Nobian is Europees leider in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor industrieën, variërend van bouw en schoonmaak tot farmaceutische producten en waterbehandeling. Het hoofdkantoor is in Amersfoort gevestigd. De ruim 1.800 medewerkers zijn actief op productielocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken. Een betrouwbare en veilige IT-infrastructuur die al deze activiteiten ondersteunt, is zeer bedrijfskritisch. Om de beschikbaarheid van het netwerk te waarborgen, vertrouwt Nobian al jaren op de ICT-dienstverlening van Axians.

In de chemische industrie gelden strikte eisen rondom veiligheid en kwaliteit. “Ook onze klanten verwachten van ons dat onze processen altijd moeten doorgaan”, zegt Maurice Linnemans, Infrastructuur Service en Delivery Manager bij Nobian. “Als een schakel in het proces uitvalt, heeft dit direct gevolgen voor onze operatie en die van onze klanten. We stellen zeer hoge eisen aan de infrastructuur die onze processen ondersteunt. Downtime van onze netwerken is niet acceptabel. Daarom is alles redundant uitgevoerd en hebben we bijvoorbeeld reserveonderdelen op locatie beschikbaar. Ook monitoring en beheer krijgen veel aandacht. We willen potentiële problemen snel signaleren en oplossen om de beschikbaarheid te waarborgen.”

Continuïteit bewaken

Omdat Nobian een compact IT-team heeft, is in het verleden de strategische keuze gemaakt een belangrijk deel van de IT-activiteiten uit te besteden aan ervaren technologiepartners. “Axians was al ICT-dienstverlener voor het zusterbedrijf waaruit we verzelfstandigd zijn. Om de continuïteit van onze omgeving te bewaken, zijn de bestaande contracten overgenomen en is aanvullende dienstverlening afgesproken met Axians. Momenteel is Axians verantwoordelijk voor het beheer van ons complete netwerk. Ze monitoren het vaste en draadloze netwerk voor 12 locaties en doen het vulnerability management binnen onze security-aanpak.”

Als internationaal bedrijf is het prettig dat Axians ook actief is in verschillende landen. Wij kunnen hierdoor ook op locaties buiten Nederland efficiënt schakelen met Axians. Verder worden software upgrades automatisch uitgevoerd. Op die manier zijn we ervan verzekerd dat onze omgeving altijd up to date is.

Maurice Linnemans

Infrastructuur Service en Delivery Manager bij Nobian

Altijd up to date

Volgens afspraak monitort Axians de performance van het netwerk op afstand. Problemen of bijzonderheden worden snel gesignaleerd en zo snel mogelijk opgelost. “We hebben heldere afspraken voor verschillende scenario’s. Als er bijvoorbeeld een switch defect is, wordt direct een reserve switch geïnstalleerd of bestelt Axians een nieuwe en wordt waar nodig het supportcontract ingezet. De installatie gebeurt dan door het lokale team. Als internationaal bedrijf is het prettig dat Axians ook actief is in verschillende landen. Wij kunnen hierdoor ook op locaties buiten Nederland efficiënt schakelen met Axians. Verder worden software upgrades automatisch uitgevoerd. Op die manier zijn we ervan verzekerd dat onze omgeving altijd up to date is.”

Bekend met de infrastructuur

Axians ondersteunt Nobian ook bij projecten. Maurice Linnemans: “We hebben recent de switches op al onze locaties vernieuwd. Als preferred supplier is Axians hier vanaf het begin bij betrokken. Het is heel praktisch en efficiënt zo’n project te doen met een deskundige partner, die onze omgeving goed kent en bovendien het belang van ons netwerk goed kan inschatten. Onze solutions architect en projectleider gaan dan in gesprek voor advies en afstemming. Vervolgens regelt Axians alles vanuit hun portfolio met de verschillende leveranciers en verzorgt de pre-staging.” Een ander voorbeeld is het uitbreiden van het Wireless Local Area Network (WLAN) op een van onze locaties. Axians doet dan een site-survey om de optimale dekking van de access points te bepalen.

Security is een ander onderwerp dat voor Nobian cruciaal is. De infrastructuur moet optimaal beschermd zijn en ook hierbij speelt Axians een rol. “Zij verzorgen het vulnerability management en scannen alle assets in het netwerk 24/7. Dit varieert van poorten die openstaan tot het checken van patches en deze uitvoeren. Op basis van deze rapporten volgt dan overleg over de benodigde acties of maatregelen.”

Wij zijn qua omvang misschien geen grote organisatie, maar in de samenwerking met Axians blijkt dat zij de urgentie van de infrastructuur voor onze business goed begrijpen. Wat dat betreft is er een duidelijke klik. Beide organisaties vinden de menselijke factor in een zakelijke omgeving belangrijk.

Maurice Linnemans

Infrastructuur Service en Delivery Manager bij Nobian

De menselijke factor

Maurice Linnemans is zeer tevreden over de samenwerking met Axians. “Vanuit mijn rol ben ik verantwoordelijk voor het bewaken van alle afspraken met onze partners. De SLA en het governance-model zijn goed ingericht. Toch vind ik het belangrijker dat er sprake is van een echt partnership. Wij zijn qua omvang misschien geen grote organisatie, maar in de samenwerking met Axians blijkt dat zij de urgentie van de infrastructuur voor onze business goed begrijpen. Wat dat betreft is er een duidelijke klik. Beide organisaties vinden de menselijke factor in een zakelijke omgeving belangrijk.”

Deskundige sparringpartner

De dienstverlening van Axians gaat verder dan het onderliggende contract. Bij vragen of problemen communiceren we met korte lijnen en als het nodig is onderneemt Axians direct actie. “Ze voelen goed aan of iets belangrijk is en handelen daarnaar. Verder hebben we naast wekelijks operationeel overleg ook bijeenkomsten waarin Axians ons bijpraat over ontwikkelingen vanuit Axians en/of in de markt, en nieuwe functionaliteit van leveranciers. Als sparringpartner zijn de mensen van Axians heel goed in staat deze ontwikkelingen te vertalen naar onze situatie. Wij kunnen in de dagelijkse operatie en voor de invulling van toekomstige projecten altijd rekenen op deskundig advies en doelgerichte ondersteuning van Axians.”

Nobian vertrouwt voor een stabiel en veilig netwerk op de kennis en ervaring van sparringpartner Axians

Nobian is Europees leider in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor industrieën, variërend van bouw en schoonmaak tot farmaceutische producten en waterbehandeling. Een betrouwbare en veilige IT-infrastructuur die al deze activiteiten ondersteunt, is zeer bedrijfskritisch. Om de beschikbaarheid van het netwerk te waarborgen, vertrouwt Nobian al jaren op de ICT-dienstverlening van Axians.