De afgelopen jaren is er veel veranderd in de maakindustrie. De manier waarop producten ontworpen en geproduceerd worden is daarin geen uitzondering. Veel organisaties die producten op maat produceren maken de overstap van ‘engineering-to-order’ naar ‘configure-to-order’ (CTO). Een hele goede ontwikkeling! Door het modulair opbouwen van producten kan veel tijd worden bespaard. Echter zien wij dat veel bedrijven dit proces starten in Excel. Dat terwijl er slimmere oplossingen zijn!

Innovatie door standaardisatie

In een organisatie die op maat gemaakte goederen produceert ligt er veel druk op de engineers en sales. Elke klant krijgt een geheel eigen ontwerp. Hierdoor komt er bij de engineers druk te liggen voor het steeds uitwerken van nieuwe ontwerpen. In plaats van dat zij de producten continu kunnen innoveren. Ook brengt het sales in een lastige positie. Een offerte maken is erg tijdrovend bij op maat gemaakte goederen. Daarnaast is een prijsindicatie geven in een salesgesprek ook haast niet mogelijk.

Het is dus logisch dat veel organisaties in de maakindustrie de overstap maken naar configure-to-order. Waarbij het product is opgebouwd uit een aantal modulaire onderdelen. Deze modulaire onderdelen staan vast waardoor de doorlooptijd een stuk verkort kan worden op alle onderdelen. Door het verkorten van de volledige doorlooptijd kunnen engineers weer doen waar ze het best in zijn: over de gehele breedte innoveren!

Grijp niet direct naar spreadsheets

We zien dat veel organisaties geneigd zijn om hun nieuwe modulaire producten op te nemen in ingewikkelde spreadsheets. Dit lijkt in de eerste instantie een logische gedachte gezien de kracht van Excel. Maar er zitten ook veel nadelen aan het gebruik van spreadsheets.

Knelpunten van Excel

Waar Excel vaak voor wordt gebruikt in CTO is het eenvoudig samenstellen van offertes en orders. Het gebruik van het werkboek is zeer eenvoudig maar de logica erachter vaak erg ingewikkeld. Later kan vaak niet meer achterhaald worden hoe het ‘onder de motorkap’ zit. Ook gaan na een tijdje verschillende varianten van het werkboek rond in de organisatie. Hierdoor is het nooit zeker of je aan het werk bent in de meest recente versie.

Veiligheid is ook een groot knelpunt bij het gebruik van spreadsheets. Werkboeken kunnen alleen beveiligd worden met een wachtwoord wat voor iedere gebruiker hetzelfde is. Hierdoor kan de veiligheid van vertrouwelijke gegevens zoals inkoopprijzen en marges niet gegarandeerd worden.

CTO met low-code

Het werken met Excel is voor de meeste organisaties een logische keuze omdat ze daar veel ervaring mee hebben. Echter brengt het risico’s met zich mee wanneer er met gevoelige informatie wordt gewerkt. Een slimme oplossing gemaakt met low-code brengt hetzelfde gebruiksgemak met een hoop extra voordelen!

Wat is low-code?

Met low-code kunnen heel snel slimme bedrijfsapplicaties gebouwd worden. Dit komt omdat, in tegenstelling tot full-code, er gewerkt wordt met modulaire blokken code. Hierdoor hoeft niet alles meer handmatig met code geschreven te worden. Dit zorgt er niet alleen voor dat de ontwikkelingstijd korter is, maar ook dat de applicaties eenvoudig met elkaar communiceren!

De voordelen van low-code

In plaats van het gebruiken van een steeds groter wordend spreadsheet is het veel eenvoudiger en veiliger om gebruik te maken van een low-code oplossing. Hieronder zetten we de belangrijkste voordelen op een rij.

Altijd up to date

In deze veranderlijke economie kunnen de prijzen van grondstoffen vaak flink verschillen. Zo dus ook de prijs van jullie producten. Met een low-code app kan elke gebruiker ervanuit gaan dat ze met de meest recente informatie werken. Zo wordt uitgesloten dat er meerdere versies rondzweven in de organisatie.

Ook onderweg de juiste informatie

De applicaties zijn zeer schaalbaar gemaakt. Daarom kunnen ze ook eenvoudig gebruikt worden op een tablet of een smartphone. Bijvoorbeeld bij een (sales-) gesprek bij de klant kunnen altijd eenvoudig de meest recente gegevens getoond worden.

Veiligheid

Waar spreadsheets alleen met een enkel wachtwoord beveiligd kunnen worden, zijn de mogelijkheden binnen low-code veel groter. Om gevoelige gegevens zoals marges en inkoopkosten te beschermen kan er eenvoudig two-factor authenticatie worden toegevoegd. Hiermee kan worden gegarandeerd dat alleen de juiste mensen deze gegevens in kunnen zien.

Integratie

De meeste bedrijven in de maakindustrie die beginnen met CTO hebben vaak al een uitgebreid IT-landschap. Low-code applicaties kunnen eenvoudig integreren met een groot aantal bedrijfsapplicaties. Hierdoor kunnen zaken binnen het CTO-proces al makkelijk geïntegreerd en zelfs geautomatiseerd worden. Hierdoor weet iedereen dat ze in dezelfde ‘waarheid’ werken en alles up to date is.

Mendix

Een Low-code platform is dus een tool die, net zoals Excel, gebruikers de mogelijkheid geeft om hun eigen applicaties te bouwen. Een van de leiders op dit gebied is Mendix. Mendix is zeer geschikt voor het bouwen van slimme oplossingen omtrent CTO werkzaamheden. Het is een van de meest krachtige low-code platformen waarmee zelfs de grootste missiekritieke applicaties gebouwd kunnen worden.

Het grootste voordeel voor organisaties die configure-to-order produceren, of daarmee willen beginnen. Is dat Mendix heel eenvoudig integreert met de meeste ERP’s en andere bedrijfskritieke software. Mendix biedt standaard koppelingen aan waardoor alle applicaties in een IT-landschap eenvoudig met elkaar communiceren.

De overstap wagen?

Wil je graag de overstap wagen naar Mendix in combinatie met jullie configure to order werkwijze? Of ben je benieuwd naar wat Mendix nog meer kan doen voor jouw organisatie? Neem dan hieronder contact op met ons! Een van onze experts helpt je graag verder met al je vragen.

Axians Default-image

Aan de slag met Configure-to-Order in Mendix?

Onze experts staan altijd klaar om jouw bedrijfsprocessen naar een hoger niveau te tillen! Vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met je op