Klanten van metaalverwerkende bedrijven vragen in toenemende mate om kleine series en willen de producten just-in-time afgeleverd hebben. Daarnaast blijft de prijsstelling een belangrijk onderdeel waarop de klant zijn beslissingen maakt. Het creëren van een sterkere concurrentiepositie is dus van essentieel belang voor dergelijke bedrijven, maar hoe kunnen metaalverwerkende bedrijven dit doen?

Productie technologie

Produceren bij metaalverwerkende bedrijven is van oudsher een ambachtelijk proces met noeste arbeid. Sinds de industriële revolutie is het meer en meer een samenwerking geworden tussen mens en machine. Tegenwoordig zien we mooie bedrijfshallen met ordentelijk opgestelde machines waar het materiaal keurig op de juiste voorraadplaatsen is opgeslagen en de routing optimaal is ingericht.

De technologische ontwikkeling van machines gaat in een razend tempo en robotisering is niet meer tegen te houden. Nieuwe machines zijn tegenwoordig voorzien van sensoren en eigen software waarmee ze worden aangestuurd. Daarmee wordt het instellen van de machines eenvoudiger en neemt de nauwkeurigheid van geproduceerde artikelen toe.

Smart Factories halen het maximale uit de mogelijkheden van hedendaagse technologie en zijn daarmee in staat om werkprocessen in de productieomgeving beter op elkaar af te stemmen en machines te koppelen aan backoffice systemen. De focus ligt op steeds verdergaande optimalisatie van operationele processen, waarbij medewerkers in productieomgevingen worden voorzien van digitale middelen om bewerkingsorders te ontvangen en waarmee zij terugkoppeling kunnen geven van uitgevoerde bewerkingen en controles op de kwaliteit.

Ketenintegratie

Zoals eerder geschreven maken plaatverwerkers veelal onderdelen voor een groter geheel. Daarmee zijn zij onderdeel in een keten, waarin iedere schakel van belang is. Op tijd leveren is dus essentieel voor het goed functioneren van de keten, maar in veel gevallen gaat ketenintegratie veel verder. Bedrijven in de plaatbewerking worden in toenemende mate al in de ontwerpfase gekend in de plannen van klanten. Zij krijgen een adviserende rol, ontwerpen onderdelen en produceren deze vervolgens. Klanten leveren goedgekeurde CAD tekeningen aan die worden ingelezen, vervolgens worden de waarden van deze tekeningen gebruikt voor het maken van de stuklijsten en een gedegen calculatie. De toegevoegde waarde van deze bedrijven als onderdeel van de keten neemt daarmee sterk toe.

Digitalisering

Als gevolg van de ontwikkelingen van technologie groeit wereldwijd de hoeveelheid data enorm en juist die data blijkt veel waarde te hebben. Software is tegenwoordig in staat om patronen te herkennen en voorspellingen te doen die nauwkeuriger zijn dan voorspellingen van de mens.

Smart Factories in de metaalindustrie zetten de mogelijkheden van Big Data in om productiedata te verzamelen en te analyseren. Data over de instellingen van machines, standtijden, productgegevens en proceskwaliteit. Hierdoor wordt onderhoud van machines en gereedschappen voorspelbaar. Deze bedrijven willen weten wanneer onderdelen in een machine dienen te worden vervangen, zodat de service werkzaamheden tijdig kunnen worden gepland. Hedendaagse technologie maakt predictive maintenance mogelijk, waarmee bedrijven enorm veel kosten besparen.

Nieuwe technologie is geen doel op zich

Bedrijven in de metaalverwerking worden steeds meer ‘smart’. Deze Smart Factories worden gedreven door ondernemers die op een andere manier denken en werken. Zij hebben een duidelijke visie op de toekomst en een strategisch plan. Daarin staan een goede afstemming tussen de cultuur van de organisatie, de processen en technologie centraal. Het gebruik van nieuwe technologie is geen doel op zich, maar een middel om de andere veranderingen te ondersteunen. Een niet te onderschatten eigenschap van deze ondernemers, misschien wel de meest belangrijke, is dat zij in staat zijn om partners om zich heen te verzamelen die excelleren op ieder een eigen vakgebied. Gezamenlijk zijn zij in staat om een bedrijf de volgende stap te laten maken.

Digitale transformatie vraagt om agility, oftewel het vermogen van organisaties om de business met behulp van IT razendsnel in te laten spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Wanneer een bedrijf in metaalbewerking daartoe in staat is, zullen de resultaten toenemen. Organisaties die ‘agile’ zijn opereren effectiever en zijn wendbaar op het juiste moment. Waar anderen aarzelen, weten zij kansen te grijpen en direct in te spelen op veranderingen waar de markt om vraagt.

Is jouw bedrijf actief in de maakindustrie en wil je eens van gedachte wisselen over thema’s rondom procesoptimalisatie, ketenintegratie en digitalisering? Neem gerust contact met ons op.

Contact

Wij vertellen graag over de mogelijkheden met ERP op basis van Microsoft Dynamics Business Central en onze I-Make module speciaal voor productiebedrijven. Ook voor een demo of wanneer je eens wil sparren met onze specialisten maken wij tijd! Neem dan gerust contact met ons op via info.bs.nl@axians.com of bel ons op 088 – 988 90 86. We helpen je graag!