Neem contact op
Bel mij terug

Een migratie naar IBM Cognos Analytics, de praktijk

Datum: 12 juni 2017
Auteur: Bert van Oort, Senior Business Intelligence Consultant

Er is al veel geschreven, gezegd en gepresenteerd over de nieuwste IBM Cognos versie, beter bekend als IBM Cognos Analytics of IBM Cognos 11. Deze versie zou de concurrentie aan moeten gaan met bijvoorbeeld Power BI en Tableau. Maar lukt dit ook?

Uiteindelijk is de draagkracht van de gebruikers grotendeels doorslaggevend voor de acceptatie van een (nieuw) business intelligence platform. In deze blog deel ik graag onze praktijkervaring over het migratietraject van IBM Cognos 10 naar IBM Cognos Analytics. Welke uitdagingen kwamen wij tegen en wat zijn de eerste reacties van eindgebruikers? Een uniek kijkje in de keuken van één van de eerste IBM Cognos migratietrajecten in Nederland.

Na een zeer positieve indruk van de nieuwste IBM Cognos versie durfde een van onze vooruitstrevende klanten met een moderne business intelligence omgeving het aan: overstappen van IBM Cognos 10 naar IBM Cognos Analytics. Normaliter is het overstappen naar een nieuwe versie van IBM Cognos in een dag of twee klaar. Bij dit migratietraject liep het even iets anders. Tijdens de eerste ‘poging’ van de klant gaf 60% van de rapporten een error aan. Hoe was dit mogelijk?

Niet zomaar een ‘next-next-finish’ migratie

Het blijkt dat er bij deze migratie meer komt kijken dan alleen ‘next-next-finish’. De eerste melding die tevoorschijn kwam was dat MS SQL Server 2008 niet meer wordt ondersteund. Zodra MS SQL Server naar de 2012 versie was omgezet bleek de CQM (Compatible Query Mode) ook niet meer ondersteund te worden. In dit specifieke geval noemenswaardig, omdat in de voorgelegde case gebruik wordt gemaakt van Microsoft kubussen. Dit brengt ons meteen bij het pijnpunt van deze migratie. Veel rapporten stamden nog uit de tijd dat CQM de standaard was, maar de nieuwe query engine DQM (Dynamic Query Mode) ondersteunt veel van deze rapporten niet meer. Bottom line is dat de nieuwe query engine veel strenger is geworden en hierdoor moeten de rapporten nauwkeuriger worden opgezet.

Enthousiaste gebruikers

Zoals eerder benoemd ligt het succes voornamelijk bij de draagkracht van de gebruikers. Uiteraard maakte dat ons gelijk nieuwsgierig naar de reacties van deze gebruikers. Zelf hadden we geconstateerd dat 90% van de rapporten sneller waren geworden, sommigen met een factor 10(!). De reacties van de gebruikers op de nieuwe IBM Cognos versie waren overweldigend; mooi, snel, handig en makkelijk.

Uit elke migratie komen altijd een aantal punten naar boven drijven die belangrijk zijn om in toekomstige trajecten mee te nemen. Dit was ook zeker het geval bij deze migratie. Om een soepele overgang van IBM Cognos 10 naar IBM Cognos Analytics te waarborgen zijn een aantal zaken – voornamelijk in de voorbereiding – van belang. We hebben de belangrijkste op een rij gezet:

  1. In de voorbereiding is het essentieel om een goed onderzoek uit te voeren naar de compatibility van de software zoals het operating system en databases (SQL server, DB2, Oracle).
  2. Cognos Analytics gebruikt ook meer geheugen, voer daarom een analyse uit voor een eventuele verzwaring van de hardware.
  3. Gebruik de migratie om (indien nog niet van toepassing) ook over te schakelen naar DQM. Dit zorgt er namelijk voor dat rapporten een stuk sneller worden.
  4. Betrek de gebruikers in een vroeg stadium bij de migratie. Hierdoor raken ook zij snel gewend aan de nieuwe look-and-feel.

Wacht niet te lang

Ons advies is om niet te lang te wachten om de overstap te maken, omdat IBM Cognos Analytics een aantal interessante nieuwe functionaliteiten biedt waaronder geografische kaarten, Self-Service en visualisaties. Daarnaast komen er periodiek steeds meer functionaliteiten bij. Graag informeren wij u ook over het feit dat IBM Cognos 10 vanaf april 2018 uit support gaat.

Het belangrijkste wat we mee willen geven is dat zodra u de overstap maakt, het voor u helder moet zijn welke rapporten op CQM en kubussen gebouwd zijn en zet deze voor zover kan alvast over naar DQM. Nieuwe rapporten zouden direct volgens de DQM standaards moeten worden opgezet voor een soepele migratie. IBM heeft hier twee documenten over gepubliceerd die als belangrijk naslagwerk dienen; IBM Cognos Dynamic Query Redbooks en IBM Cognos 10 Dynamic Query Mode OLAP Migration Scenarios.