OEE. De afkorting is vast bij je bekend. OEE staat voor Overall Equipment Effectiveness en berekent de prestaties van de machines en productielijnen in jouw fabriek op basis van drie factoren: beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit. Je kunt dit zien als een cijfer dat de performance of prestatie van jouw fabriek weergeeft. Een key performance indicator (KPI) om op te sturen. Maar wist je dat je met behulp van data en apps veel dieper kunt duiken in dit cijfer? Het geeft je namelijk onwijs veel inzicht in de effectiviteit van jouw fabriek en waar kansen liggen. Het stelt je in staat om hier proactief op te sturen. 

Beschikbaarheid x Prestaties x Kwaliteit

De OEE bereken je aan de hand van beschikbaarheid, prestatie en kwaliteit:

  • Beschikbaarheid meet de tijd dat de machines of productielijnen daadwerkelijk operationeel zijn in verhouding tot de totale beschikbare tijd. Factoren zoals machinestoringen, gepland onderhoud en ongeplande downtime hebben invloed op dit cijfer.
  • Prestatie is gericht op de snelheid van het productieproces. Hoe snel draait de productie in verhouding tot de theoretische maximumsnelheid? Opstartproblemen, trage cyclustijden en inefficiënte werkwijzen zijn factoren die in de meting worden meegenomen.
  • Kwaliteit meet het percentage van producten die voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen. Dit cijfer kan worden beïnvloed door factoren zoals afval en afkeuringspercentages.

Maar OEE is meer dan een cijfer dat de performance of prestatie van jouw fabriek weergeeft. Wanneer je gebruik maakt van data en apps, krijg je inzicht in de opbouw van het cijfers. Hiermee kun je flink wat verbeteringen in jouw fabriek realiseren, wat allemaal bijdraagt aan een hoger operationeel resultaat:

  • Beschikbaarheid: Wanneer de beschikbaarheid van de machines en apparatuur hoger is, resulteert dit in een hogere productiviteit. Je kunt meer producten in minder tijd produceren, wat kan leiden tot een hogere output. Daarmee kun je het operationeel resultaat verhogen.
  • Prestaties: Heb je inzichtelijk wat de oorzaken zijn dat de productie vertraagt of onderbreekt? Dan kun je deze problemen snel oplossen. Dit leidt tot minder stilstand. Enerzijds kun je zo de productie verhogen en anderzijds verlaag je de kosten voor (ongeplande) reparaties en onderhoud. Ook dit draagt bij aan een beter operationeel resultaat.
  • Kwaliteit: Machines of productievloeren waarbij de output is geoptimaliseerd, zorgt dat er minder afval of defecten zijn. Hiermee bespaar je kosten die je moet maken als gevolg van afgekeurde producten en reparaties. Bovendien draagt goede kwaliteit bij aan een hogere klanttevredenheid en verkoop, wat bijdraagt aan de winstgevendheid.

Data, inzicht, actie

Maar hoe ga je jouw OEE verbeteren? De eerste stap is om gegevens over de prestaties van machines en productielijnen te verzamelen. Deze gegevens haal je bijvoorbeeld uit IoT-sensoren of machinedata.

De volgende stap is om inzichten uit de data te halen. Door verschillende soorten data met elkaar te combineren kun je verbanden leggen. Zo weet je bijvoorbeeld dat een machine sneller tot stilstand komt als er een bepaalde temperatuur wordt behaald. Deze informatie is nodig om te weten waar verbeterpunten nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van de (ongeplande) stilstand van machines, het verhogen van de snelheid van het productieproces of de kwaliteit van de producten optimaliseren.

Inzicht is nog niet het eindstation. In een ideale wereld laat je technologie voor je werken om verbeteringen door te voeren. Zou het niet fijn zijn om een melding te ontvangen als er een machine onverwacht stilstaat en dat er gelijktijdig een werkorder naar een monteur wordt verstuurd? Uiteraard is voorkomen zelfs nog beter dan genezen. Op basis van de data-analyses kun je zelfs op voorhand voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft of dreigt uit te vallen.

FactStory

OEE is dus meer dan een KPI om op te sturen. Het stelt je in staat om de productielijnen te optimaliseren om zo meer operationeel resultaat te behalen. Axians biedt binnen FactStory een OEE-dashboard. De app geeft je inzicht in de input- en output van parameters ​en stelt je in staat om hier proactief op te sturen door middel van signalering. Je creëert inzicht achter het OEE-cijfer en weet wat je kunt doen om hier verbeteringen in door te voeren. Kortom: met FactStory is OEE meer dan een cijfer!

FactStory OEE beschikt over meerdere bouwstenen. Deze dienen als een basis en worden aangepast aan de specifieke wensen en behoeften van jouw organisatie. Jij weet tenslotte het beste wat de unieke bedrijfsprocessen binnen jouw fabriek zijn en welke functionaliteiten bijdragen aan procesoptimalisatie. Zo creëer je een app die écht past bij jouw organisatie en het werkgeluk van jouw medewerkers verhoogt.

De volgende bouwstenen zijn beschikbaar:

  • OEE-dashboard
  • Verdiepingsmogelijkheden per onderdeel voor inzicht achter het cijfer
  • Notificaties voor proactieve sturing
  • Koppeling met business applicaties zoals een assetmanagement systeem

Benieuwd hoe FactStory een rol kan spelen in jouw reis naar een intelligente fabriek? Leer hier meer over het platform en de beschikbare applicaties!