UWV staat voor Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen. UWV zorgt voor een deskundige en efficiënte uitvoering van de werknemersverzekeringen, zoals de WW, WIA, WAO, WAZ, Wazo en Ziektewet. Daarnaast biedt UWV arbeidsmarkt- en gegevensdiensten. Deze diensten worden uitgevoerd als zelfstandig bestuursorgaan in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. UWV hecht steeds meer belang aan de waarde van data. De informatievoorziening komt tot stand met behulp van SAP BusinessObjects.

Informatievoorziening voor controllers en bedrijfsbureaus

Sonja Hoogenhout is werkzaam bij UWV als Senior Functioneel Beheerder op de afdeling Datawarehouse. Zij is onder andere verantwoordelijk voor de informatievoorziening die met behulp van SAP BusinessObjects tot stand komt. “Wij zijn met circa 80 mensen actief op het gebied van business intelligence. Onze afdeling zit momenteel in een overgang van ICT naar de divisie Gegevensdiensten. Binnen UWV wordt steeds meer belang gehecht aan de waarde van data. Wij halen informatie uit alle bronsystemen, zorgen ervoor dat de data op de juiste manier in het Datawarehouse terecht komen en stellen de gegevens  vervolgens beschikbaar als informatie. Wij zijn de schakel tussen de techniek en de gebruiker.”

“Onze klanten zijn voornamelijk de controllers en medewerkers van de bedrijfsbureaus. Zij maken voor sturing- en verantwoordingsrapportages gebruik van onze diensten. Daarnaast wordt de door ons geleverde informatie op de werkvloer gebruikt om op te sturen. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van uitkeringen, welke categorieën, maar ook het aantal UWV-klanten dat gezien wordt door verzekeringsartsen. We dragen ook bij aan leveringen van Gegevensdiensten aan het Centraal Bureau voor de Statistiek, Gemeenten en de Belastingdienst. Voor UWV Klant en Service in Groningen maken we allerlei soorten informatie: door wie ze worden gebeld, wat voor soort vragen worden gesteld, hoe vaak de website wordt bezocht en dergelijke.”

Van mijn collega’s hoor ik wel eens dat SAP BusinessObjects nog steeds als beste tool wordt ervaren. Gebruikers kunnen in BO gemakkelijk zelf rapporten en analyses maken.”

Sonja Hoogenhout

Senior Functioneel Beheerder – UWV

Heel tevreden over SAP BusinessObjects

Bij UWV worden diverse BI tools gebruikt. In 2002 is gekozen voor het ‘best of breed concept’, er wordt gebruikt gemaakt van de beste functionaliteit van BI oplossingen van verschillende leveranciers. Dit bevalt goed en het zou ook te veel tijd en geld kosten om over te stappen naar slechts één BI tool. “We zijn heel tevreden over SAP BusinessObjects. Van mijn collega’s hoor ik wel eens dat SAP BusinessObjects nog steeds als beste tool wordt ervaren. Gebruikers kunnen in BO gemakkelijk zelf rapporten en analyses maken. En met Lumira is echte Self Service BI mogelijk” vertelt Sonja.

“We werken tegenwoordig op een ‘agile’ manier, waardoor we meer zicht hebben op de voorkant. Via onze Service Desk komen diverse aanvragen voor informatievoorziening binnen. Dat kan gaan om een dashboard of om een rapport in verschillende vormen. We gaan vervolgens in gesprek om de vraag achter de vraag te achterhalen en betrekken de business heel nauw bij het bouwen van het dashboard en/of de rapportage. Als Functioneel Beheer zien wij ook de trends en rode lijnen in het soort aanvragen, dat is heel interessant.”

Prettige samenwerking en korte lijnen met Axians

De UWV omgeving is groot en complex, de korte lijnen met en snelle reactie van Axians worden dan ook als zeer prettig ervaren. “Upgrades van de ene omgeving naar de andere kostten ons vaak heel veel tijd. Wij hadden geen toegang tot bepaalde servers, dat was erg lastig.” In samenwerking met Axians is ervoor gezorgd dat Sonja en haar team én de mensen van Axians kunnen meekijken op de servers. ”We hebben hele korte lijnen met de BI Service Desk van Axians. Ze helpen ons altijd snel en adequaat. De samenwerking bevalt ons heel goed. Het internet weet een heleboel, maar het is wel zo gemakkelijk om de BI Service Desk van Axians om hulp te vragen!” aldus Sonja. “Ook voor BI trainingen voor onze medewerkers werken we graag samen met Axians.”

UWV
UWV verzorgt de uitvoering van werknemersverzekeringen en biedt daarnaast arbeidsmarkt- en gegevensdiensten in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Sector
Overheid

Uitdagingen

  • IT omgeving van UWV is groot en complex
  • Data uit diverse bronsystemen halen
  • Data op de juiste manier in het DWH plaatsen
  • Vele gegevens als bruikbare informatie beschikbaar stelle
  • Diversiteit aan klanten met diverse informatiewensen

Gekozen oplossing

SAP BusinessObjects

Resultaten

  • Informatievoorziening op maat via dashboards, rapportages en analyses
  • Gebruikers kunnen ook gemakkelijk zelf rapporten en analyses maken
  • BI Service Desk van Axians biedt goede ondersteuning
  • Trainingen van Axians zorgen ervoor dat optimaal gebruik kan worden gemaakt van de tooling

Meer informatie?

Wil je meer informatie over hoe UWV gebruik maakt van SAP BusinessObjects voor de informatievoorziening? Of wil je meer weten over de ondersteuning door de BI ServiceDesk van Axians? Neem gerust contact met ons op via info.bi.nl@axians.com of tel. 088 – 597 55 00. We helpen je graag!