Je hebt er vast wel eens over gehoord: ‘SD-WAN’. Maar is dit niet gewoon één van de vele ICT bingowoorden of is het daadwerkelijk nuttig en inzetbaar?

Wat betekent SD-WAN nu eigenlijk?  Deze vijf letters staan voor Software Defined Wide Area Network. In deze benaming zitten twee termen: Software Defined en Wide Area Network. Laten we bij de laatste beginnen.

Wide Area Network

Een Wide Area Network (afgekort WAN) is eigenlijk niets meer dan een koppeling tussen twee of meerdere netwerken op verschillende geografische locaties.

Traditioneel wordt zo’n WAN opgebouwd middels MPLS (Multi Protocol Label Switching) die door een Service Provider wordt aangeboden als een Laag2- of Laag3-dienst. Op elke locatie kan op deze ‘wolk’ worden ingeprikt en de provider knoopt deze locaties aan elkaar.

Vergeleken met het (publieke) internet heeft zo’n MPLS ‘wolk’ een aantal voordelen: het is privaat, betrouwbaar, beter beveiligd en heeft minder te lijden onder netwerkcongestie.

Nadelen van deze oplossing is dat het niet goedkoop is en een ‘break-out’ richting het internet zal altijd via een centraal punt lopen hetgeen impact heeft op zowel de latency als de beschikbare bandbreedte op deze MPLS dienst.

Software Defined

Een Software Defined netwerk (SDN) is een netwerk waarvan de controle en aansturing via software gebeurt. In een ‘gewoon’ netwerk ligt dit anders, daar vervult elke router en switch haar eigen functie. Uiteraard kan het wel met elkaar communiceren maar in principe bouw je een netwerk op door elk apparaat individueel te configureren.

SD-WAN

Voegen we beide begrippen samen dan ontstaat SD-WAN: een combinatie van de functionaliteit van een WAN tezamen met de flexibiliteit van een SDN waarbij in principe kan elk transportmedium kan worden gebruikt tussen de verschillende locaties: denk hierbij aan bijvoorbeeld publiek internet, 4G/5G of alsnog MPLS. De keuze is reuze!

Internetontsluiting hoeft op deze manier ook niet meer centraal te lopen maar kan decentraal uitbreken wat ten goede komt aan de snel toenemende hoeveelheid cloud applicaties.

Aruba EdgeConnect: Aansluiten en klaar

HPE Aruba heeft een intelligent sausje over het concept SD-WAN gegoten: middels de 7000 en 9000 series Gateways – inmiddels EdgeConnect gedoopt – is het in combinatie met Aruba Central mogelijk om uw WAN software-defined te maken en eenvoudig uit te breiden. Connecteer een gateway aan een publieke internetverbinding en automatisch worden de (beveiligde) verbindingen richting uw bestaande locaties opgebouwd.

De eerder genoemde dure MPLS verbindingen kunnen daarmee de deur uit want een relatief goedkope internetverbinding volstaat. Eenvoudig, doeltreffend en kosteneffectief!

Tevens bieden de HPE Aruba gateways additionele mogelijkheden zoals 4G/5G backup, dynamische (micro) segmentatie, URL filtering, IDS/IPS en nog veel meer.

Nieuwsgierig geworden?

We denken graag met je mee hoe je (Software Defined) WAN het beste kan inrichten in je organisatie. Uiteraard kunnen wij een demo geven waarin niet alleen de Aruba SD-WAN componenten worden belicht maar ook de Aruba HPE LAN en WLAN componenten welke naadloos geïntegreerd zijn met de EdgeConnect SD-WAN oplossing.

Neem gerust contact met ons op via info.nl@axians.com of door te bellen naar +31 88 988 96 00. Direct contact opnemen met je Client Manager is natuurlijk ook mogelijk.