Jij als retailer weet als geen ander hoe kostbaar nee-verkoop en derving zijn. Het is waarschijnlijk zelfs een van jouw belangrijkste doelen om dit te voorkomen. Slim en efficiënt voorraadbeheer helpt je geld te besparen. Niet alleen door nee-verkoop en derving terug te dringen, maar ook door minder voor de hand liggende manieren die opgeteld wel een flinke duit in het zakje doen. Waarbij replenishment software je uiteraard ondersteunt! In dit blog vind je vijf manieren waarop wij dit zien gebeuren bij onze relaties. Lees verder en ontdek waarover ik het heb!

Natuurlijk bespaar jij als retailer op je winkelvoorraad als jouw replenishment tooling je de juiste besteladviezen geeft. Een goede forecast is dé manier om nee-verkoop en derving zoveel mogelijk te voorkomen. Dit is zéker een belangrijke manier waarop replenishment software jou helpt te besparen. Maar.. had je ook hieraan gedacht?

#1 Vermindering personeelskosten door automatisering van handmatige taken

Door de winkel lopen om de schapvulling te bekijken om vervolgens handmatig bestellingen aan te maken. Ondertussen rekening houdend met actieperiodes en THT-controles.. Dit kost het winkelpersoneel nogal wat tijd! En die tijd is kostbaar, aangezien de klant centraal staat en je liever wil dat deze waar nodig persoonlijk geholpen wordt. Daarbij rijst de vraag; beschik je wel over voldoende personeel hiervoor?

Onze eigen replenishment oplossing repleniQ genereert en verwerkt wekelijks 3 miljoen bestellingen. En dat volledig automatisch! Dit verlaagt de werkdruk van je medewerkers en creëert tijd voor de klant. Visuele controles blijven belangrijk voor slim voorraadbeheer, maar dat vraagt – ondersteund door replenishment software – veel minder inspanning.

#2 Betere beschikbaarheid van producten en snellere vervanging van uitverkochte producten

Met replenishment software kun je beter inspelen op de vraag van de klant. Dreigt een product uitverkocht te raken? Met de juiste replenishment software wordt tijdig en automatisch aangevuld. Hierdoor is er minder vaak sprake van nee-verkoop.

Dit alles verhoogt jouw betrouwbaarheid richting de klant, wat goed is voor de klanttevredenheid en jouw imago als die prettige winkel die altijd alles heeft. En dát is weer goed voor je omzet!

#3 Verhoogde efficiency in de supply chain

In repleniQ kun je de levertijd van leveranciers eenvoudig in je bestelplanning opnemen. Door vlak voor het uiterste bestelmoment je besteladvies te controleren, zit je dichter op het verkoopmoment waardoor je forecast accurater is en de kans op – kostbare! – derving klein. Een voorwaarde hiervoor is uiteraard wel een hoge leveranciersbetrouwbaarheid.

Deze verbeterde samenwerking tussen leverancier en retailer zorgt voor extra efficiency in de supply chain. Hier profiteren jij én je ketenpartners van, en je klanten natuurlijk ook!

#4 Minder onnodige voorraad

Het houden van voorraad kost geld. Het is dan ook beter voor je liquiditeit om zo min mogelijk overbodige voorraad te hebben. Niet alleen bevindt er zich waarde in je voorraad; ook kan de extra kosten van het opslaan van voorraad in de euro’s lopen. Je hebt immers opslagruimte nodig, moet je voorraad verzekeren en dan is er nog het verhoogde risico op het incourant raken van (te)veel voorraad. Door je voorraad te optimaliseren met behulp van replenishment software, kun je dan ook veel geld besparen.

#5 Verminderde vervoerskosten door geoptimaliseerde distributie en levering van producten

Het laten rijden van halflege vrachtwagens wil je natuurlijk voorkomen. Dit is immers slecht voor het milieu, levert onnodig hoge vervoerskosten op en is simpelweg niet efficiënt. Wist je dat slimme replenishment tooling je helpt om vrachten ‘af te vullen’? Zo geeft repleniQ suggesties voor met welke producten je een vracht het beste kunt aanvullen, zodat je maximaal gebruik maakt van het vervoer dat je nodig hebt. Door de juiste producten op het juiste moment op de juiste plaats te hebben, voorkom je ook nog eens overbodige onderlinge leveringen en kostbare retouren.

Weten hoeveel je kunt besparen met replenishment software?

Zoals je leest kun je op diverse manieren besparen dankzij replenishment software. Waardoor de business case om een slimme oplossing te implementeren snel gemaakt is. Bij de gebruikers van repleniQ zien we dan ook een grote return on investment. Wil je weten hoe hoog deze is of eens verder praten hierover? Neem gerust contact met me op!