Wellicht heb je het al een aantal keer voorbij zien komen: Microsoft Power Apps. Het is één van de onderdelen van het Power Platformen. Maar wat is het nou precies? Kort gezegd stelt Power Apps iedereen in staat om met weinig tot geen codeer-skills een eigen app te ontwikkelen. Dat klinkt fijn, maar waarom zou je hiervoor kiezen? Waarom mag Power Apps eigenlijk niet in jouw organisatie ontbreken?  

Power Apps werkt op basis van low-code. Dit is een visuele manier van softwareontwikkeling, waarbij je bouwblokken naar het canvas sleept. Je kunt kiezen uit standaard sjablonen, zodat je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden voor veelgebruikte apps en toepassingen. Voldoet het sjabloon nog niet aan jouw wensen? Dan kun je deze eenvoudig aanpassen door simpelweg elementen, zoals formulieren, lijsten, kaarten en afbeeldingen naar het canvas te slepen. Dit stelt gebruikers in staat om ideeën om te zetten naar krachtige apps. En dat allemaal zonder over (veel) programmeerkennis te beschikken. Doordat iedereen een eigen app kan ontwikkelen, zijn de producten perfect afgestemd op de specifieke wensen en behoeften van de gebruikers.

Power Apps is onderdeel van het Microsoft Power Platform. Dat platform stelt je met een vijftal producten in staat om al jouw bedrijfsprocessen te automatiseren en gegevens te visualiseren. Ideaal om in te spelen op veranderende behoeften en om de efficiënte en productiviteit van jouw organisatie te verhogen. De producten naast Power Apps zijn: Power Automate (geautomatiseerde workflows), Power BI (data-visualisatie en -analyse), Power Virtual Agents (chatbots) en Power Pages (websites).

Voordelen van Power Apps

Iedereen kan met Power Apps een eigen app bouwen. Waarom dit verstandig is? Wat dacht je van de volgende redenen:

  1. Verhoogde efficiëntie: Door apps te gebruiken, kun je handmatige processen en taken digitaliseren en bovendien automatiseren. Dat leidt tot een verhoogde efficiëntie en productiviteit voor medewerkers.
  2. Optimaal gebruik van data: Via het Power Platform heb je toegang tot gegevens uit verschillende bronnen. Sterker nog, je kunt deze zelfs real time wijzigen. Het biedt inzicht in de bedrijfsprocessen en stelt je in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen. Dat draagt wederom bij aan een hogere efficiëntie.
  3. Samenwerking: doordat de data beschikbaar is voor alle relevante personen, kunnen medewerkers informatie delen, de voortgang volgen en/of taken en projecten real-time beheren. Dit stimuleert de samenwerking tussen teams, afdelingen en partners.
  4. Meer werkgeluk: Power Apps biedt talloze sjablonen en elementen zoals formulieren en lijsten als basis. Gebruikers beschikken hiermee over de juiste tools om een app te ontwikkelen dat perfect aansluit bij hun specifieke wensen en behoeften. Het resultaat is dat ze de app met plezier gebruiken en dat ze meer werkgeluk ervaren.
  5. Kostenbesparing: Applicaties kun je via low-code snel ontwikkelen. Neem hierdoor afscheid van dure en lange ontwikkeltrajecten, zowel intern als bij IT-partners.
  6. Flexibel en schaalbaar: Power Apps is flexibel en schaalbaar. Zijn er nieuwe wensen en behoeften vanuit je organisatie of de klant? Dan is dat via het low-code platform snel te realiseren.
  7. Mobiele apparaten: Ontwikkel je en app met Power Apps, dan draait deze naadloos op mobiele apparaten, zowel op iOS en Android. Medewerkers hebben altijd en overal toegang tot de relevante bedrijfsgegevens en processen, dus ook onderweg.

Integraties

Natuurlijk zijn er meerdere aanbieders van low-code ontwikkelplatformen. Een groot pluspunt om voor Power Apps te kiezen, is doordat het eenvoudige en naadloos integreert met andere systemen en platformen. Uiteraard is er een naadloze integratie met de andere producten binnen het Power Platform, maar ook met andere Microsoft-producten, waaronder Microsoft Excel, SharePoint en Dynamics 365 is de integratie makkelijk te realiseren.

Bovendien beschikt Power Apps over talloze connectoren voor cloud- en on-premises systemen, zoals Salesforce, Google en meer. Dit stelt je in staat om aangepaste connectoren en plug-ins te ontwikkelen om zo meer functionaliteiten aan de app toe te voegen.

Power Apps is flexibel en schaalbaar, waardoor het gemakkelijk aan te passen is aan veranderende bedrijfsbehoeften en uit te breiden naar nieuwe systemen en processen.

Power Apps voor jouw organisatie?

Samenvattend stelt Power Apps iedereen in staat om snel en eenvoudig apps te ontwikkelen. Dat komt low-code. Deze technologie biedt een intuïtieve en visuele manier van ontwerpen, waarbij je elementen naar het canvas sleept. Hierdoor is Power Apps ook geschikt voor gebruikers die over weinig tot geen programmeerkennis beschikken.

Andere grote voordelen van het Microsoft Power Apps zijn dat de flexibele en schaalbare architectuur integraties met andere systemen en platformen versimpelt en dat je met behulp van aangepaste connectoren en plug-ins extra functionaliteit aan de app kunt toevoegen.

Power Apps biedt een handige tool om de productiviteit en efficiëntie binnen jouw organisatie te verhogen. Iets wat iedere organisatie zou moeten nastreven in een tijd van arbeidstekorten en een snel veranderende markt door digitalisering en de bijkomende impact van deze nieuwe technologieën.