In de hedendaagse innovatieve maatschappij zoeken organisaties voortdurend naar manieren om hun teams en technologieën te integreren. Een oplossing die steeds populairder wordt, zijn de zogeheten Fusion teams. Maar wat zijn Fusion teams precies?

Traditioneel gezien werd de watervalmethode gehanteerd bij softwareontwikkeling. Dit houdt in dat de IT-afdeling software gefaseerd ontwikkeld zonder de stakeholders tussentijds te betrekken. Een van de grootste nadelen van deze ontwikkelmethode is de tijdsduur. De watervalmethode werd vaak gekenmerkt door langdurige ontwikkelingscycli met weinig tot geen flexibiliteit voor veranderingen. Daarnaast was er vaak een verschil tussen wat de IT-afdeling produceerde en wat de bedrijfsleiders of eindgebruikers daadwerkelijk nodig hadden.

In de huidige tijd, waar technologieën en behoeften in rap tempo veranderen, is er meer behoefte aan flexibele en collaboratieve aanpak van softwareontwikkeling. Dit is waar Fusion teams Teams in beeld komen. Letterlijk vertaald is dit ‘fusieteams’, maar wat zijn Fusion teams precies?

Wat zijn Fusion teams?

Fusion teams zijn multidisciplinaire teams die bestaan uit onder andere ontwikkelaars, gebruikers en bedrijfsleiders. Elk lid brengt zijn specifieke disciplines en expertise in om samen een product te bouwen dat zich richt op een gemeenschappelijk doel. Door de kennis van het team te combineren met de nieuwste technologie, kunnen Fusion teams producten en oplossingen sneller en efficiënter leveren. Dit maakt Fusion teams een essentiële schakel in een succesvolle digitale transformatie strategie.

Welke rollen zijn vertegenwoordigd in een Fusion team?

Zoals gezegd, is een Fusion team een multidisciplinair team, waarbij meerdere rollen worden vervuld: van ontwikkelaars tot eindgebruikers. Elk lid heeft een cruciale rol. Ontwikkelaars bouwen de applicaties, terwijl eindgebruikers kennis inbrengen over het gewenste product en de bijbehorende bedrijfsprocessen of klantbeleving. Enkele rollen die in een Fusion team vervuld worden zijn:

  • Eindgebruiker(s): Dit zijn medewerkers binnen een organisatie die met de applicatie gaan werken. Zij hebben een diepgaand inzicht in de bedrijfsprocessen en kunnen hun werkelijke behoeften aangeven. Hun rol is essentieel om een product te ontwikkelen dat naadloos aansluit bij de behoeften en verwachtingen van de gebruikers.
  • Citizen developer: Dit is iemand binnen jouw organisatie die actief betrokken is bij de (door)ontwikkeling van de gewenste applicatie. Deze ontwikkeling gebeurt vaak met behulp van low-code  technologie, in een fusion team specifiek het Microsoft Power Platform. Low-code biedt een visuele manier van softwareontwikkeling, waarbij er weinig code geschreven hoeft te worden. Hierdoor is deze rol ook geschikt voor mensen uit de business die weinig tot geen voorkennis van applicatieontwikkeling hebben. De citizen developer neemt na de oplevering van de applicatie deels het eigenaarschap van het project op zich, waardoor er continu een brug wordt geslagen tussen de eindgebruikers en de ontwikkelaar.
  • Professional developer: Dit zijn dedicated softwareontwikkelaars. Zij hebben kennis van applicatieontwikkeling en zorgen voor technische begeleiding en ondersteuning tijdens het ontwikkelproces. Zij zijn de experts en stimuleren het team om zo snel en efficiënt mogelijk tot het beste resultaat komen.
  • Architecten: De architecten die het grotere geheel zien en begrijpen.  Daarnaast kunnen zij waar nodig is de technische begeleiding bieden.
  • UX-ontwerpers: Om een soepele gebruikerservaring te ontwerp en realiseren.

De voordelen van Fusion teams

Een van de belangrijkste voordelen van Fusion teams is de actieve participatie van de medewerkers binnen jouw organisatie. Hierdoor ontstaat er een groter gevoel van eigenaarschap en betrokkenheid. Dit komt door gezamenlijke manier hoe applicaties ontwikkeld worden, die goed aansluiten op de daadwerkelijke wensen en behoeften. Bovendien kan de citizen developer de app continu aanpassen en verbeteren op basis van nieuwe wensen. Dit gevoel van betrokkenheid en het eigenaarschap is een cruciaal voordeel van een Fusion team.

Samengevat zijn Fusion teams een strategische zet naar een succesvolle digitale toekomst. Door de krachten van verschillende disciplines te bundelen en de kennis binnen jouw organisatie te ontwikkelen, creëer je een basis voor innovatie, groei, en duurzaam succes.