Waarom KIK-V?

Als zorginstelling ben je veel tijd kwijt met het aanleveren van de juiste gegevens aan andere partijen in de zorgketen. Precies om die reden is het Programma Keteninformatie Kwaliteit Verpleeghuiszorg (KIK-V) ontwikkeld, waarmee de uitwisseling van data gestandaardiseerd wordt. Dit maakt de uitwisseling van data eenvoudiger en efficiënter, waardoor je veel onnodige tijd en energie bespaart! Dat heeft de volgende voordelen:

 • Je hoeft niet steeds dezelfde informatie aan te leveren;
 • Continu inzicht in door wie en wanneer gebruikt wordt gemaakt van gegevens en op welke manier;
 • Een verlaging van de administratieve lasten;
 • Minder foutgevoelig door éénmalige correcte invoering.

Wanneer je als verpleeghuis aan de slag wil met KIK-V, dient gewerkt te worden met een zogenaamde afsprakenset. Die zorgt voor de juiste afstemming en soepele verwerking van gegevens. De afspraken gaan  onder andere over definities, momenten van uitwisseling, informatieveiligheid en de te gebruiken techniek. Ook wordt vastgelegd hoe het gebruik van gegevens (wie en hoe) en de terugkoppeling verloopt. Dit geldt tevens voor de manier waarop afspraken tot stand komen en de besluitvorming.

Wat is KIK-V en hoe werkt het?

De afsprakenset werkt met de iStandaarden: landelijk vastgelegde informatiestandaarden in de zorg en ondersteuning.

De video hiernaast legt op een eenvoudige manier uit hoe dit in zijn werk gaat.

Automatisch data uitwisseling voor KIK-V met een datastation

Als aangesloten IT-partner bij het Programma KIK-V, helpt Axians met de implementatie hiervan. Eén van de belangrijkste onderdelen hierbij is de installatie van een datastation. Deze module zorgt voor de geautomatiseerde afstemming en uitwisseling van de benodigde gegevens.

Aan de slag met DaaS: jouw Datastation as a Service

Met het datastation van Axians zijn er minimale aanpassingen noodzakelijk in jouw IT-omgeving. Het draait in de cloud en is daardoor altijd up-to-date, met uitstekende service en monitoring om 24/7 beschikbaarheid te garanderen. Zo heb jij een uitstekende basis die jou faciliteit in het werken met KIK-V.

 • Eenvoudige implementatie

  KIK-V kent vele voordelen, maar vraagt ook aanpassingen in de organisatie. Zo kan het zijn dat software moet worden aangepast of dat processen en werkwijzen veranderen. Axians adviseert en ondersteunt je bij deze transitie. We denken mee over de proces innovatie en installeren een datastation dat als brug werkt tussen de bronsystemen binnen jouw organisatie en de ketenpartijen die werken met KIK-V.

  Allemaal zonder complexe implementatietrajecten of kostbaar maatwerk. De oplossing is namelijk cloud-gebaseerd en wordt aangeboden als een As a Service dienst, waarmee je altijd van de beste ondersteuning en laatste innovaties gegarandeerd bent. Zo kun jij je richten op zaken die echt belangrijk zijn.

 • Innovatie zonder zorgen

  Het datastation maakt werken met KIK-V heel eenvoudig. Het zorgt voor volledig geautomatiseerde informatie-uitwisseling met behulp van een uitwisselprofiel. Zo worden de data uit bronsystemen voor onder andere HR, financiën en kwaliteit automatisch geconverteerd en ontsloten voor de ketenpartijen. De profielen zorgen ervoor dat de ontvanger de gegevens automatisch kan inlezen, zonder extra handelingen.

  De profielen worden voortdurend bijgewerkt voor een optimale uitwisseling. Dit zorgt voor maximale ontzorging, waarbij je erop kunt vertrouwen dat het proces vanzelf en probleemloos verloopt. Ook heb je 100% eigen regie over het datastation, de gegevens die erin zijn opgeslagen en wie er toegang heeft. Geen lock-ins of kleine lettertjes.

 • Cloud-based oplossing

  Het zelf bouwen en beheren van een datastation vraagt veel ICT-expertise en onderhoud. Ook vergt het een grote ingreep in het huidige IT-landschap binnen jouw organisatie. Om de implementatie zo min mogelijk ingrijpend en ingewikkeld te houden, is het datastation van Axians beschikbaar als een cloudoplossing in de vorm van DaaS: Datastation as a Service.

  Dit is een managed cloud service op abonnementsbasis. Met de 24/7 monitoring en beschikbaarheid heb je er als zorginstelling geen omkijken naar. Ook is het datastation gemakkelijk schaalbaar en uit te breiden naar meer partijen in de keten, ongeacht de systemen van de partij die aangesloten dient te worden.

 • Online dashboard

  Het datastation werkt in de praktijk als een online dashboard, welke je eenvoudig via een link in je browser opent. Op het moment dat er een vraag van een externe partij binnenkomt, toont het datastation op basis van de Afsprakenset de opgevraagde resultaten overzichtelijk op het scherm. Hier wordt automatisch de juiste data aan gekoppeld.

  Jouw medewerker hoeft enkel de controle uit te voeren en eventuele toelichting of aanvullingen toe te voegen. Daarna is het met één klik op de verzendknop gemakkelijk te versturen. Zo bespaar je veel tijd en voorkom je foutieve gegevens.

jessicaandrehealthcare_Telecom_Infrastructures

Axians als 4e DaaS leverancier voor KIK-V aangesloten

Het is tijd om de slagkracht verder te versterken

Ongeacht van de bronsysteemleverancier een DaaS-oplossing kunnen bieden: dat is het doel van Axians als betrokkene bij het KIK-V programma. André Hendriks, Director Healthcare bij Axians, maakte recentelijk bekend op de KIK-V website dat Axians als 4e DaaS leverancier zal aansluiten bij het KIK-V programma. André: “Ik wil me ervoor inzetten dat we zorgmedewerkers ontlasten van taken waar ze niet mee belast hoeven te worden. Zeker nu het programma goed op stoom komt, wordt het interessant om krachten te bundelen.” Lees het volledige interview op de KIK-V website.

Meer weten over KIK-V en DaaS?

Wil je aan de slag met KIK-V en sparren over hoe de implementatie in zijn werk gaat? Of ben je geïnteresseerd in een demo van het datastation van Axians? Neem dan contact met ons op via onderstaande gegevens of vul onderstaand formulier in! Wij helpen je graag verder.

E: info.nl@axians.com
T: +31 88 988 90 00