Wat gebeurt er in je IT-landschap?  Is het verkeer dat wordt toegestaan door de preventieve securitymiddelen wel echt vertrouwd? In de markt zijn diverse oplossingen die ondersteuning bieden bij het verkrijgen van inzicht. De meldingen die uit de oplossingen voortkomen moeten bovendien nauwlettend in de gaten worden gehouden. In een Security Operations Center (SOC) monitort een toegewijd team van cyber security-specialisten wat er gebeurt op de endpoints (EDR), in het netwerk (NDR) en het bekijkt of er afwijkingen te zien in de log-informatie (SIEM).  

Van de gemonitorde omgeving verzamelen de experts informatie met betrekking tot security-incidenten. Deze informatie analyseren ze vervolgens op dreigingen, verdacht gedrag en risico’s. Indien nodig komt het SOC vervolgens met een passend mitigatie-advies en wordt de detectie uiteraard gerapporteerd. Is er daadwerkelijk sprake van een beveiligingsincident, dan kan dit team snel en adequaat reageren, en een onderzoek initiëren naar hoe dit heeft kunnen plaatsvinden.

Een eigen SOC is vaak enkel weggelegd voor organisaties met een grote IT-afdeling die over voldoende middelen beschikken. Ontbreekt het hieraan? Dan kiezen de meeste organisaties ervoor om de SOC-diensten uit te besteden, en hiermee in één klap externe skills en expertise in huis te halen. Axians biedt  jouw organisatie de mogelijkheden om eenvoudig in te stappen in een volwaardig SOC, met de Axians SOC dienstverlening.

  • Je groeit automatisch mee met onze nieuwe technologieën.
  • Jouw organisatie wordt beschermd door experts die ook zicht hebben op de technieken die cybercriminelen inzetten bij andere bedrijven.
  • Je gaat van het managen van incidenten en alarmen, naar tijd voor het ondersteunen van de business.

Altijd zicht op de securitystatus van je infrastructuur, apps en data

Wil je de schade bij een cyberaanval zo klein mogelijk houden of zelfs voorkomen, dan is inzicht een van de belangrijkste factoren, zo niet de belangrijkste. Zicht op je netwerk, op kwetsbaarheden en op gaten in de verdediging. In het SOC worden de meest geavanceerde technologieën gecombineerd om te komen tot volledige end-to-end visibility op het applicatie-, data- en serverlandschap. Op basis van maandelijkse rapportage wordt je op de hoogte gehouden van de securitystatus, welke activiteiten hebben plaatsgevonden en hoe daarop is gereageerd. Zo bespaar je tijd omdat je niet zelf de situatie hoeft te monitoren én houd je grip op de securitysituatie van je infrastructuur, apps en data.

Cyber Vodcast SOC: potentiële beveiligingsincidenten in beeld

In deze Axians Cyber Vodcast gaan Niels Everstijn (Business Unit Manager Security, Axians) en Jorie van Santvoort (SOC Team Lead, Axians) met elkaar in gesprek over de toegevoegde waarde van het Security Operations Center. Wat zijn de werkzaamheden van het SOC? Hoe haken we in op de ontwikkelingen in de markt: de verschuiving van ‘protect’ naar ‘detect en respond’? Wat is de rol van automation? Wat wordt de rol van het SOC in de toekomst? Je hoort het in deze vodcast.

Kiezen voor een SOC?

Van het identificeren waar de risico’s voor jouw organisatie liggen tot aan het monitoren van het verkeer in je IT-infrastructuur. Elke stap die je neemt, draagt bij aan een veilige organisatie. Welke wensen heeft jouw organisatie?