Het selecteren van de juiste ERP software is vaak een langdurig proces. Er komen veel interne en externe factoren bij kijken. Om je te helpen de juiste beslissing te nemen welke ERP software geschikt is voor jouw maakbedrijf, lees je in dit artikel over een aantal van deze factoren.

De volgende factoren komen aan bod:

  • Software functionaliteiten die aansluiten bij je (specifieke) bedrijfsprocessen.
  • Draagvlak binnen de organisatie.
  • Haalbaarheid op gebied van tijd en kosten.

Bedrijfsprocessen en software-functionaliteiten

Het is natuurlijk essentieel dat de software aansluit bij de strategische doelstellingen van je organisatie. ICT biedt tegenwoordig allerlei mogelijkheden en waardoor het lastig kan zijn te blijven focussen op wat je bedrijf écht ondersteunt. Daarom is het van belang eerst de bedrijfsprocessen in kaart te brengen. Stel jezelf hierbij de vraag of deze processen efficiënt zijn, of dat optimalisatie mogelijk is. Wanneer dit is gestroomlijnd, ga je zoeken naar een ERP-pakket of functionaliteiten die je bedrijfsprocessen ondersteunen.

Er zijn tal van voorbeelden waar inzet van technologie bedrijven een voorsprong heeft gegeven. Het zijn succesverhalen van ondernemers die vanuit een eigen visie een organisatie hebben neergezet en technologie laten ondersteunen in dagelijkse processen. Alles gedreven vanuit een sterke visie. Bij het selecteren van een ERP-pakket is het ook belangrijk te kiezen voor een software partner die ervaring heeft in jouw branche, om écht met je mee te denken. Onze specialisten hebben al vele implementaties meegemaakt en delen graag hun ervaring en kennis. Wij gaan samen in gesprek over je werkprocessen en de softwaremogelijkheden.

Draagvlak voor vernieuwing

De implementatie van een nieuw ERP-pakket vraagt inspanning van de organisatie. Draagvlak, een reële planning en een gezamenlijk doel dragen bij aan een succesvol project. Het in gebruik nemen van nieuwe software is namelijk een gezamenlijk project waarbij medewerkers van het bedrijf en medewerkers van de software partner zijn betrokken.

Dit betekent dat naast de dagelijkse werkzaamheden – de business blijft gewoon doorgaan – extra inspanningen worden gevraagd van de medewerkers. Dat is in veel situaties de meest onderschatte factor en één van de grootste valkuilen van dergelijke projecten. Overleg dit bij de selectie van de ERP-software met de geselecteerde kandidaten en kies voor een strategie die goed bij jouw bedrijf aansluit. Kies voor een ERP-partner die de software en implementatie om jouw bedrijf heen bouwt, met je meedenkt en je bedrijf de ruimte geeft. En ontdek ook eens de mogelijkheden van een aanvullende training of workshop voor je medewerkers, of misschien wel een of meerdere ICT’ers die je inhuurt op je eigen locatie.

Tijd en kosten van ERP software implementatie

Om draagvlak te creëren onder de medewerkers is het dus van belang dat zij tijd en ruimte hebben om aan de nieuwe software te wennen. Wat hierbij kan helpen zijn onder andere:

  • Een goede voorbereiding: licht je medewerkers tijdig in over de veranderingen en laat weten wat de concrete impact daarvan is op hun werk.
  • Ondersteuning: zorg ervoor dat er een centraal aanspreekpunt is waar medewerkers heen kunnen met vragen over de software, maar ook met bedenkingen, feedback of andere vragen over de implementatie.
  • (Online) training: in veel gevallen zijn er (online) trainingen af te nemen waarin je stap voor stap door de software gaat. Een efficiënte manier om iedereen kennis te laten maken met het nieuwe systeem.

En natuurlijk als laatste, maar daardoor niet minder belangrijk, is het van belang dat er ook financieel draagvlak is voor de implementatie. Daarbij komen dus niet alleen de kosten voor de implementatie zelf kijken, maar ook eventuele extra kosten voor tablets, scanners, extra webinars, en misschien wel extra functionaliteiten waar je tijdens de implementatie tegen aanloopt. In de meeste gevallen draait de productie gewoon door wanneer de implementatie plaatsvind door Axians, maar overleg ook dit goed van te voren met de kandidaten.

‘The human touch’ van Axians

Voor ons zijn mensen belangrijker dan technologie. De ‘human touch’ zorgt ervoor dat wij dicht bij onze klanten staan, dat Axians een betrokken partner is. Onze specialisten helpen met het stroomlijnen van processen en bij het optimaliseren van werkwijzen. Eerst bespreken we hoe er wordt gewerkt, houden we soms een spiegel voor met de vraag of dat wel de juiste aanpak is en bepalen we samen welke manier van werken het best aansluit bij de nieuwe situatie, waarbij de ERP-software ondersteunt.

Contact

Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!