Besluiten nemen op basis van de beschikbare informatie in plaats van het onderbuikgevoel, dat is makkelijk gezegd dan gedaan. Cognos Analytics is de BI-oplossing van IBM die je helpt bij het eenvoudig samenvoegen, analyseren, exploreren en presenteren van jouw data. Op een intuïtieve manier wordt jouw data gevisualiseerd, waarna verschillende analyses gedaan worden.

Visualiseer, analyseer en deel de gekregen inzichten met de betrokkenen binnen de organisatie op een veilige wijze. Naast dat Cognos Analytics helpt bij het visualiseren van de resultaten uit het verleden, voorspelt het óók wat er morgen zal gebeuren.

De voordelen van Cognos Analytics

  • Een geïntegreerd alles-in-één BI-portal, ook beschikbaar voor de smartphone/tablet
  • Gebruiksvriendelijk in het analyseren en visualiseren van data
  • Data is op strategisch, tactisch en operationeel niveau beschikbaar
  • Laagdrempelige self service mogelijkheden voor gebruikers
  • Cognos AI Assistent voor gebruiksgemak
  • Te gebruiken on premise en in de cloud
  • Centraal (eigen) beheer en voldoet aan alle security-eisen
  • Data Science integratie
  • Gecertificeerd support vanuit Axians
Cognos Analytics

Resultaten eenvoudig visualiseren in het dashboard

Data eenvoudig visueel presenteren doe je met de Dashboard module van Cognos Analytics. Door middel van ‘drag & drop’ van de gekozen velden stelt Cognos jouw visualisaties samen in het dashboard. Deze kun je aanpassen naar de informatiebehoeften en huisstijl van de organisatie. Deel snel de belangrijkste resultaten middels het dashboard met de gebruikers. Ook zij kunnen hun eigen informatie uit het dashboard filteren en visueel aanpassen. De visualisatie van de forecasting biedt een vooruitblik naar de toekomst op basis van resultaten uit het verleden en trends. Hierdoor kun je snel anticiperen op ontwikkelingen, met slechts één druk op de knop.

Cognos Analytics_dashboard

Maandelijks rapporteren op de belangrijkste sturingsinformatie

Ingewikkelde en tijdrovende (maand)rapportages in excel zijn verleden tijd. In de rapportmodule van Cognos Analytics bouw je slechts één keer een geavanceerd dashboard en de benodigde rapportages. Deze worden frequent en automatisch geupdate, waardoor je de excelrapportages volledig kunt vervangen. Handig voor als je elke maand hetzelfde moet rapporteren. De rapportmodule maakt het ook mogelijk om dieper in de behaalde resultaten te duiken voor analyse-doeleinden. Door in te zoomen op beschikbare data over bijv. verkoopaantallen, productgroepen etc. krijg je meer grip op het resultaat.

Watson Analytics

Grip op resultaat met data-exploratie

Om meer grip te krijgen op je resultaat en deze te kunnen verbeteren, is het van belang om de juiste inzichten te hebben in jouw data. De data-exploratiemodule van Cognos Analytics helpt je bij het verkennen van de data. Door de data te onderzoeken en oorzaken te vinden, ontdek je welke factoren van invloed zijn. Met behulp van verschillende analyses kun je hypotheses toetsen en voorspellende modellen genereren. Aan de hand van feiten wordt met deze module aangetoond wat de knoppen zijn waaraan je kunt draaien om de resultaten te verbeteren. De uitkomsten worden gevisualiseerd – en/of uitgewerkt in tekst met uitleg – en zijn herbruikbaar in het dashboard en de rapportages. De data-exploratiemodule biedt een eerste stap naar Data Science, zonder dat hiervoor ingewikkeld programmeerwerk nodig is. Het vormt de basis om verder aan de slag te gaan met Data Science in Cognos Notebooks en/of Watson Studio

Cognos Analytics Datamodule

Combineren en verrijken van bronnen in de datamodule

Eigen data, externe data, databases, aanvullende excelbestanden…data is overal. De datamodule van Cognos Analytics vormt het framework waarbinnen je databronnen op een makkelijke en eenvoudige manier kunt combineren en verrijken. Bereid je data voor op één centrale plek en definieer de berekeningen en definities in de datamodule, zodat alle rapportages, dashboards, exploraties en notebooks gebruik maken van dezelfde basis. Hiermee borg je één versie van de waarheid bij de interpretatie van data door de verschillende gebruikers en op de verschillende niveaus..

Cognos Analytics Notebooks: integratie met Data Science

Vaak werken Data Scientisten in een eigen omgeving welke niet geïntegreerd is met het Business Intelligence-systeem. Maar hoe mooi zou het zijn als dit vanuit één omgeving zou kunnen? Hierdoor wordt er gebruik gemaakt van beheerste en gecentraliseerde data uit de datamodule – ook wel ‘single version of the truth’ genoemd – BI-gebruikers én Data Scientists. Met Cognos Analytics Notebooks integreer je de geavanceerde voorspellende analyses vanuit Data Science met Cognos Analytics.

Cognos Analytics Trainingen

IBM Cognos is dé Business Analytics tool van IBM. Wij bieden een breed pakket aan IBM Cognos trainingen aan, zowel voor de beginnende als meer gevorderde gebruiker van IBM Cognos. Hierbij richten de trainingen zich op specifieke aspecten binnen IBM Cognos. Van het maken van rapportages en dashboards tot aan het complete beheer van IBM Cognos. Onze ervaren trainers geven de trainingen met hun praktijkervaring en pakkende cases daarnaast een extra dimensie.

Contact_met_klant

Hoe kunnen wij je helpen?

Wil je meer informatie over IBM Cognos Analytics of een vrijblijvende demo? Vul onderstaand formulier in voor contact met één van onze IBM Cognos specialisten.