De vele voordelen van een containerplatform

Snel nieuwe applicaties en integraties ontwikkelen, testen en verbeteren, in een betrouwbare omgeving. Het kan allemaal dankzij containers. Containers zijn in de IT-wereld aan een ongekende opmars bezig.

Onderzoeksbureau Gartner voorspelt dat in 2023 meer dan 70 procent van alle wereldwijd werkende organisaties twee of meer applicaties gebruikt die op deze techniek draaien.

Je organisatie wordt wendbaarder en stilt makkelijker de voortdurende honger naar nieuwe producten en diensten.  Ook als je niet zelf ontwikkelt, kun je toch profiteren van containers, omdat je er software eenvoudig mee verhuist naar een modernere, flexibelere omgeving.

Een containerplatform biedt grote voordelen op het gebied van snelheid, schaalbaarheid en uitrol bij het ontwikkelen van applicaties en integraties.

Wat zijn containers?

Containers in de IT zijn net als in de logistiek een afgesloten transportmiddel. Het verschil is dat er in dit geval software inzit. Vaak betreft het (een deel van) een applicatie met daarbij alle onderdelen die nodig zijn om deze applicatie te laten draaien. Een container kan makkelijk van de ene omgeving naar de andere omgeving worden verplaatst. Het maakt niet uit of ze in je eigen omgeving worden opgestart of vanuit de cloud, ze werken overal. ‘Build Once, Deploy Anywhere’ is de gevleugelde uitdrukking die hierop van toepassing is. De verschillende containers zijn daarnaast ook nog geïsoleerd van elkaar wat de stabiliteit ten goede komt.

Ontdek onze managed container oplossing

  • Container as a Service (CaaS)

    Neem Red Hat OpenShift als een dienst af. Wij richten het platform in, verzorgen de monitoring, voeren de benodigde updates uit en zorgen dat de afgesproken service levels worden gehaald.
    CaaS

Waarom kiezen wij voor OpenShift als Kubernetes distributie voor integratie?

Impact op stabiliteit en performance

Traditioneel werd er bij integratievraagstukken veel gebruik gemaakt van zogenaamde message brokers of ESB’s. Eén van de nadelen van deze oplossingen is dat alle integraties dan op een dezelfde run-time draaien waardoor ze elkaar kunnen beïnvloeden. Als een integratie zich misdraagt en bijvoorbeeld veel geheugen of CPU pakt, heeft dit direct ook impact op de stabiliteit, performance en beschikbaarheid van andere integraties.

Integraties los van elkaar laten functioneren

Zo kan het dus voorkomen dat een integratie die eigenlijk niet zo belangrijk is er voor zorgt dat integraties die juist wel heel erg belangrijk zijn niet meer beschikbaar zijn. Bij het gebruik van containers wordt iedere integratie in zijn eigen run-time gestopt. Ieder integratie heeft dus zijn eigen stukje geheugen, CPU en storage. Op deze manier kunnen de integraties dus ook echt los van elkaar functioneren zonder dat ze elkaar beïnvloeden.

 

Kubernetes

Als het aantal containers gaat groeien, is orkestratie en coördinatie nodig om er zeker van te zijn dat alles stabiel, performant en veilig blijft draaien. Containers delen namelijk het geheugen, CPU en storage van hun host. Dit is waar Kubernetes om de hoek komt kijken. Kubernetes is een orkestratieplatform dat ervoor zorgt dat containers veilig en geïsoleerd van elkaar draaien.

 

 

Red Hat OpenShift

Het draaien van Kubernetes is echter niet eenvoudig. Zo is er niet zoiets als ‘het Kubernetes platform’. Afhankelijk van je hardware en vereisten moeten er vele plug-ins worden gekozen en geïnstalleerd. Het blijkt in de praktijk lastig om ervoor te zorgen dat de combinatie van de hardware en gekozen plug-ins draaiende te houden, zeker bij updates. Dit is waarom er leveranciers zijn die dit voor je kunnen doen. Bij Axians maken we gebruik van Red Hat OpenShift, de meest enterprise ready Kubernetes distributie die er is.

 

 

Azure Red Hat OpenShift

Maar zelfs dan blijkt dat er veel kennis, resources en tijd nodig is om OpenShift te installeren, configureren, runnen en te onderhouden. Daarom adviseren wij onze klanten om vooral te kijken naar Azure Red Hat OpenShift (ARO), een OpenShift Cluster die als een service wordt afgenomen in Azure en door Microsoft en Red Hat wordt gemanaged.

 

 

 

Axians Kubernetes as a Service (KaaS)

Maar ook met ARO zijn er nog allerlei zaken die niet gemanaged worden door Red Hat en Microsoft, zoals een veilige verbinding met on-premises resources, logging & monitoring van workloads, integratie met gebruikersdirectory, additionele storage en CI/CD. Daarom heeft Axians Kubernetes as a Service (KaaS) ontwikkeld om uw organisatie hiermee te helpen.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ook benieuwd welke voordelen een containerplatform oplevert voor jouw organisatie? Laat dan je gegevens achter en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op!