Als IT-afdeling ben je natuurlijk het liefst bezig met nieuwe ontwikkelingen. Helaas is dit vaak een hele opgave door de dagelijkse IT beheerslast, maar gelukkig biedt innovatieve technologie nieuwe kansen. Met de introductie van het software-defined wide area network (SD-WAN) komt hier namelijk verandering in. Ontdek  de belangrijkste voordelen van SD-WAN en wat je ermee kunt bereiken binnen jouw organisatie.

Een wide area network (WAN) is  een belangrijk onderdeel binnen het totale connectiviteit vraagstuk, zeker nu thuiswerken de standaard is geworden. Een groot deel van de kosten van het WAN liggen momenteel nog bij MPLS-verbindingen. Dat kan ook anders! Met SD-WAN ben je namelijk minder afhankelijk van providers en dure MPLS-verbindingen. De huidige technologie en bijbehorende contracten stellen je als organisatie pas na 3 tot 5 jaar weer in staat om te kijken naar nieuwe, innovatieve en goedkopere WAN-oplossingen. SD-WAN wordt steeds vaker ontdekt als innovatief alternatief.

Wat is SD-WAN?

SD-WAN staat voor: software-defined wide area network. De software zorgt ervoor dat jij precies weet wat er gebeurt binnen het netwerk en geeft je de mogelijkheid om op eigen kracht wijzigingen door te voeren. Dit zorgt onder de streep niet alleen voor een kostenbesparing, maar vooral ook voor beheersbaarheid en meer functionaliteiten binnen het wide area network. Alle voordelen zijn te verdelen onder de onderstaande vier categorieën:

1. Flexibility: SD-WAN infrastructuur als flexibele schil

Met SD-WAN ben je minder afhankelijk van langlopende contracten en dat maakt jouw organisatie flexibel. Daarnaast neemt het doorvoeren van wijzigingen via een grote MPLS-provider soms weken in beslag. Binnen het software-defined WAN worden zaken als routering of rechten, op eigen kracht, centraal doorgevoerd binnen de infrastructuur. In feiten verplaats je met SD-WAN dus een statisch stuk van een traditioneel WAN – dat normaal gesproken bij de provider ligt – naar je eigen invloedsfeer.

Met SD-WAN draai je voortaan zelf aan de knoppen. Uiteindelijk ben je als IT-manager op zoek naar bandbreedte van een gerenommeerde partij, die kwaliteit garandeert en investeert in de nodige infrastructuur. Hierdoor ben je niet meer afhankelijk van logge organisaties om het WAN te beheren, maar volstaat steeds vaker een goede internetverbinding.

2. Visibility: meer inzicht binnen jouw SD-WAN

Een software-defined WAN geeft je organisatie meer inzicht in wat er allemaal gebeurt binnen het netwerk. De druk op het WAN neemt al jaren toe door de grote hoeveelheid applicaties die worden gebruikt. Dat levert nogal eens problemen op. Met SD-WAN krijg je inzicht in de prestaties van applicaties en routering. Zo weet je direct waar het fout gaat. SD-WAN maakt de totale keten, van server, datacenter, hosting provider tot eindgebruiker volledig inzichtelijk en meetbaar.

“Het internet werkt zo traag”, is een veelgehoorde klacht op de werkvloer of thuiswerkplek. Met SD-WAN ontstaat de mogelijkheid om snel te achterhalen waar de pijn zit. Ligt het daadwerkelijk aan een overbelaste internetverbinding of presteren applicaties slecht door problemen bij bijvoorbeeld Azure of Microsoft. Het inzicht dat SD-WAN biedt, leidt daardoor tot een aanzienlijke tijdsbesparing en efficiëntere werkprocessen.

3. Control: onderneem direct actie met SD-WAN

Nu inzicht gecreëerd is, wordt er ook efficiënter en effectiever gewerkt aan het oplossen van problemen. Binnen het traditionele WAN is het doorvoeren van wijzigingen niet mogelijk. Niet jijzelf, maar de serviceprovider bepaalt bijvoorbeeld wie de meeste MB’s krijgt en welke zaken voorrang krijgen binnen het netwerk. SD-WAN biedt wel de mogelijkheid om zelf bij te sturen en wijzigingen door te voeren.

Neem bijvoorbeeld Quality of Service: een pakketje data krijgt een stempel mee met de status ‘hoogste prioriteit’. De serviceprovider geeft standaard alle datapakketjes dezelfde stempel mee. Met SD-WAN creëer je een infrastructuur waarbij je zelf kunt kiezen welke stempel een datapakket krijgt. Het WAN wordt zo een dynamische plek en je regelt alles op applicatieniveau binnen een gebruiksvriendelijk interface.

4. Security: structureel meer veiligheid binnen het SD-WAN

Hier komen alle facetten  samen. Door de flexibiliteit, zichtbaarheid en controle binnen SD-WAN ontstaat een aanzienlijk veiliger netwerk. Er kunnen bijvoorbeeld makkelijk software-defined security tags worden meegegeven aan een groep gebruikers of apparaten binnen het WAN. Hierdoor krijgt persoon X alleen toegang tot applicatie 1 en 2 en heeft persoon Y ook recht op toegang tot applicatie 3 en 4.

Daarnaast biedt SD-WAN ook inzicht in alle activiteiten binnen het netwerk, maar daar blijft het niet bij. De intelligente software herkent gemakkelijk bepaalde patronen. In het geval van security issues wordt dan automatisch een seintje gegeven aan de juiste persoon. Ook kan bijvoorbeeld een deel van de firewall-functionaliteiten worden ingericht.

Van reactieve kostenpost naar functioneel beheer

SD-WAN zorgt ervoor dat jij zelf bepaalt hoe het WAN ingericht dient te worden en dat kan een mooie kostenbesparing opleveren. Een software-defined netwerk wordt onterecht gezien als investering, want in de praktijk realiseer je vaak een beter presterend WAN met een kleiner budget. De verhouding tussen jouw organisatie en serviceproviders verandert, waardoor een besparing van zo’n dertig procent, of meer, kan worden gerealiseerd.

Sta jij als organisatie voor de keuze om het LAN en/of WAN te vernieuwen? Dan is de positionering van SD-WAN binnen jouw huidige infrastructuur essentieel. Het creëert extra ruimte voor functioneel beheer door een sterke groei in flexibiliteit, inzicht en control. Zo kies je als IT-manager voor een veilig en toekomstbestendig netwerk met de nodige extra ruimte voor innovatie.

Ontdek de concrete toepassingen binnen jouw organisatie?

Wil jij graag samen met een partner aan de slag met SD-WAN? Met Network as a Service van Axians haal je de juiste expertise in huis om next-generation netwerktechnologie optimaal te integreren binnen je IT-infrastructuur.

Wil je meer te weten komen over SD-WAN?

We hebben een e-book ‘SD-WAN: De stap naar total control in het cloud tijdperk‘  ontwikkeld waarin je meer te weten komt over de functionaliteiten en voordelen van SD-WAN.