Axians gaat voor de Landstede Groep een nieuwe netwerkinfrastructuur aanleggen op basis van Network as a Service (NaaS). Dit zorgt voor flinke kostenbesparingen.

De Landstede Groep gaat een nieuwe netwerkinfrastructuur aanleggen en heeft besloten dit de komende zeven jaar volledig uit te besteden aan Axians. Dankzij Network as a Service (NaaS) als toekomstbestendige oplossing verwacht de onderwijsinstelling aanzienlijke kostenbesparingen te realiseren en meer tijd vrij te kunnen maken voor innovatie in het onderwijs.

Landstede behoort met zo’n 25.000 leerlingen en 3.000 medewerkers, tot de een van de grootste onderwijsinstellingen van ons land. De groep biedt zowel voortgezet onderwijs als middelbaar beroepsonderwijs op 44 locaties in onder andere Dronten, Zwolle, Kampen en Harderwijk.

Snel internet voor ruim 30.000 gebruikers heeft impact op het netwerk

Landstede had te maken met een verouderd, complex en soms instabiel netwerk. Bovendien vervalt de support van veel onderdelen in de aankomende periode. Toch willen dagelijks circa 30.000 gebruikers over snel internet kunnen beschikken en aanverwante diensten. Aan het netwerk worden daarom zware eisen gesteld. In de ‘classroom of the future’ wordt bijvoorbeeld steeds meer gebruik gemaakt van virtual reality. Studenten kunnen op die manier realistische scenario’s trainen voor branches zoals beveiliging, zorg, techniek en bouw. In de toekomst zal dit nog verder uitgebreid en ontwikkeld worden.

Jacco Heikoop is hoofd ICT en informatiemanagement a.i. van Landstede Groep. Hij vertelt dat zijn werkgever meer wensen heeft dan alleen een nieuw, excellent netwerk. “We willen tegelijkertijd kosten besparen en innovatief zijn. Maar de allerbelangrijkste eis is dat het netwerk het altijd moet doen.”

Monitoren van netwerk kost veel geld en tijd

De scholengroep overwoog alle apparatuur zelf aan te schaffen, maar zet toch de stap naar Network as a Service.

”We realiseerden ons dat we achter de schermen veel tijd en geld kwijt zijn aan het in de gaten houden van het netwerk, het doorvoeren van updates en het garanderen van veiligheid en stabiliteit. Alleen al het beheren van honderden switches, dat wilden we niet meer.”

Jacco Heikoop

Hoofd ICT en informatiemanagement a.i. bij Landstede Groep

Netwerk uitbesteden zit in de lift

De onderwijsinstelling staat hier niet alleen in. Steeds meer organisaties kiezen voor uitbesteden. Uit een survey van IDC blijkt dat in 2018 al 71 procent van de netwerken in West-Europa werd gemanaged door een externe partij. Verder leert onderzoek van Computer Profile dat het onderwijs koploper is in gebruik van cloudoplossingen, zoals online leeromgevingen.

“Door de keuze voor NaaS hebben we ook geen omkijken meer naar Lifecycle Management. Onze kosten zijn voorspelbaar, we betalen naar gebruik en weten straks precies welk bedrag we nodig hebben als we willen verlengen” aldus Heikoop.

Netwerk as a Service is een veilige oplossing

Een ander voordeel is dat Landstede Groep er zeker van kan zijn dat de beveiliging op orde is. Dat is erg belangrijk voor de groep, zegt Heikoop.

“We moeten voldoen aan de strenge regels van de AVG. De accountant controleert ons daarop. Maar nu dit is ondergebracht bij Axians met specialisten op dit gebied, hoef ik me daar geen zorgen meer over te maken. We hoeven geen verantwoordelijke voor security aan te nemen of er een specialist voor op te leiden.”

Jacco Heikoop

Hoofd ICT en informatiemanagement a.i. bij Landstede Groep

IT-IM afdeling krijgt meer een regierol

De overgang naar NaaS maakt ook dat voortaan minder IT’ers nodig zijn. Hoewel kostenbesparing zeker meespeelt, levert dit Landstede Groep ook andere voordelen op. “Ik wist dat een aantal van onze IT-medewerkers met pensioen gaat of aan een andere uitdaging toe is. We hoeven nu niet op zoek naar vervangers”, legt Heikoop uit. “Die zijn moeilijk te vinden.”

Ontslagen zijn niet aan de orde. De betrokken medewerkers worden nu ingezet in andere rollen, bijvoorbeeld als IT-docent. “Daar ontstaat dus ook een win-winsituatie, want dat zijn lastig te vervullen vacatures. Degenen die IT’er blijven, krijgen meer een regierol. Ze gaan minder brandjes blussen en dat gaan leerlingen en docenten merken. Doordat onze IT’ers zich voortaan meer kunnen richten op het toevoegen van kwaliteit komt er een kennisplatform waaraan docenten, IT’ers en leveranciers deelnemen. Dat moet resulteren in een innovatiekalender voor het komend jaar.”

IT’ers vaker zichtbaar aanwezig in het klaslokaal

De IT-afdeling zal ook meer zichtbaar in de klas aanwezig zijn. IT-medewerkers krijgen meer tijd voor innovatie, samen met de docent. Dat moet onder meer leiden tot optimaal gebruik van apps als Class Notebook en Microsoft Teams. Ook bijdragen aan verlaging van administratieve lasten en werkdruk met slimme oplossingen behoort tot de doelen. In het mbo bijvoorbeeld, ervaart driekwart van de docenten hoge werkdruk. Volgens het Regieorgaan Onderwijsonderzoek is in andere sectoren al gebleken dat dit een belangrijke oorzaak is van stress- en burn-outverschijnselen. Dit effect werkt negatief door in leerprestaties.

Landstede Groep met nieuw netwerk klaar voor de toekomst

Landstede verwacht dat NAAS rond de zomervakantie volledig draait. De groep is dan klaar voor de toekomst. “Technisch zijn we voorbereid op de komst van zaken als WiFi6- en AX-technologie. Door te kiezen voor Cisco Meraki maken we daarin een betrouwbare keuze voor onze leerlingen. Zij worden tegenwoordig met de muis geboren. De tijd komt eraan dat leerlingen op afstand lessen gaan volgen of deze op een ander tijdstip terugkijken. Op dat soort trends moet je kunnen inspelen. Groei je niet mee met dit soort ontwikkelingen, dan leg je het af tegen scholen die dit wel doen. Strategisch nadenken over de toekomst en rol van IT-IM in het onderwijs is dus van cruciaal belang.”

De keus voor Axians is volgens Heikoop vooral ingegeven door het goede track record van Axians in het onderwijs. “Axians is een grote speler die bewezen heeft dit soort omvangrijke klussen aan te kunnen. Ze zijn geen dozenschuiver die alleen de techniek levert. Axians is een echte kennispartner die meedenkt. Dat is wat je zoekt bij een belangrijke beslissing als deze, goed advies en een partij waar je op terug kunt vallen.”

“Axians is al meer dan 20 jaar actief in het onderwijs. Door inzet van onze kennis en expertise leveren wij samen met onze technologie partner Cisco Meraki graag een positieve bijdrage aan goed onderwijs in Nederland. Wij zijn er bijzonder trots op dat Landstede heeft gekozen voor een langdurige samenwerking en voor Network as a Service van Axians.”

Tom Greeve

Deputy Managing Director bij Axians