De wereld om ons heen verandert steeds sneller. Dat betekent dat organisaties wendbaar moeten worden. Dat heeft consequenties op allerlei terreinen, onder meer op het gebied van IT. En dan met name op het gebied van applicaties, die steeds sneller moeten kunnen meebewegen met waar de business om vraagt. En op het gebied van databeschikbaarheid, want wendbare organisaties zijn per definitie datagedreven organisaties.

Open source cloudplatform als fundering

Om deze reden zijn er ontzettend veel ICT-dienstverleners die je helpen bij het agile ontwikkelen van cloud ready applicaties via CI/CD. Er zijn ook ontzettend veel bedrijven die specialisten kunnen leveren op het gebied van analytics en data science. Maar er zijn veel minder ICT-dienstverleners die je kunnen helpen bij het inrichten en onderhouden van de juiste platformen waar die applicaties en dataproducten op moeten landen.

Wat dat betreft is het net als met het kopen van een huis. Kopers letten vaak meer op hoe de vloer, keuken en badkamer eruitzien, dan op waar het huis staat of op de staat van de fundering. Terwijl de locatie en de fundering toch echt het meest bepalend zijn voor je woongeluk. Want dat mooie visgraatparket is waardeloos als je huis in een gebied staat met grote overstromingskans bij hoog water. Of als je fundering wordt aangetast door betonrot of omdat de houten palen onder je huis droog komen te staan. Want als je huis verzakt, dan verzakken die mooie vloer, keuken en badkamer toch echt mee. Kortom, als je prettig wilt wonen, moet je ervoor zorgen dat de fundering goed is én blijft. Regelmatige inspectie en onderhoud zijn belangrijk.

Shift naar de cloud is meer dan leuke app ontwikkelen

Voor het moderniseren van je IT-omgeving geldt hetzelfde. Waar de aandacht vaak uitgaat naar allerlei nieuwe functionaliteit, zoals sexy apps met AI-gedreven diensten, staan directie en gebruikers niet of nauwelijks stil bij wat daaronder ligt: het OS, de databases en het (container)platform. Laat staan dat ze beseffen wat er nodig is om dat fundament te laten functioneren. Want anders dan bij een huis, verandert er in de externe omgeving én aan het ‘gebouw’ bovenop die fundering continu van alles, wat maakt dat je het beheer geen moment kunt laten versloffen.

Als IT-manager of CIO weet je dat wel. De shift naar de cloud betekent in de praktijk vaak drie dingen:

  • Standaardapplicaties vervangen door SaaS;
  • Maatwerkapplicaties cloud ready maken door ze te containeriseren;
  • Storage migreren naar de (private of public) cloud.

Database migreren

Op storage zijn in theorie (flinke) kostenbesparingen mogelijk. Dat is immers duur en de hoeveelheid data die je wilt opslaan groeit. De grootste besparing kun je realiseren door een migratie van Oracle naar de open source database PostgreSQL. Daarnaast kun je kostenvoordelen behalen door een migratie naar de cloud. Maar let wel op, want pay-per-use klinkt aantrekkelijk, maar kan in de praktijk wel eens veel duurder uitpakken. Zeker als je kiest voor een public cloud van een hyperscaler die standaardcontracten biedt die niet passen bij jouw situatie. Niet voor niets kiezen veel bedrijven daarom voor een private cloud bij een Nederlandse aanbieder. Dat geeft niet alleen meer controle over de kosten, maar ook over factoren als performance, dataclassificatie en privacy.

Maatwerkapplicaties cloud-ready maken door containerisatie

Waar je je bestaande databases vaak kunt handhaven, is dat niet het geval met je bestaande maatwerkapplicaties. Om die wendbaar te maken, zul je ze moeten containeriseren. Door softwarefunctionaliteiten in een container te stoppen, worden ze infrastructuuronafhankelijk. Je kunt ze laten landen op een containerplatform in je eigen datacenter, in een private cloud, maar ook in de public cloud. Bij Axians kun je zo’n containerplatform als dienst afnemen (CaaS).

 

Tot slot het vervangen van standaardapplicaties door SaaS, een dienst waar alle SaaS-leveranciers hun klanten bij helpen. Als je kiest voor een SaaS-variant van de software waar je al mee werkte, hoeft zo’n migratie niet al te veel voeten in aarde te hebben. De praktijk is echter dat veel standaardapplicaties maatwerk bevatten, wat niet in de nieuwe SaaS-dienst zit. En dat organisaties het moment aangrijpen voor een upgrade. Het zijn daarom in de regel grote projecten die veel tijd en energie van de IT-afdeling vergen en die maken dat het fundament soms wat te makkelijk wordt vergeten.

Tekort aan specialisten oorzaak van veel storingen

Dat het fundament wordt vergeten is niet zo gek. Want net als met een rotte fundering kun je er best nog wel een tijdje blijven wonen, ook als de scheuren al in de muur zitten. Lees: als zich al wat vaker storingen voordoen en als die storingen steeds meer impact krijgen. Maar op een goed moment gaat het mis. En net als vandaag de dag met je woning is het ook in de IT de vraag: waar haal je dan de specialisten vandaan? En dan bedoelen we specialisten op het gebied van Linux, op het gebied van open source databasetechnologie en op het gebied van containerplatformen. Specialisten die dergelijke omgevingen kunnen neerzetten. Maar nog belangrijker: die ook 24×7 monitoring en beheer kunnen bieden. Want als je jouw bedrijfskritische databases en applicaties naar de cloud gaat migreren, worden monitoring en beheer een succesfactor van formaat.

Dat ervaren we bij OpenSource+ aan den lijve. De meeste klanten zijn geen klant geworden door een lang selectietraject, ze zijn klant geworden doordat ze per direct een partij nodig hadden die hun acute probleem kon oplossen. Als jij het niet zover wilt laten komen en problemen voor wilt zijn, dan gaan we natuurlijk graag dat lange selectietraject met je aan en verzorgen we een demo op maat van jouw vraagstuk. Ongeacht of dat vraagstuk het Linux OS, een open source of Oracle database of een containerplatform betreft. Meer weten, kijk op www.axians.nl/opensource

Weten wat OpenSource+ voor jou kan betekenen?

Wil je weten wat  OpenSource+ voor jou kan betekenen? Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.