Zaltbommel, 25-04-2023 – Op dinsdag 25 april jl. hebben Axians en Open Circle Solutions (OCS) hun handtekeningen gezet onder de strategische partnerovereenkomst omtrent het Datastation as a Service voor het Programma KIK-V. Hiermee bundelen de twee partijen hun krachten om een bijdrage te leveren aan de standaardisering van data uitwisseling binnen de verpleeghuiszorg en zorgkantoren. Met de intrede van Axians als 4e DaaS leverancier in het programma wordt zo de missie van het Zorginstituut Nederland kracht bijgezet.

Axians en OCS gaan een overeenkomst aan met een looptijd van 7 jaar, met als doel continuïteit te bieden voor zorgaanbieders die aan de slag gaan met KIK-V. De slagkracht van Axians in combinatie met de technologie van OCS heeft als gevolg dat de uitrol kan worden versneld en de waarde spoedig in de praktijk kenbaar wordt. Als aangesloten IT-partner bij het Programma KIK-V, helpt Axians met de implementatie van een datastation welke dient te zorgen voor de geautomatiseerde afstemming en uitwisseling van de benodigde gegevens tussen zorgaanbieders en afnemers.

Waarom KIK-V?

Als zorginstelling ben je veel tijd kwijt met het aanleveren van de juiste gegevens aan andere partijen in de zorgketen. Precies om die reden is het Programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg (KIK-V) ontwikkeld, waarmee de uitwisseling van data gestandaardiseerd wordt. Dit maakt de uitwisseling van data eenvoudiger en efficiënter, waardoor je veel onnodige tijd en energie bespaart!

Wanneer je als verpleeghuis aan de slag wil met KIK-V, dient gewerkt te worden met een zogenaamde afsprakenset. Die zorgt voor de juiste afstemming en soepele verwerking van gegevens. De afspraken gaan  onder andere over definities, momenten van uitwisseling, informatieveiligheid en de te gebruiken techniek. Ook wordt vastgelegd hoe het gebruik van gegevens (wie en hoe) en de terugkoppeling verloopt. Dit geldt tevens voor de manier waarop afspraken tot stand komen en de besluitvorming. Dat is waar Axians als DaaS-leverancier een rol speelt.

KIK-V is geen doel op zich, maar kan een bijdrage leveren aan meer tijd voor zorg.

André Hendriks

Director Healthcare bij Axians

Zo werkt het DaaS

Met het datastation van Axians zijn er ongeacht jouw bronsysteem minimale aanpassingen noodzakelijk in jouw IT-omgeving. Met als doel het ontlasten van taken waar de zorg niet belast hoeft te worden, combineert DaaS het beste van de cloud met uitstekende service en monitoring om 24/7 beschikbaarheid te garanderen. In het online dasboard toont het datastation op basis van de afsprakenset de opgevraagde resultaten overzichtelijk op het scherm, waarna automatisch de juiste data gekoppeld wordt. Zo hoef je enkel controle uit te voeren en eventuele toelichting of aanvullingen toe te voegen. Daarna is het met één klik op de verzendknop gemakkelijk te versturen. Deze geautomatiseerde manier van data uitwisseling heeft veel voordelen, namelijk:

  • Je hoeft niet steeds dezelfde informatie uit te wisselen;
  • Continu inzicht in door wie en wanneer gebruik wordt gemaakt van gegevens en op welke manier;
  • Lagere administratieve lasten;
  • Minder foutgevoelig door éénmalige correcte invoering;
  • Jouw data blijft in eigen beheer met de hoogste security.

Benieuwd wat KIK-V voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Over OCS: Open Circle Solutions gelooft dat maatwerk een voorsprong geeft. Zij bouwen een applicatie die maximaal gebruikt wordt en bijdraagt aan jouw bedrijfsresultaat. Dit doen zij allemaal op basis van Open Source software, waardoor je nooit vastzit aan één systeem.

Over Axians: Axians is een veelzijdig specialist in digitale transformatie en biedt met haar healthcare initiatief diensten, oplossingen en expertise voor organisaties in de zorg. Met als doel om meer tijd voor zorg te creëren, bundelen zij de krachten van verschillende expertises in één integrale zorgaanpak die waarde toevoegt aan de zorg sector.