Ook op zoek naar een manier om de communicatie met handelsrelaties sneller, efficiënter en foutloos te laten verlopen? Electronic Data Interchange (EDI) is dé manier. Vanwege de efficiëntie, maar ook omdat steeds meer grote handelspartners EDI als voorwaarde voor een handelscontract stellen. Axians biedt – in samenwerking met SRC System Integrators – een volledig met Exact Globe geïntegreerde EDI oplossing. In dit blog ga ik in op hoe EDI werkt en wat het voor jouw organisatie kan betekenen.

Geautomatiseerd berichten uitwisselen met handelspartners

Met EDI automatiseer je de uitwisseling van berichten – zoals orders, pakbonnen en facturen – tussen jou en je handelspartners. Dit wordt zónder tussenkomst van een medewerker verwerkt in Exact Globe, waardoor jouw medewerkers zich kunnen richten op zaken waarvoor wél menselijk handelen vereist is. Zo kun je sneller en efficiënter werken. Niet voor niets stellen steeds meer grote marktpartijen het gebruik van EDI als voorwaarde voor een samenwerking. Daardoor levert EDI je dus ook een concurrentievoordeel op.

Hoe werkt EDI?

Je kunt EDI zien als een veilige, 1-op-1 connectie tussen jouw systeem en dat van je klant. De handelstransactie begint, zoals altijd, met een inkooporder. Werk je met EDI, dan plaatst de klant zijn order in zijn eigen ERP systeem. Het B2B-connect platform van SRC System Integrators pikt de order 24/7 op, transformeert het tot een EDI-bericht en stuurt het vervolgens in het juiste format naar jouw SFTP-server. EDI leest dit in en verwerkt het tot slot als een verkooporder in jouw Exact Globe omgeving. Waarna het balletje in jouw organisatie gaat rollen.

Minimale foutkans, maximale efficiëntie

Je begrijpt al wat dit doet met de foutkans. Doordat de klant zélf zijn order ingeeft en deze automatisch in jouw systeem wordt overgenomen, is die minimaal. Aangezien EDI een mondiale standaard is, waarbij onze oplossing ook uit de voeten kan met land en branche specifieke verschillen, kun je bovendien efficiënt zaken doen over de hele wereld. Tot slot is Axians – in geval van vragen of issues – het enige aanspreekpunt en heb je niet ook nog met een aparte EDI partner te maken. Wij verzorgen het complete plaatje voor je.

EDI pakbonnen met of zonder SSCC

Binnen onze EDI oplossing is het mogelijk om EDI pakbonnen (ook wel DESADV) met of zonder inbegrip van een te scannen Serial Shipping Container Code (SSCC of pallet identifier) te verzenden. Sommige klanten vereisen een SSCC, omdat daarmee niet per zending, maar per pallet duidelijk is wat er geleverd wordt. Daar is ook informatie over bijvoorbeeld het aantal pallets en het gewicht ervan inbegrepen. Dit maakt goederenontvangst en magazijnplanning een stuk eenvoudiger, wat vooral voor de grotere klanten essentieel is.

Optionele koppelingen met externe logistiek dienstverlener en shared fresh center

Extra handig aan onze EDI oplossing, is dat je ook een koppeling tussen Exact Globe en de externe logistiek dienstverlener kunt maken. Hiervoor is de Logistic Services Provider (LSP) module beschikbaar. Voor een koppeling met een eventueel Shared Fresh Center bieden we de SFC module.

Zó slaagt EDI ook in jouw organisatie

De belangrijkste voorwaarde om EDI binnen jouw organisatie te laten slagen, is dat je de EDI processen goed inricht en test. De communicatie verloopt voortaan op een vooraf gedefinieerde manier, en die moet goed ingericht zijn. Ook moet je eerst je Exact omgeving goed op orde hebben voordat je overgaat tot een aansluiting op het EDI-netwerk.

Verder praten over EDI?

Neem gerust contact op met Jeroen Dam of bekijk onze brochure. Daarin vind je alles dat we handelsbedrijven bieden, waaronder de EDI oplossing voor Exact Globe.