Soms wil je gewoon snel weten waar je aan toe bent. Hoeveel staat er op je rekening? Hoeveel stappen heb je vandaag gezet? Je wil meteen de cijfers zien die ertoe doen. Gewoon, even checken – zelfs vlak voor het slapengaan, zodat je met een gerust gevoel onder de dekens kruipt. Dat snappen we maar al te goed.

Bij Zorg GGZ hebben we ons de afgelopen tijd daarom volop gericht op meer inzicht. We zijn gaan kijken: hoe bouwen we Zorg GGZ zo dat jij als zorgaanbieder ziet wat er speelt binnen je praktijk of instelling? Zo is het idee voor een managementdashboard ontstaan. In dit blog lees je wat het is, waarom het handig is en – vooral – wat jij eraan hebt!

Inzicht in je organisatie in één overzicht in cijfers

Vraag jij je ook wel eens af hoeveel cliënten je momenteel hebt? Dankzij het managementdashboard hoef je daar niet meer naar te zoeken. Het toont actuele gegevens zonder poespas. Je ziet direct de kerngetallen van jouw praktijk of instelling. Zoals:

-Hoelang een zorgtraject gemiddeld duurt;
-Hoeveel trajecten er lopen of recent zijn afgesloten;
-Hoeveel op de wachtlijst staan.

Basale maar essentiële informatie, die je meteen verder helpt.

Voel je zelfverzekerd in gesprekken met verzekeraars

Het is logisch dat je de behoefte hebt om verschillende jaren met elkaar te vergelijken. Daarom hebben we het managementdashboard niet alleen actueel gehouden, maar ook uitgebreid met de mogelijkheid om historische gegevens per jaar in te zien. Waarom dat relevant is? Stel: je gaat in overleg met een verzekeraar omdat je cliëntenpopulatie groeit. Dan wil je precies weten hoeveel cliënten je per verzekeraar in zorg hebt, bijvoorbeeld in 2024. Dit kan directe gevolgen hebben voor je inkoop van zorg of de vergoeding die je ontvangt.

Stel je bent een instelling, dan is dit ook waardevolle informatie voor contractonderhandelingen over budgetten. Denk aan vragen voor jezelf als: hoeveel nieuwe trajecten zijn er geopend? Hoeveel cliënten staan er op de wachtlijst? Als je bijvoorbeeld nog één cliënt op de wachtlijst hebt staan, dan is het belangrijk om te weten of je die nog binnen budget kunt aannemen.

Daarnaast biedt het dashboard inzicht in de gemiddelde behandelduur en het aantal niet-declarabele consulten, zoals no-shows. Niet declarabele consulten worden wel vergoed en daarom is het prettig om die correct te registreren. Zo heb je inzicht in het aantal consulten waarbij je omzet laat liggen. Ook die wil je immers inzichtelijk hebben.

Doorklikbaar maakt zichtbaar!

Wat dit dashboard bijzonder maakt, is dat het niet alleen cijfers toont, maar ook volledig doorklikbaar is! Zie je bijvoorbeeld dat er 9 nieuwe trajecten zijn gestart? Dan kun je direct doorklikken en zien om welke cliënten het gaat. Ook bij de wachtlijst zie je met één klik wie de wachtenden zijn. Geen statische getallen dus, maar dynamisch en volledig inzichtelijk. Precies zoals we het voor ogen hadden.

Wat het managementdashboard je nog meer te bieden heeft

We hebben ook financiële informatie toegevoegd aan het dashboard. Denk aan de gemiddelde kosten per behandeling en totale omzet, uitgesplitst per doelgroep zoals jeugd of specialistische GGZ. Dat maakt het nóg waardevoller voor praktijkeigenaren en financieel managers die grip willen houden op zowel zorginhoudelijke als bedrijfsmatige prestaties. Daarnaast is er een duidelijk overzicht van de verdeling van cliënten per verzekeraar. Want als je in 2024 bijvoorbeeld 189 cliënten hebt gehad, wil je weten hoeveel daarvan verzekerd waren bij Zilveren Kruis of Menzis. Ook dat maken we visueel en eenvoudig inzichtelijk.

Echt in één oogopslag!

Veel mensen zeggen het: “Ik wil in één oogopslag alles kunnen zien.” Maar laten we eerlijk zijn, dertig dingen tegelijk overzien lukt niemand. Met dit dashboard is het wel gelukt om de essentie in beeld te brengen – duidelijk, overzichtelijk en bruikbaar.

Wat je met die informatie doet, bepaal je helemaal zelf: voor contractonderhandelingen, personeelsplanning of simpelweg beter inzicht in je eigen praktijkvoering. En het mooie? We horen steeds vaker terug dat zorgaanbieders dit als enorm waardevol ervaren. Vooral om grip te bewaren en te controleren of je als praktijk in de knel gaat komen met je budget.

De kracht van Zorg GGZ

Maar daar blijft het niet bij. Dit managementdashboard staat niet op zichzelf. Het is onderdeel van een breder geheel aan rapportages. Zo geven we bijvoorbeeld ook inzicht met Zorg GGZ in het omzetplafond: hoeveel is er al gedeclareerd en hoeveel ruimte is er nog? Door die rapporten met elkaar te verbinden, ontstaat een compleet beeld. Ontdek wat Zorg GGZ jou nog meer te bieden heeft!

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact met ons op. We laten je graag zien hoe het dashboard jouw praktijk of instelling verder kan helpen!