Hoppenbrouwers Techniek is al meer dan 100 jaar totaalinstallateur van elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. Een lange historie maakt het bedrijf niet minder ambitieus. Hoppenbrouwers wil de beste en duurzaamste installateur van Nederland zijn. Slim gebruik van data is daarvoor een belangrijke enabler. De data analytics oplossingen van Axians ondersteunen hierbij. 

 De kracht van Hoppenbrouwers zit vooral in de mensen. Om te zorgen dat de ruim 1.100 medewerkers goed tot hun recht komen, werkt de organisatie met zelfsturende teams. Elk team heeft een eigen specialisme en doet opdrachten zelfstandig. Ze zijn ook verantwoordelijk voor hun eigen winst- en verliesrekening. Inmiddels zijn er zo’n 100 teams, wat voor veel dynamiek zorgt. Het is de uitdaging om effectief met en tussen de teams te communiceren. 

Robotica

Om de overhead te minimaliseren, automatiseert het bedrijf zo veel mogelijk. De Finance-afdeling doet dat met automatische transactieverwerking. Met robotica is bijvoorbeeld het inkoopproces geautomatiseerd. CFO Marcel de Boer: “Het doel is altijd een eenvoudig en volwassen proces dat het aantal menselijke keuzes vermindert en verwerking van meer volume ondersteunt.” Daarmee is het bedrijf goed op weg. De overhead ten opzichte van de omzet is inmiddels gedaald van 15 naar 6 procent. 

Formule 1 model

Hoppenbrouwers groeit hard. Om te voorkomen dat de kosten even hard meegroeien, hanteert het bedrijf een Formule 1 model. Hoofd Data Automatisering Bart van Oort: “Net als in een F1 team willen we een gestroomlijnde ervaring bieden. Ieder proces moet 100% waarde toevoegen en foutloos zijn. Dat betekent repeterende activiteiten zoveel mogelijk automatiseren. Niet alleen bij Finance, maar bijvoorbeeld ook bij de salarisadministratie.”  

Rolling forecast

In het verleden kostte het bijna drie maanden om samen met de teams een forecast te maken. Dit vereiste veel gesprekken en nog meer Excel sheets. Met Jedox is een rolling forecast proces ingericht. Ieder team maakt nu zijn eigen forecast. Ook met de winst- en verliesrekening is nog veel tijd te besparen. Marcel de Boer: “Data speelt een sleutelrol voor de autonomie van de teams. Hun resultaten moeten altijd duidelijk zijn.” De self-service gedachte gaat verder. De inzet van BI met Qlik Sense biedt teams actuele data en de tools om de waarde van data zelfstandig te benutten. 

“Ieder proces moet 100% waarde toevoegen en foutloos zijn. Dat betekent repeterende activiteiten zoveel mogelijk automatiseren.”

Bart van Oort

Hoofd Data Automatisering

Predictive Analytics

Een ander voorbeeld is predictive analytics. Bart: “We willen ons personeelsverloop verlagen aangezien kennis en ervaring cruciaal zijn in de installatiebranche. Via data-analyses gingen we op zoek naar factoren die bijdragen aan iemands vertrek. Door signalen te analyseren, kunnen we ons personeelsverloop verder verlagen en belangrijke factoren herkennen. Aan de hand van data gaan we in gesprek om de ideale werkomstandigheden te vinden. Of om talent doelgericht te ontwikkelen.” Hoppenbrouwers kijkt ook vooruit naar de voordelen en kansen van een datawarehouse en machine learning. “We benutten alle mogelijkheden om echt de beste en duurzaamste installateur van Nederland te zijn.” 

Key points

  • Ieder proces moet 100% waarde toevoegen en foutloos zijn. 
  • Data speelt een sleutelrol voor de autonomie van de teams. 
  • De juiste data en tools maken het mogelijk om de waarde van data zelfstandig te benutten.