Geschreven door Stefan de Jonge, Accountmanager Business Analytics voor Zorg & Onderwijs

Ieder jaar gaan veel medewerkers van universiteiten, hogescholen en ROC’s gebukt onder wat traditioneel de ‘Excel carrousel’ was: de periodieke begrotingen. Gelukkig gebruiken steeds meer onderwijsorganisaties daarvoor analytische tooling, wat leidt tot aanzienlijke tijdsbesparingen en kwaliteitsverbeteringen. Toch neemt die tooling de hamvraag die ons sinds 2020 overschaduwt niet weg: hoe kunnen we met al deze onzekerheid in hemelsnaam een betrouwbare begroting maken?

Hoeveel docenten hebben we volgend jaar nodig om het onderwijs te verzorgen? Als we op dit moment al niet weten wat het online onderwijs gaat doen met onze slagingspercentages en de uitval van studenten, hoe kunnen we dan vooruitblikken op een onzekere toekomst?

Gelukkig is er op dit gebied veel meer mogelijk dan je op het eerste gezicht denkt. Want ja, er is veel onzekerheid. Wanneer kunnen we weer fysiek les gaan geven? Welke plek krijgt online onderwijs in de blended leervormen die gaan ontstaan? Wat betekent dit voor de studentenpopulatie we kunnen aantrekken? En wat betekent blended learning voor de kans op uitval?

Onzeker door Corona pandemie? Verschaf zekerheid met analytics

Maar gelukkig weet je ook heel veel dingen wél. Denk maar eens aan alle data over je bedrijfsvoering in het verleden in je ERP-systeem. Je weet hoeveel docenten je nodig hebt bij welke studentenaantallen; je weet hoe hoog je inkomsten zijn per student; en ga zo maar door. Voor de onzekerheden hanteer je getallen die de best case en worst case representeren.

Met een analytisch model reken je vervolgens de consequenties van die verschillende situaties door. Bijvoorbeeld: wat betekent het voor personeelsbezetting en financiën als de instroom van studenten komend jaar met 15 procent toeneemt? Op die manier krijg je grip op de toekomst en kun je je gericht voorbereiden op verschillende situaties.

Meer zekerheid met een Modern Data Platform

Wil jij zeker weten dat jouw onderwijsorganisatie op het juiste moment de juiste beslissingen neemt? Wil jij je kunnen voorbereiden op een onzekere toekomst? Een Modern Data Platform helpt het Onderwijs om op basis van data betere beslissingen te nemen, scenario’s te maken en antwoorden te krijgen op alle infomatievraagstukken. Vraag hier de whitepaper aan over het Modern Data Platform voor het Onderwijs.

 Contact

Of neem direct contact met ons op via info.bi.nl@axians.com of bel ons op 088 – 597 55 00 voor het maken van een (online) afspraak. We helpen je graag!