Geschreven door Danielle van Boxtel, Marketing Consultant bij Axians.

Het is een nachtmerrieachtig scenario: je lanceert een app die vervolgens zo populair blijkt, dat alle systemen plat gaan. Het overkwam de makers van de Wie is de Mol-app bijvoorbeeld. Met het op containerisatie gebaseerde platform Red Hat OpenShift kun je dit voorkomen.

OpenShift is vooral bedoeld om snel een applicatie te bouwen en in gebruik te nemen. Het is een alles-in-één-oplossing, gebaseerd op het Kubernetes-platform. In één omgeving ontwikkel, test, produceer, host en schaal je een app. De ontwikkelaar kan zich helemaal concentreren op het bouwen van de nieuwe applicatie; hij heeft geen omkijken naar de onderliggende infrastructuur.

Platform distribueert rekenkracht

Het maakt voor de open source technologie namelijk niet uit waar deze draait, waardoor het makkelijk in capaciteit kan opschalen. Het is zelfs mogelijk om workloads te verdelen over publieke cloud, private cloud, virtuele machines en hardware die on-premise staat. Het distribueren van rekenkracht gebeurt door een orkestratielaag. In het voorbeeld van de Wie is de Mol-app, zou door snel automatisch opschalen van extra resources een overload niet meer kunnen gebeuren.

Voor Schiphol was schaalbaarheid ook een belangrijke reden om voor OpenShift te kiezen. De luchthaven die de ambitie heeft om voorop te lopen in digitalisering, wil ook op piekmomenten passagiers kunnen informeren over gates, terminals en inchecktijden.

Applicaties veel sneller opleveren

Het platform is geschikt voor veel programmeertalen en databases (zoals Java, C#, MySQL, en SQLServer). Volgens een onderzoek van IDC onder bedrijven die OpenShift gebruiken als primair platform voor applicatieontwikkeling, leverden zij mede hierdoor applicaties 66 procent sneller op. De productiviteit van ontwikkelaars steeg met 35 procent en infrastructuurkosten vielen 38 procent lager uit. De snelheid neemt vooral toe doordat veel processen geautomatiseerd verlopen. Containers waarin developers hun app met alle bijbehorende intelligentie stoppen worden automatisch samengesteld, getest en gedeployd. Dit is een belangrijke feature die Kubernetes niet standaard biedt. Dit wordt ook wel continuous integration and deployment genoemd (CI/CD).

Communitygedachte van Open Source versterkt innovatieproces

Het woord ‘Open’ in OpenShift verwijst naar Open Source. Red Hat gelooft in dat concept. Het gaat uit van de gedachte dat een open community werkt aan verbetering van een applicatie. Iedereen kan dus toevoegingen doen, wat het innovatieproces versterkt en waardoor vooral features worden gerealiseerd waar gebruikers echt om vragen. Red Hat maakt de open source applicatie geschikt voor de enterprise: de toepasselijke benaming hiervoor is dan ook Enterprise Open Source. Dit houdt in dat Red Hat de open source versie pakt van de applicatie en deze goed doortest. Dat testen gaat ver: anders dan gebruikelijk worden meerdere combinaties van databases en operating systemen gebruikt. Zo komen kwetsbaarheden aan het licht.

Normaal gesproken worden kwetsbaarheden door de community gefixt, maar alleen in de laatste versie. Bij de abonnementsvorm doet Red Hat dit voor je. Ook als je oudere versies gebruikt, krijg je de klok rond support. Red Hat helpt jouw ontwikkelaars van begin af aan. Zo voorkom je dat er problemen ontstaan en kun je erop vertrouwen dat die nieuwe app goed werkt.

Samenvattend: met OpenShift kunnen je developers zich volledig focussen op het ontwikkelen van oplossingen die jouw bedrijf doen groeien. Ze kunnen dit sneller, goedkoper, efficiënter en veiliger doen. Door containerisatie verloop het implementeren van apps sneller en zijn ze beter schaalbaar. Red Hat OpenShift is cloud native, maar niet cloud-afhankelijk: Workloads kunnen on premise op een eigen OpenShift-omgeving of op je bedrijfsnetwerk draaien, maar draaien net zo makkelijk in de private cloud van Axians of de public cloud van Amazon, Google of Azure. Dat is wat Red Hat bedoeld met de slogan: “Build Once, Deploy Anywhere”. Inmiddels staat IBM achter Red Hat. Met die overname in de zomer van 2019, was 33,4 miljard dollar gemoeid.

Meer informatie?

Wil je meer weten over wat OpenShift voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met een van onze experts, zij vertellen je er graag meer over. Mailen kan ook: wilfred.douden@axians.com.

Bronvermelding:
– Webwereld
– Techzine
– Dutchitchannel
– Computable