Geschreven door Danielle van Boxtel, Marketing Consultant bij Axians.

Tijdens een feestje babbel je er gezellig op los totdat de vraag komt ‘Wat voor oplossingen bouwen jullie dan?’. Leg dat maar eens uit aan iemand met weinig technische kennis. Als marketeer in de ICT met een focus op backend integratieoplossingen en containerplatformen moet ik daar wel een goed verhaal bij hebben, zonder dat de ander mij glazig aan blijft kijken. Metaforen zijn dan een uitkomst!

Red Hat

Sinds een paar jaar is Axians, de ICT-organisatie van Vinci Energies, partner van Red Hat. Red Hat maakt open source applicaties geschikt voor bedrijven. De toepasselijke benaming hiervoor is dan ook Enterprise Open Source. Samen met Red Hat richten wij ons voornamelijk op het containerplatform Red Hat OpenShift. Red Hat levert het platform; wij bouwen en richten de containers in met functionaliteit (workload) die erop komen te draaien.

Open Source

Het woord ‘Open’ in OpenShift verwijst naar open source. Open source (vrij toegankelijk bronmateriaal) gaat uit van de gedachte dat een open community werkt aan de verbetering van een applicatie. Iedereen kan vanuit zijn of haar expertise en ervaring toevoegingen doen. Dit versterkt het innovatieproces en zorgt ervoor dat er vooral eigenschappen worden gerealiseerd waar gebruikers echt om vragen. Red Hat gelooft in dit concept.

Red Hat OpenShift

OpenShift is vooral bedoeld om snel een applicatie te bouwen en in gebruik te nemen. Het is een alles-in-één-oplossing, gebaseerd op het Kubernetes-containerplatform. In één omgeving ontwikkel, test, produceer, host en schaal je een app of applicatie automatisch op of af bij onvoorspelbare workload. De ontwikkelaar kan zich helemaal concentreren op het bouwen van de nieuwe applicatie; hij heeft geen omkijken naar de onderliggende infrastructuur.

Containerschip als metafoor

Voor veel mensen wordt deze informatie al snel te technisch. Het helpt om in metaforen te denken of te praten. Het containerplatform OpenShift kun je het beste vergelijken met een leeg containerschip. Het voordeel van een containerschip is dat het grote hoeveelheden fysieke zeecontainers kan vervoeren. De containers op zo’n schip hebben standaardmaten en bevatten verschillende ladingen. Het containerschip vervoert alles in één keer, ongeacht die lading.

Net zoals echte zeecontainers kunnen software containers ook als een zelfstandige unit in zijn geheel worden verplaatst. Software containers zijn dus een middel om applicaties (de ‘lading’) snel en veilig te schalen en te verplaatsen. De applicatie wordt als het ware in een eigen afgesloten omgeving geplaatst die volledig los van zijn omgeving kan functioneren.

Maar wat doen wij dan?

Een leeg containerschip kost geld en levert niets op. Het gaat erom dat het schip altijd zo veel mogelijk containers van A naar B vervoert. Dit principe geldt ook voor OpenShift. OpenShift zonder software containers – dus een containerplatform waar geen applicaties op draaien – heeft geen toegevoegde waarde en kost dus alleen maar geld. Het gaat juist om het inrichten van de container. En daar ligt de rol van Axians. Wij richten deze containers in met functionaliteit oftewel applicaties, zodat het OpenShift platform ook echt gaat renderen en onze klanten daar de vruchten van plukken. Elke app krijgt een eigen container. Bij Axians zeggen wij ‘OpenShift needs workload. We build IT’.

Build Once, Deploy Anywhere

Samenvattend: met OpenShift kunnen ontwikkelaars zich dus volledig focussen op het ontwikkelen van oplossingen die jouw bedrijf doen groeien. Ze kunnen dit sneller, goedkoper, efficiënter en veiliger doen. Door containerisering verloopt het implementeren van applicaties sneller en zijn ze beter schaalbaar. Is er een piek, dan wordt er automatisch opgeschaald. Red Hat OpenShift werkt in de cloud, maar is niet cloud-afhankelijk. Workloads kunnen on premise op een eigen OpenShift-omgeving of op je bedrijfsnetwerk draaien, maar draaien net zo makkelijk in de private cloud van Axians of de public cloud van Amazon, Google of Azure. ‘Build Once, Deploy Anywhere’ is dan ook een veel gehoorde uitspraak hierbij.

CaaS

Axians is jouw partner in het beheer van Red Hat OpenShift. Met Axians Container as a Service (CaaS) kun je Red Hat OpenShift als een dienst afnemen. Of dit nu op je eigen infrastructuur is of bij ons in het datacenter. Wij richten het platform voor jouw organisatie in, verzorgen de monitoring, voeren de benodigde updates uit en zorgen dat de afgesproken service levels worden gehaald. Dat is een zorg minder voor jouw IT-afdeling. Een bijkomend voordeel is dat jouw ontwikkelaars zich kunnen richten op hun kerntaak: de ontwikkeling van applicaties die op het containerplatform worden geactiveerd.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat OpenShift of containers voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met één van onze experts, zij vertellen je er graag meer over. Mailen kan ook naar wilfred.douden@axians.com.