossing.

Wat zouden redenen zijn om toch te switchen?

1. Voorkeur voor eenmalige aankoop

Vroeger gaven bedrijven de voorkeur aan het eenmalig kopen van ERP software boven een abonnement. Ze hadden het idee dat ze met eenmalige aankoop het volledige eigendom over het systeem kregen. Echter, zelfs bij aanschaf moesten ze later nog steeds betalen voor updates en support. Het is daarom belangrijk om dit perspectief te heroverwegen. Wij adviseren een systeem dat werkt op basis van een abonnement.
Alle cloudgebaseerde systemen werken zelfs uitsluitend met maandelijkse abonnementen. Het aanschaffen van een cloud-omgeving is dan sowieso ook niet mogelijk vanwege de maandelijkse hostingkosten die worden doorbelast.

2. Angst voor hacks

Sommige bedrijven ervaren nog steeds terughoudendheid ten opzichte van cloud-gebaseerde oplossingen. Ze zijn bang voor mogelijke hacks. Het is interessant om op te merken dat de meeste grote hacks juist plaatsvinden bij bedrijven die hun software op een eigen server hosten in plaatst van in de cloud. Het risico van phishing-aanvallen en systeeminbraak is namelijk veel lager in een goed beveiligde cloudomgeving. De cloud is dus een uiterst veilige optie.
Microsoft is een enorm mondiaal bedrijf met aanzienlijke omzet. Het beschikt over aanzienlijke middelen om hun beveiliging te optimaliseren. Dit budget voor beveiliging is onvergelijkbaar met dat van lokale Nederlandse IT-servers of partners. Microsoft investeert jaarlijks namelijk 4 miljard aan beveiliging! Bovendien biedt de omvang van Microsoft extra stabiliteit; als Microsoft zou omvallen, zou dat een wereldwijde impact hebben, kortom: de kans dat het gebeurt is ontzettend klein. Dit is in tegenstelling tot lokale ERP systemen die vele malen kwetsbaarder zijn voor economische factoren.

3. Innovatie willen behouden

Bedrijven kiezen er soms ook voor om over te stappen naar een ander ERP systeem omdat ze vinden dat hun huidige systeem niet innovatief genoeg meer is. Of omdat ze het vertrouwen verliezen in hun huidige leverancier, na een hack bijvoorbeeld. In dit geval kan een ERP systeem gebouwd in Microsoft’ Business Central 365 een uitstekende keuze zijn vanwege hun voortdurende focus op innovatie en stabiliteit.

Je wilt immers een betrouwbare partner voor de lange termijn. Je zoekt geen partner die puur gericht is op het uitbuiten van klanten om zoveel mogelijk winst te behalen en het bedrijf vervolgens na 4 jaar door te verkopen aan een nieuwe investeringsgroep. Je verlangt naar een partner die zich inzet voor de branche en op lange termijn waarde wil toevoegen, in plaats van alleen te streven naar het maximaliseren van winst. Je zoekt een ERP leverancier/partner die met haar klanten meegroeit.

Ons eigen ERP systeem

Met het Microsoft Business Central 365-platform biedt Axians branchespecifieke ERP oplossingen voor de maakindustrie, de AGF markt en de zorg. Onze ERP oplossingen zijn gericht op het MKB en zorginstellingen en biedt een 100% cloudoplossing, zonder afhankelijkheid van lokale servers. Met automatische maandelijkse en kwartaal updates bezit je altijd de nieuwste versie van de software. Bovendien krijg je toegang tot een uitgebreide appstore met meer dan 4000 apps die je ERP systeem kunnen aanvullen en aanpassen aan jouw specifieke behoeften. Zo krijg je eindelijk de stabiliteit waarnaar je verlangt!

Flexibele ERP uitbreidingen en naadloze integraties: Het voordeel van de appstore

De meeste ERP leveranciers beperken klanten vaak tot een beperkt aantal uitbreidingsmogelijkheden. Zo bieden ze bijvoorbeeld slechts één planningsapp aan. Sluit de planningsapp niet helemaal aan bij jouw planning-behoeften dan heb je pech. De appstore van Microsoft die verbonden is met ons ERP systeem biedt daarentegen een breed scala aan naadloos geïntegreerde apps. Hiermee kunnen klanten hun basis ERP uitbreiden. Dit voorkomt complexe koppelingen met niet geïntegreerde systemen of apps. En doordat je kunt kiezen uit meer dan 4000 apps, betekent het dat je ook apps kunt uitproberen en eventueel een andere app kunt kiezen in het geval dat je behoeften veranderen.

 

Zeg het ‘ja’ woord voor een forever ERP systeem! Kies voor stabiliteit, innovatie en eenvoud met ons geavanceerde cloudgebaseerde ERP systeem. Blijf altijd up-to-date met automatische maandelijkse en kwartaalupdates, de nieuwste AI-functionaliteiten en profiteer van uitbreidingen en naadloze integraties in de bijkomende appstore.

Ontdek meer over onze branchespecifieke ERP oplossingen!

 • I-Make

  Verminder handelingen in je bedrijfsprocessen, bespaar tijd en reduceer kosten.
  Lees meer
 • I-Fresh

  Krijg meer inzicht en efficiëntie in de keten van versproducten, van bodem tot bord.
  Lees meer
 • Zorg ERP

  Meer tijd voor zorg dankzij het meest stabiele en moderne ERP systeem in de zorg.
  Lees meer