Het centraal beheren van fysieke netwerk-infrastructuur via cloudsoftware, cloud-based networking, is een belangrijk onderdeel van een cloud-first IT-strategie. Maar ook binnen andere benaderingen kan het grote voordelen hebben. In deze blog benoemen we 11 redenen om nu over te stappen naar netwerkbeheer in de cloud, hoe je IT-strategie er ook uitziet.

1. Stabiliteit en standaardisering

Standaardconfiguraties zorgen voor zero–touch provisioning. Hierbij hoeft de gebruiker of lokale medewerker, die het apparaat installeert,  slechts een geautomatiseerde procedure te starten. De installatie gebeurt volgens een vastgelegd script. Efficiënt en herhaalbaar.

2. Security envisibility

Is je beheer versnipperd over verschillende locaties? Dan is het vrijwel onmogelijk om deze data real-time te verzamelen. Waardoor je niet op ieder moment weet wat er aan je netwerk is gekoppeld.
Cloud-based networking helpt je met beheersing van je netwerk,  het zorgt ervoor dat je op ieder moment kunt zien welke devices er actief zijn op je netwerk en of al je verbindingen veilig zijn.  Dit helpt je voldoen aan de hoge eisen die gesteld worden aan netwerkveiligheid.
Een ander security voordeel is dat parameters bij cloud-based networking altijd consistent zijn. Dit komt omdat ze automatisch geconfigureerd worden. Hierdoor kan een beheerder tijden de configuratie niets vergeten, waardoor een mogelijk beveiligingslek kan ontstaan. Je weet altijd wat er waar openstaat en voor wie het toegankelijk is. De kans dat er iets wordt gekoppeld dat niet op je netwerk thuishoort wordt daarmee verkleind.

3. Beter data verzamelen

Het wordt makkelijk  om analyses te doen als  alle data op één plek staat. Of zelfs toekomstige ontwikkelingen te voorspellen met machine learning. Deze functionaliteit is in veel cloud-based netwerktooling al beschikbaar. Het verzamelen van de data gaat ook veel beter dan bij on-premises beheer. Doordat je vanuit jouw centrale locatie direct in alle systemen kunt kijken, verzamel je data zonder latency. Zo kun je reageren voordat risico’s bedreigingen worden.

4. Overzicht over datastromen en capaciteit

Een centrale beheertool geeft je overzicht over alle datastromen die over je connecties gaan. Zo kun je snel zien welke toepassingen de meeste belasting op je netwerk veroorzaken. Neem bijvoorbeeld bewakingscamera’s. Als die continu al hun beeldmateriaal versturen, gebruiken ze enorm veel bandbreedte. Je zou dan kunnen overwegen om ze zo in te stellen dat ze alleen beeld verzenden als er iets beweegt.

5. Continuïteit

Met cloud-based networking signaleer je snel als er iets niet goed werkt en kan het snel gerepareerd worden. Veranderingen worden strakker gepland en sneller doorgevoerd, waardoor continuïteit ook bij onderhoud en upgrades gegarandeerd is.

6. ‘Management by design’

In plaats van het handmatig toewijzen van rechten aan individuen en groepen, wijs je bij cloud-based networking rechten toe op basis van rollen en functies. Iedere gebruiker heeft dus automatisch de juiste rechten, zoals bepaald door jouw centrale beleid. Doordat er geen individuele configuraties en uitzonderingen meer zijn, worden je processen eenvoudiger.

7. Beter lifecyclemanagement

Je weet met centraal netwerkbeheer in de cloud altijd wat je hebt en hoe het in elkaar zit. Daardoor weet je beter welke upgrades er nodig zijn en hoe je ze het best kunt inplannen. Met standaardisering zijn lifecycles, en daarmee ook je investeringen, beter te voorspellen. Het bijhouden van een database met configuraties (CMDB – Configuration management database) is verleden tijd en licenties kun je automatisch laten verlengen.

8. Altijd de modernste beheeromgeving

Omdat een externe, specialistische partij je beheeromgeving ontwikkelt en host zijn veel zorgen bij het uitrollen van nieuwe functionaliteit verleden tijd. Je kunt simpelweg je voordeel doen met nieuwe functies, zodra ze landen in je toolset.

9. Alles koppelen met API’s

Cloud-based beheer laat je data uitwisselen met allerlei andere applicaties. Als het een API (application programming interface) heeft kun je het koppelen.

10. Minder heen en weer rennen

Dit is misschien wel het belangrijkste voordeel. Door je hele netwerk centraal te beheren kun je beter plannen en hoef je nooit meer op meerdere plaatsen tegelijk te zijn. Je bundelt alle operationele kennis op één plek, waardoor je sneller en flexibeler bent in het plannen en oppakken van beheertaken. Installatie op locatie hoeft niet meer gedaan te worden door dure IT-beheerders. Gebruikers of facilitaire medewerkers kunnen dat zelf, waarbij jouw mensen meekijken op afstand.

11. Sneller innoveren

Cloud-based networking maakt je sneller en flexibeler. Je hebt minder menskracht nodig om alles draaiende te houden. Dat is geen overbodige luxe, want de tijd en energie die je overhoudt heb je hard nodig om samen met je businessgebruikers te werken aan nieuwe, innovatieve projecten.

Voordelen voor IT én business

Een lange rij voordelen, die wat ons betreft duidelijk maakt dat de stap naar cloud-based networking een logisch en misschien wel noodzakelijke stap is. Het zijn niet alleen IT’ers die de vruchten plukken van deze verbeteringen. Het zijn juist de businessgebruikers die meer mogelijkheden krijgen. Omdat netwerkbeheer consistenter, sneller en meer kosteneffectief wordt en netwerken daardoor veiliger en overzichtelijker zijn. Nieuwe software, nieuwe businessmodellen en nieuwe locaties kunnen makkelijker, sneller, veiliger en zonder fouten uitgerold worden.

Ontdek de voordelen van cloud-based networking

Netwerkbeheer zit vol uitdagingen. Hoe zorg je ervoor dat  je snel  nieuwe diensten en functies uit kunt rollen? Mogelijk met beperkte mankracht. Hoe grijp je snel in bij een hack of datalek?

Centraal beheer kan je hierbij helpen. In het huidige technologielandschap ligt een keuze voor beheer in de cloud voor de hand.