Geschreven door Roy Menger, Business Intelligence consultant bij Axians.

Qlik Sense is een softwarepakket waarmee data inzichtelijk wordt gemaakt. De scripting engine kan worden gebruikt om data op te schonen en te transformeren. Vervolgens visualiseer je deze data in zogeheten ‘apps’. Deze functionaliteiten zijn bijzonder krachtig en zijn in de praktijk vaak afdoende om aan het gros van de informatievragen te voldoen.

Echter, in sommige gevallen is het nodig om informatie uit verschillende apps te combineren. Het kan ook zijn dat men onderdelen uit de apps wil combineren met andere web-based content.  Of men wil simpelweg een ‘custom’ user interface die overeenkomt met de bestaande huisstijl van de organisatie. Ook in deze situaties biedt Qlik Sense hulp, dit in de vorm van de Dev Hub.

Dev Hub

Een belangrijk onderdeel van Qlik Sense – dat in mijn ogen helaas vaak te weinig aandacht krijgt – is de zogeheten Dev Hub. Dit is een portaal waarin de volgende zaken worden gerealiseerd:

• Het embedden van Qlik Sense content in externe (web)applicaties
  • Het ontwikkelen van een ‘mashup’
  • Het ontwikkelen van een ‘extensie’
  • Het ontwikkelen van een ‘widget’

Hieronder ligt ik elk van deze vier onderdelen kort toe. In de hierop volgende blogs ga ik vervolgens dieper in op de onderdelen embedding en mashups.

Embedden in externe web applicaties

De zogeheten ‘single configurator’ in de Dev Hub biedt de mogelijkheid om een individueel Qlik Sense object (bijvoorbeeld een grafiek of een tabel) op te pakken en deze te embedden in externe web applicaties. De single configurator genereert een stukje HTML welke vervolgens in de externe web applicatie geïmplementeerd moet worden. Dit stukje HTML bevat een ‘iframe’ tag. Dit is een HTML element dat gebruikt wordt om externe content in web applicaties te embedden.

Mashup

Een mashup is een verzameling van verschillende soorten content waarvan één geheel gemaakt wordt. In een Qlik Sense context betekent dit dat content uit verschillende apps gecombineerd wordt, of dat men Qlik Sense content combineert met andere web-based content. Tevens kan je een mashup gebruiken om een custom user interface te ontwikkelen die aansluit bij de bestaande huisstijl. Het ontwikkelen van een mashup vraagt enige kennis van HTML en CSS (en eventueel javascript), maar biedt vervolgens wel allerhande mogelijkheden die men niet heeft in ‘normale’ Qlik Sense apps.

Extensies

Extensies zijn, zoals de naam al doet vermoeden, uitbreidingen op bestaande Qlik Sense functionaliteiten. Hebben de gebruikers behoefte aan functionaliteiten die Qlik Sense niet standaard biedt? Dan kan je dit behalve met een mashup ook met een extensie realiseren. De extensie wordt vervolgens als object gebruikt in een Qlik Sense app. Enige kennis van HTML, CSS en Javascript is vereist bij het ontwikkelen van extensies.

Widgets

Widgets zijn als het ware lichtgewicht extensies. Het zijn objecten die de basis functionaliteit van Qlik Sense uitbreiden, echter zijn de mogelijkheden hier enigszins beperkt. Javascript kan hier bijvoorbeeld niet worden toegepast. Dit betekent dat het ontwikkelen van een widget vele malen eenvoudiger is dan het ontwikkelen van een extensie, maar dat er ook minder mogelijkheden zijn.

Naast de hierboven genoemde onderdelen bevat de Dev Hub nog een Qlikview Converter (spreekt voor zich) en een ‘Engine API Explorer’. De Engine API is een onderwerp op zich en zal in deze blogserie niet aan bod komen. In het vervolg op deze blog gaan we dieper in op de Single Configurator (embedden van Qlik Sense objecten) en Mashups.

Meer weten

We verzamelen en analyseren steeds meer data, maar hoe interpreteer jij deze data? En hoe zet je deze data om naar waardevolle informatie? Hiervoor dien je als organisatie bewust te zijn dat je de data kunt lezen, er mee kan werken, het kunt analyseren en beargumenteren.  Neem contact met ons op via info.bi.nl@axians.com of via 088 – 597 55 00. We helpen je graag!