Jaren geleden begon ik als supply chain manager bij een B2B productie- en handelsbedrijf, waar op dat moment slechts 20% van de orders volgens afspraak werd uitgeleverd. De oorzaak bleek de productieplanning. Bij elke geplaatste order werd namelijk – onafhankelijk van de grootte en complexiteit – een levertermijn van zes weken toegezegd. Nadat we de levertermijn gingen afstemmen op de orderdetails én de lopende orders, steeg de leverbetrouwbaarheid binnen twee jaar gelukkig naar 75%. Die felbegeerde 100% blijft echter uitdagend. Gelukkig is er software om je productieplanning zo goed mogelijk te ondersteunen. In dit blog ga ik in op de mogelijkheden voor Exact software!

Het effect van onvoorziene omstandigheden op je productieplanning

Storingen in machines, ziekmeldingen van medewerkers, leveringsproblemen bij leveranciers of goederen die niet door de kwaliteitscontrole komen. Vier vormen van onvoorziene omstandigheden waarmee productie- en handelsbedrijven nu eenmaal te maken krijgen, die een grote invloed op de productieplanning hebben.

Daarbij komen nog de wijzigingen van klanten in reeds lopende orders voor andere aantallen, andere producten of een snellere levertermijn. Klantgericht als je bent, zul je je best doen hieraan te voldoen. Vooral als de vraag afkomstig is van een grote klant. Die wil je niet kwijt. Maar.. tegen welke prijs?

Omvangrijke productieomgeving, complexe productieplanning

De complexiteit van de productieplanning kan vooral extreme vormen aannemen als er sprake is van;

  • Veel productieorders met veel bewerkingen
  • Een groot aantal productiemachines met verschillende capaciteiten
  • Veel productiemedewerkers met hun eigen kwaliteiten

Niet voor niets werken veel productiebedrijven – met name de grotere, zoals autofabrikanten – met een zogenaamde ‘frozen period’. Dit is de korte termijn periode waarin er niets meer aan de productieplanning veranderd kan en mag worden. De periode daarna wordt ‘slushy’ genoemd, waarin beperkte wijzigingen mogelijk zijn. Daarna komt de ‘flexibele periode’, waarin bijna alles nog mogelijk is. Goede software ondersteuning is hoe dan ook onontbeerlijk.

Exact en jouw productieplanning

Steeds meer productiebedrijven gebruiken de productiemodules van Exact Globe. Dit is een ERP systeem voor al je processen. Met Exact Globe heb je een geïntegreerde oplossing voor de financiële administratie, orderverwerking, logistiek, WMS en Productie. Voor een eenvoudige productieplanning is de Visual Scheduler van Exact mogelijk toereikend. Neemt de complexiteit toe, dan zijn er externe oplossingen nodig, die integreren met Exact Globe. In dat geval is vPlan de eerste optie. De nog complexere productieplanningen kunnen worden ondersteund door integratie met advanced planning systemen zoals Opcenter APS (voorheen Preactor) en Limis. Ik licht deze veelgebruikte opties toe.

Integratie met vPlan

vPlan is een regulier planningspakket dat voor de meeste van onze klanten een passende oplossing is. Een succesvol voorbeeld is groenvoorzieningsbedrijf Vertisol, dat bedrijven, particulieren en overheidsinstanties bedient met renovatietrajecten, onderhoudsprojecten en groenbeheer. Vertisol gebruikt vPlan voor het plannen van klantorders, waarbij rekening wordt gehouden met de beschikbaarheid van hun medewerkers, machines en gereedschap. De beschikbaarheid van medewerkers en machines is in Exact Synergy vastgelegd – alsmede de affiniteit van de medewerkers met bepaalde werkzaamheden. Door de integratie van Exact met vPlan, is Vertisol verzekerd van een solide planning.

Materiaalplanning

vPlan gaat uit van een materiaalplanning. In het geval van Vertisol, betekent dit dat in Exact Globe de stuklijsten zijn vastgelegd met daarin de bewerkingen die op de verschillende machines plaatsvinden. Daarbij worden de bewerkingstijden vastgelegd met de bijbehorende doorlooptijd. Klantorders leiden tot productieorders met de stuklijst als basis. Vanaf de toegezegde leverdatum aan de klant, berekent Exact wanneer elke bewerking moet starten. Deze informatie wordt ingelezen in vPlan samen met de beschikbaarheid van medewerkers en machines.

In vPlan ziet de planner welke medewerkers en machines overbezet of juist onderbezet zijn. Ideaal aan vPlan is dat de planner in geval van capaciteitsissues middels drag ’n drop orders van (volgeplande) machine A naar machine B kan verplaatsen.

Standaard koppeling tussen vPlan en Exact dankzij koppeling van Axians eigen ActDigital

Waar er voorheen een koppeling op maat werd gemaakt tussen vPlan en Exact, maakt Axians tegenwoordig gebruik van een standaard koppeling tussen de applicaties met behulp van onze eigen ActDigital. De koppeling zorgt ervoor dat de productieorders vanuit Exact Globe enerzijds en de beschikbaarheid van de medewerkers, machines en middelen vanuit Exact Synergy of Exact Globe anderzijds naar vPlan gaan. Eventuele planningswijzigingen in vPlan worden dan ook automatisch teruggeschreven naar Exact.

Integratie met Advanced Planning systemen

Naast vPlan zijn er Advanced Planning systemen beschikbaar, die op basis van productieorders, afgesproken leverdata met klanten en beschikbaarheid van mensen en middelen zelf met een voorstel komen voor de planning. Voorbeelden hiervan zijn Opcenter Advanced Planning and Scheduling (APS) (voorheen Preactor) en Limis. Deze applicaties worden met name gebruikt door de grotere productiebedrijven die te maken hebben met grote aantallen machines, orders en medewerkers. Daarbij kan het optimaal plannen van hele dure machines een belangrijke overweging zijn.

Materiaal- én capaciteitsplanning

Advanced planning systemen houden rekening met de beperkingen van zowel materiaal- als capaciteit. Uitgaande van de leverdatum en benodigde tijd voor de handelingen, berekent Preactor bijvoorbeeld ook of er voldoende capaciteit beschikbaar is qua medewerkers en machines. Als er onvoldoende capaciteit is – een machine moet 200 onderdelen per dag produceren om de deadline te behalen, terwijl de capaciteit maar 100 is – gaat de software schuiven met de orders om tot een zo ideaal mogelijke planning te komen.

Welke oplossing voor productieplanning is het meest passend?

Elke investering moet zichzelf na verloop van tijd terugverdienen. Advanced planning systemen kunnen veel, maar vragen ook om een serieuze investering. Ons advies is om te beginnen met een vooronderzoek om na te gaan welke software een goede oplossing biedt voor deze specifieke situatie. Om de planningssoftware goed te laten werken, is een feilloze integratie nodig met het ERP systeem zoals Exact Globe en Exact Synergy.

Meer weten over een goede productieplanning met Exact software als basis?

Planningsvraagstukken doen zich voor in veel situaties, waar Exact Software wordt gebruikt. De hier genoemde planningsoplossingen zijn naast in productieomgevingen, ook vaak goed te gebruiken in handel, zakelijke dienstverlening, service en montage en de bouw.

Van planners wordt veel flexibiliteit verwacht. Je bent simpelweg nooit klaar, doordat er vaak sprake is van onvoorziene omstandigheden. Axians denkt graag met je mee hierover! Lees vooral onze brochure, door te klikken op de button. En neem gerust contact met ons op om verder te praten!