Stroomlijn en versnel je hele Planning & Control cyclus!

Het opstellen van de jaarlijkse begroting is voor onderwijsinstellingen vaak een hele klus. De welbekende ‘Excel carrousel’ kost tijd, is foutgevoelig en weinig consistent. Axians kan je helpen om het hele proces van plannen, budgetteren en forecasten efficiënter en effectiever uit te voeren. Daarbij gebruiken we Jedox.

Jedox is bewezen software voor Enterprise Performance Management. Met onze speciaal voor het onderwijs ontwikkelde planmodellen kunnen onderwijsinstellingen hun (meerjaren) begroting voor bijvoorbeeld Financiën, Personeel, Studenten en Investeringen snel en gemakkelijk opstellen. Daarna is het eenvoudig om regelmatig prognoses uit te voeren en zelfs een rolling forecast te maken. Kortom; je bent beter in control!

Onze Financiële Planning & Analyse (FP&A) modules helpen je snel op weg om het huidige, vaak op Excel gebaseerde, begrotingsproces te stroomlijnen. Sneller, beter en met minder inspanning begroten, zodat je meer tijd hebt voor het sturen van de onderwijsinstelling.

De inrichting van het systeem is flexibel en aanpasbaar aan jouw ambitieniveau en groeipad. Van enkel de belangrijkste onderdelen van de financiële planning en analyse tot volledig geïntegreerde planning voor personeel, studenten, investeringen en financiën.

Integratie is hierbij het sleutelwoord. Integratie tussen de strategische, tactische en operationele plannen en het plannen van de verschillende faculteiten. Met Jedox kun je daarbij niet alleen terugkijken, maar ben je ook in staat om vooruit te kijken. Inzicht in verwachte opbrengsten, personele ontwikkelingen en resultaatontwikkeling binnen faculteiten geeft je de mogelijkheid tijdig bij te sturen. Bijvoorbeeld in de functiemix, capaciteit of investeringen. Heldere KPI’s en dashboards helpen je hierbij.

Zo biedt onze FP&A Onderwijsoplossing de business en financial controller het inzicht dat nodig is om als adviseur van de organisatie op te kunnen treden. En als financieel manager heb je altijd direct het complete overzicht over jouw onderwijsinstelling.

Belangrijkste voordelen

Profiteer met FP&A in het Onderwijs van onderstaande functionaliteiten:

  • Eenvoudig plannen, begroten en forecasten.
  • Efficiënte samenwerking middels workflow.
  • Gemakkelijk opstellen van scenario’s.
  • Overzicht met rapportages & dashboards.
  • Voorkom fouten dankzij data-integratie.
  • Verhoog grip op het planningsproces.

 

Referenties

Nuffic

Nuffic, de Nederlandse organisatie voor internationalisering in onderwijs, financiert haar activiteiten middels subsidies van o.a. het Ministerie van OCW en de Europese Commissie. Nuffic was op zoek naar een applicatie waarin naast de jaarlijkse exploitatiebegroting tevens meerjarenbegrotingen en forecasting kan worden gerealiseerd. Belangrijkste doelstellingen waren verbeteren van de gebruikerservaring, terugdringen van het gebruik van Excel sheets én meer zelfredzaam worden.

 

Hoe liep dit traject en wat zijn de ervaringen van Nuffic met de EPMsoftware van Jedox?

Lees de referentiecase

Universiteit Utrecht

Bij de Universiteit Utrecht haalde iedere controller zelf informatie uit de bronsystemen en was drukker met het maken van de opzet van de rapportage in plaats van met de inhoud. Het was een heel bewerkelijk en foutgevoelig proces.  Dat was één van de belangrijkste redenen om op te zoek te gaan naar ondersteunende tooling. Jedox bleek al snel aan te sluiten bij de wensen en zag er goed uit.

 

“We zijn eigenlijk pas begonnen om met Jedox te werken, maar merken nu al dat de efficiëntie is toegenomen. De kwaliteit van het P&C proces en de kwaliteit van onze data zijn geoptimaliseerd. De financiële voorspelbaarheid van de organisatie is verbeterd en we hebben meer inzicht in wat er speelt. Andere inzichten leiden tot andere vragen. En er is nu ook meer tijd voor gesprekken, dankzij de uniforme manier van werken en een uniform proces”

LEES DE REFERENTIECASE

Hogeschool Rotterdam

Het opstellen van de jaarlijkse begroting(en) is voor alle onderwijsinstellingen in Nederland een hele klus. Het plannen van bijvoorbeeld Financiën en Personeel, bepaling van de Student/Docent ratio en scenarioplanning is een flinke kluif.

 

Hogeschool Rotterdam liep ook tegen deze uitdagingen aan en heeft daarom haar planning systematiek grondig aangepakt. Samen met Axians hebben ze met behulp van Jedox en ons Axians EPM model voor Hoger onderwijs een enorme stap gemaakt in het optimaliseren van inzichten en processen met betrekking tot onder andere de Student/Docent ratio.

LEES DE REFERENTIECASE

Webinar: Begrotingsgemak voor het Hoger Onderwijs met Jedox

In dit webinar nemen we je mee in de stappen die Hogeschool Rotterdam heeft gemaakt en krijg je te zien welke mogelijkheden en voordelen het Jedox Hoger onderwijs model nog meer heeft.

Waarmee kunnen we je helpen?

Wil je meer informatie over wat Jedox voor jouw onderwijsinstelling kan betekenen? Een afspraak maken voor een (online) gesprek of een demonstratie?

Mail ons via info.bi.nl@axians.com of bel ons via 088 – 597 55 00. Of vul het contactformulier in, zodat we contact met jou op kunnen nemen. We helpen je graag!