Enterprise Database Modelling Tool

Het modelleren van ruwe data vormt de basis voor ieder BI rapport of dashboard. Kort gezegd is modelleren het rangschikken van data op een andere plek, zodanig dat je er handiger mee kunt werken. Een databasemodel laat de logische structuur van een database zien en kan worden weergegeven in een bijbehorend databasediagram. Zo kunnen IT en de business samen ‘één versie van de waarheid’ opstellen voor belangrijke informatiebronnen en kunnen de levertijd, risico’s op fouten en kosten worden geminimaliseerd.

SAP PowerDesigner is een grafische Enterprise Database Modelling Tool waarin deze “één versie van de waarheid” opgesteld kan worden. Naast het ontwikkelen van fysieke, logische en conceptuele datamodellen kan PowerDesigner ook gebruikt worden voor het reverse engineeren (uitlezen) van bestaande databases, het migreren van databases naar een ander platform en (afhankelijk van de licentiesoort) het modelleren van bedrijfsprocessen, fysieke of virtuele infrastructuren, organogrammen, XML-structuren, applicatie-architecturen, netwerkdiagrammen, requirement modellen en use-case diagrammen.

Met SAP PowerDesigner kunnen processen, systemen en metadata gedocumenteerd worden en kan worden vastgelegd hoe de onderlinge afhankelijkheden liggen. Van daaruit kan een enterprise architectuur worden opgezet.

SAP PowerDesigner ondersteunt meerdere ‘industry-standard’ modellen, waaronder traditionele conceptuele, logische en fysieke datamodellen, waardoor de consistentie wordt verbeterd en ontwikkeltijden worden verkort.

De belangrijkste voordelen:

 • Eén omgeving waarin je je datamodel kunt beheren en waarin je met meerdere mensen kunt werken
 • Database platform onafhankelijk modelleren
 • Versiebeheer
 • Publicatie van modellen via een moderne portal
 • Bestaande databases uitlezen
 • Model genereren van al bestaande databases
 • Overnemen van beheer en modellering op al bestaande databases

Specifieke modelleringstechnieken voor specifieke personen

Datamodelbouwers, data-analisten, architecten en ontwikkelaars kunnen profiteren van technologiegerichte metadatabeheermogelijkheden, terwijl IT-managers en niet-technische mensen kunnen profiteren van bedrijfsgerichte technieken: allemaal geïntegreerd in één gemeenschappelijk, gebruiksvriendelijk framework.

PowerDesigner ondersteunt de volgende modelleringstechnieken

 • Gegevensmodellering

PowerDesigner ondersteunt conceptuele, logische en fysieke gegevensmodellen, inclusief magazijnmodelleringsextensies, op basis van informatie-engineering of IDEF 1/x-notatie.

 • Toepassingsmodellering

PowerDesigner ondersteunt alle UML-diagrammen en biedt geavanceerde object-/relationele toewijzing voor persistentieimplementatiebeheer. PowerDesigner ondersteunt ook XML-specifieke modelleringstechnieken die zijn gekoppeld aan UML- en Data-modellen.

 • Bedrijfsprocesmodellering

PowerDesigner ondersteunt intuïtieve, niet-technische bedrijfsprocesbeschrijvings- en definitiediagrammen en taalmodellering voor procesuitvoering voor BPEL4WS en ebXML.

 • Modellering voor Enterprise Architectuur

PowerDesigner ondersteunt Enterprise Architecture vanuit de bedrijfsdoelstellingen via implementatie met behulp van unieke Link- en Sync-technologie. Dit stelt gebruikers in staat om silo’s te verwijderen, de samenwerking te verbeteren en sneller te reageren op economische veranderingen, technologische veranderingen, de concurrentie en wijzigingen in wet- en regelgeving.

Aanvullende dienst rondom SAP PowerDesigner

BI Servicedesk

Heb je  SAP PowerDesigner licenties aangeschaft via Axians? Dan heb je sowieso recht op standaard support. Naast het beantwoorden van vragen of het oplossen van incidenten, worden vanuit de BI Servicedesk diverse werkzaamheden uitgevoerd. Zo houden zij alle ontwikkelingen van SAP PowerDesigner voor je bij en testen zij nieuw opgeleverde patches en updates. Naast standaard support kun je kiezen voor maatwerk support via een Service Level Agreement (SLA).

MEER WETEN

Flexibiliteit en uitgebreide ondersteuning

Een groot voordeel van SAP PowerDesigner is de uitgebreide ondersteuning van verschillende ontwikkelplatformen en daarnaast de grote flexibiliteit bij het opzetten en in gebruik nemen van deze applicatie.

 • Enterprise Repository

PowerDesigner’s Enterprise Repository is een volledig geïntegreerde design-time repository, gehost door uw keuze van relationele database. PowerDesigner is  schaalbaar en gebruiksvriendelijk. Het biedt diverse mogelijkheden zoals: op rollen gebaseerde beveiliging op modellen en submodellen, versiebeheer en configuratiebeheer, samenvoegen, deltarapporten tussen modellen en versies en uitgebreide volledige zoekmogelijkheden voor repositorys.

 • Open ondersteuning voor alle grote ontwikkelplatformen

Ondersteuning van meer dan 60 RDBMS, toonaangevende platformen voor applicatie-ontwikkeling zoals Java J2EE, Microsoft .NET, Web Services en PowerBuilder, en procesuitvoeringstalen zoals ebXML en BPEL4WS.

 • Aanpasbaar

PowerDesigner biedt volledig scriptbare MDA-ondersteuning, geavanceerde ondersteuning voor UML-profielen, gemeenschappelijke taakautomatisering via scripttalen en volledig aanpasbare DDL- of codegeneratie via sjablonen en scriptbare codegeneratoren.

Download hier de SAP Solution Brief over SAP PowerDesigner

In dit document lees je alles over de mogelijkheden en voordelen van SAP PowerDesigner

Meer informatie?

Wil je meer weten over SAP PowerDesigner en wat de toegevoegde waarde hiervan binnen jouw organisatie kan zijn? Een afspraak maken of een demonstratie aanvragen?

Neem dan contact met ons via info.bi.nl@axians.com of telefoonnummer 088 – 597 55 00. We helpen je graag!