Hoe groot zijn de voordelen van netwerkbeheer in de cloud voor publieke instellingen? En zijn ze de investering waard? Organisatie willen verantwoord omgaan met publiek geld, dus kijken we altijd kritisch wat een innovatie oplevert. Alle investeringen moeten uiteindelijk de ‘klant’ – studenten, burgers, ondernemers en ambtenaren – ten goede komen. In dit artikel bekijken we de uitdagingen en oplossingen voor netwerkbeheer in de publieke sector.

De grootste uitdaging: complexe landschappen

De belangrijkste reden dat veel organisaties overstappen op cloud-based networking heeft te maken met de toenemende complexiteit van het netwerklandschap. Netwerken strekken zich uit over meerdere locaties en moeten steeds meer verschillende devices op steeds meer verschillende manieren verbinden. Deze complexiteit zorgt dat beheerders geen inzicht hebben, waardoor het risico van uitval toeneemt en securityrisico’s onbeheersbaar worden. Netwerkbeheer in de cloud zorgt voor standaardisering, rust en overzicht en maakt zo mensen vrij voor het werken aan wat er echt toe doet: een optimale klant- en medewerkerservaring.

Bezig het licht aan te houden

ls je als IT-afdeling altijd bezig bent ‘het licht aan te houden’ in je complexe netwerk heb je geen tijd om aan projecten te werken of over verbeteringen na te denken. Hierdoor lopen projecten vast in complexiteit. Daarnaast gaan aanpassingen te langzaam. Als IT-afdeling verlies je stukje bij beetje het overzicht over de security-situatie.. Het beheer gaat na iedere aanpassing, toevoeging of innovatie alleen maar meer tijd kosten, in plaats van minder.  Wat kun je doen om dit te voorkomen? Meer mensen aannemen? Dat is in de huidige arbeidsmarkt heel moeilijk. Je kunt beter kijken naar een betere manier van netwerkbeheer, met de focus op standaardisering en automatisering. Alleen zo maak je ruimte voor innovatie.

De kracht van gecentraliseerd beheer

Een goed voorbeeld zijn gemeenten. Die hebben meestal een stadskantoor met een heel mooi en modern IT-systeem. Daarnaast hebben ze ook te maken met de gemeentewerf, externe kantoren, sportlocaties en een multifunctioneel centrum. Die hebben allemaal hun eigen netwerk. Technisch ziet dat er vaak een stuk minder mooi uit. Voor een IT-afdeling is dat een vervelende situatie, omdat beheerders continu heen en weer aan het rijden zijn tussen die locaties om allerlei verschillende problemen op allerlei verschillende generaties van hardware op te lossen. Door het beheer te centraliseren in een cloudplatform, breng je al die netwerken bij elkaar en houdt beheer vanaf één locatie alles veilig en stabiel. Hetzelfde geldt natuurlijk voor onderwijsinstellingen met meerdere gebouwen. De winst in effectiviteit en efficiëntie is meteen enorm.

Eerst legacy opruimen

Veel gemeenten, scholen en andere publieke instellingen zijn inmiddels klaar om beslissingen te nemen over de adoptie van cloud. In het verlengde daarvan het werken met as-a-service-modellen en het uitbesteden van grote delen van hun beheerwerk. Een voorbeeld hiervan is de gemeente Utrecht. Die heeft expliciet de visie geformuleerd: we doen het niet zelf, als we het ook uit de markt kunnen halen. Maar de implementatie van cloud-based networking is niet altijd een kwestie van gewoon de tool aanzetten. De complexiteit die we nu zien in netwerken in de publieke sector is lastig toekomstbestendig en kosteneffectief te beheren. Om cloud-based networking in te kunnen zetten en je infrastructuur de 21e eeuw binnen te brengen, heb je een strategie nodig om te standaardiseren en te consolideren. Oftewel: legacy opruimen. Alles wat niet compatible is met de nieuwe manier van cloud-based beheren moet vervangen worden.

Sneller en klantgerichter

Als je cloud-based networking implementeert en het beheer vervolgens uitbesteedt, heb je (20% tot 40%) minder mensen nodig  en houd je dus tijd en energie over voor andere belangrijke dingen. Die tijd heb je nodig, want de verwachtingen van gebruikers zijn veranderd de afgelopen jaren. Medewerkers, studenten, burgers, ondernemers: ze vragen zich allemaal af waarom zaken als paspoorten, vergunningen, inschrijvingen, planning, noem het maar op, niet eenvoudiger kunnen. Mobiel, bijvoorbeeld. Zonder bellen en zonder wachten. Beheer in de cloud geeft je de flexibiliteit om dit soort functies uit te rollen. Standaardiseren maakt je sneller en vermindert technische risico’s.

Cloud-based networking

Door een cloud-tool voor netwerkbeheer te gebruiken, zoals  Network-as-a-Service,  en alle infrastructuur en monitoring daarop aan te sluiten  bouw je voor jezelf een heel krachtig gereedschap.

  • Beheer in de cloud geeft je een single pane of glass dat je zicht geeft op de structuur, de gezondheid en de veiligheid van je hele netwerk.
  • Het zorgt voor besparing op de kosten van netwerkbeheer.
  • Netwerk hardware as-a-service (NaaS) bevrijd je van grote investeringen en gecompliceerd life-cycle management.

Maar de echte kracht zit hem in de combinatie van cloud-based-networking en NaaS, specifiek voor de publieke sector. Dit zorgt ervoor dat je je kostbare IT-mensen vrij kunt maken om te werken aan de projecten die je organisatie klantvriendelijker maken. De innovaties die belangrijk zijn voor burgers, ondernemers, studenten en je werknemers. De combinatie van cloud-based networking en NaaS geeft je namelijk een netwerk dat overzichtelijk en gestandaardiseerd is, waardoor het grootste deel van het beheerwerk te automatiseren is. De rest van het werk kun je vrij eenvoudig uitbesteden aan een IT-partner. Zo’n partner beheert netwerken voor veel andere organisaties en haalt enorme schaalvoordelen op het gebied van kosten, kennis en het binnenhalen van technisch talent. Zo beheer je je netwerk op een kosten- en kennisniveau dat je in je eentje nooit zult halen. En heb je dus wel de lusten van de cloud, maar niet de lasten.

Ontdek de voordelen van cloud-based networking

Netwerkbeheer zit vol uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat  je snel  nieuwe diensten en functies uit kunt rollen? Mogelijk met beperkte mankracht. Hoe grijp je snel in bij een hack of datalek?

Centraal beheer kan je hierbij helpen. In het huidige technologielandschap ligt een keuze voor beheer in de cloud voor de hand.